Antena Meniu Search
x

Video Varianta mai contagioasă a coronavirusului se răspândește în România. Cazuri confirmate în București, Giurgiu și Suceava

Noua tulpină mutant a coronavirusului se răspândeşte vertiginos în România! După Giurgiu şi Bucureşti, un caz a aparut la Suceava. Un bărbat care s-a întors recent din Marea Britanie. Reporterii Observator au aflat că acesta nu s-a izolat singur, aşa cum anunţase, iar acum soţia şi cei trei copii ai lor au simptome de infectare. 

Laurenţiu Rădulescu
de Laurenţiu Rădulescu

la 25.01.2021, 20:06

Vezi și
  • Al patrulea caz de infectare cu tulpina britanică a fost confirmat până acum în România, după cel din Giurgiu și cele două din București.

Specialiştii atrag atenţia că varianta supercontagioasă va fi din ce în ce mai întâlnită, iar scaderea cazurilor este doar aparenta pentru ca testam putin.

Patru probe ale unor pacienţi suspecţi că ar fi infectaţi cu varianta britanică a virusului au ajuns în urmă cu o săptămână în laboratorul Universității Ștefan cel Mare din Suceava, două sosite de la Cluj, două din spitalul judeţean Suceava.

Mihai Dimian, profesor univ. doctor: ”Este un pacient cu istoric din Marea Britanie (...) si una dintre cele doua se dovedeste a fi cu noua tulpină”.

Un bărbat de 39 de ani din Suceava, pozitiv la noua tulpină

Aceeaşi probă a ajuns şi la Institutul Cantacuzino. A ieşit pozitivă în ambele laboratoare. Bărbatul, de 39 de ani, s-a întors pe 5 ianuarie din Marea Britanie. Când a devenit simptomatic se afla în carantină la domiciliu. A fost testat pozitiv în data de 9 ianuarie, iar acum este internat la Spitalul Judeţean Suceava.

Mihai Dimian, profesor univ. doctor: ”Deci poate fi chiar pacientul zero care a fost identificat. Momentan DSP-ul și Spitalul pot spune care au fost contacții acelor persoane dacă doresc să îi testeze, vom face secventierea și pentru ei în continuare”

Alexandru Rafila, reprezentantul României în OMS: ”Transmiterea acestei tulpini nu este neasteptata. Pentru mine este neasteptat numarul foarte mic de cazuri înregistrate la nivel national. Este o testare insuficientă”.

Posibil focar de infectare cu noua tulpină la o școală din București

În Bucureşti, se analizează probele mai multor persoane care au intrat în contact cu o îngrijitoare de la şcoala generală nr. 28. Femeia nu a călătorit în Marea Britanie, deci infectarea a avut loc în comunitate. 9 din 10 contacţi direcţi ai acesteia au fost depistaţi pozitiv săptămâna trecută. Dintre aceştia, patru lucrează în şcoală. 

Alte 11 persoane, tot cadre didactice, au primit azi rezultatul - 7 sunt bolnavi. Patru dintre probe au prezentat caracteristici ale mutaţiei.

Eugen Ilea, Asociația Părinților București: ”Un angajat al şcolii a declarat că nu se purta mască, nu se respecta distanţarea, deci, acestea sunt şi temerile noastre, ale părinţilor”.

După operaţiunea de nebulizare, şcoala va rămâne închisă cel puţin o săptămână. Totul va depinde şi de numărul de persoane depistate pozitiv în perioada următoare.

Pe 8 februarie, însă, elevii ar trebui să se întoarcă în bănci. La şcoala 28 sunt aşteptaţi elevii din clasele primare şi cei de a VIII-a.

Aproximativ 6 milioane de părinţi aşteaptă să afle ce se va întâmpla cu elevii în al doilea semestru. Odată cu descoperirea noii tulpini, taberele sunt împărţite. 

Părinții, reticenți la revenirea elevilor în școli

Sondajul Observator arată că peste 60% dintre părinţi consideră că este periculos ca elevii să se reîntoarcă la şcoală.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației: ”În cazul în care, până pe 2 februarie, evoluţia epidemiologică nu înregistrează schimbări spectaculoase, cei care sunt în măsură să se pronunţe, s-au pronunţat despre deschiderea şcolilor pe 3 categorii”.

Specialiştii în sănătate publică atrag atenţia că prea multe măsuri de relaxare luate deodată ne vor apropia vertiginos de un al treilea val al pandemiei.

Octavian Jurma, medic cercetător: ”Ce am putea face noi ca ţară e să prioritizăm deschiderea şcolilor faţă de alte lucruri. Adică noi deschidem şcolile laolaltă cu restaurantele, cu sălile de jocuri de noroc”.

Tulpina britanică a coronavirusului a fost detectată în Marea Britanie în luna septembrie a anului trecut iar până acum a fost descoperită în peste 50 de ţări.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri sociale » Varianta mai contagioasă a coronavirusului se răspândește în România. Cazuri confirmate în București, Giurgiu și Suceava