Antena Meniu Search
x

DEZVĂLUIRILE hackerilor ruşi continuă: O româncă, pe LISTA sportivilor care au folosit substanţe interzise cu acordul WADA

Grupul rus de hackeri Fancy Bears a publicat o nouă listă cu sportivi care au folosit substanţe interzise cu acordul WADA, printre aceştia numărându-se şi o româncă, medaliată cu bronz la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro.

Grupul rus de hackeri Fancy Bears a publicat o nouă listă cu sportivi care au folosit substanţe interzise cu acordul WADA, printre aceştia numărându-se şi o româncă, medaliată cu bronz la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro.

Este vorba despre canotoarea Roxana Cogianu, medaliată cu bronz în proba de 8+1 de la Jocurile Olimpice de la Rio. Românca a primit în ianuarie 2011 Excepţie de uz terapeutic pentru folosirea unei substanţe interzise, conform dezvăluirilor făcute de grupul de hackeri Fancy Bears, care a spart serverele Agenţiei Mondiale Antidoping.

Sportivei române i s-a acordat excepţie de uz terapeutic o singură dată, pentru substanţa dexametazonă (16 miligrame, aplicată intravenos). Dexametazona este un corticosteroid, fiind folosită pentru tratarea diferitelor afecţiuni care implică inflamaţii.

Fancy Bears a dat publicităţii, în noaptea de miercuri spre joi, o nouă listă de sportivi participanţi la JO de la Rio, care au primit excepţii de uz terapeutic. Alături de Cogianu, pe această listă figurează jucătoarea cehă de tenis Petra Kvitova, autorizată să ia abuterol şi formoterol în 2009, tot formoterol în 2013, jucătoarea americană de tenis Bethanie Mattek-Sans (hidrocortizon în 2012, 2013, 2014, 2016, prasteron în 2015), cicliştii britanici Bradley Wiggins (salbutamol în 2008, kenalog în 2011, triamcinolon în 2012 şi 2013) şi Chris Froome (prednisolon în 2013 şi 2014).

Printre cei 25 de sportivi se află şi un rus, boxerul Misha Aloyan, medaliat cu argint la Rio, la categoria 52 de kilograme, depistat pozitiv cu un stimulent, la un control efectuat în 21 august, chiar în ziua finalei olimpice.

Grupul rus de hackeri Fancy Bears a postat, marţi la prânz, date medicale obţinute de la WADA, prin care se arată că nume mari ale sportului american, ca jucătoarele de tenis Serena şi Venus Williams, gimnasta Simone Biles şi baschetbalista Elena Delle Donne, participante la JO, folosesc substanţe interzise pe baza unor certificate medicale.

Agenţia Mondială Antidoping (WADA) a confirmat, marţi, că a fost victima unui atac cibernetic, susţinâd că acesta a fost pus în pracică de un grup rus de hackeri, care a obţinut astfel date medicale confidenţiale ale unor sportivi.

"WADA a fost informată de autorităţile legale că aceste atacuri au originea în Rusia. Să se înţeleagă că aceste acte criminale compromit în mare măsură eforturile depuse de comunitatea globală antidoping de a restabili încrederea în Rusia după rezultatele raportului McLaren", a declarat directorul general al WADA, Olivier Niggli.

Acest atac cibernetic vine după ce, la mijlocul lunii iulie, juristul Richard McLaren a făcut public raportul său care a dovedit implicarea autorităţilor ruse în susţinerea şi acoperirea dopajului în rândul sportivilor din această ţară. În urma acestui raport, circa o sută de sportivi ruşi au fost privaţi de participarea la Jocurile Olimpice de la Rio.

Sursa: News.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Sport » DEZVĂLUIRILE hackerilor ruşi continuă: O româncă, pe LISTA sportivilor care au folosit substanţe interzise cu acordul WADA