Antena Meniu Search
x

Video Ciclonul care face prăpăd în Europa loveşte România şi aduce zăpadă de jumătate de metru. Grecia şi Bulgaria au fost sub cod roşu

Ciclonul polar care mătură de câteva zile Europa a ajuns în Grecia şi Bulgaria unde a adus cod roşu, iar în curând va lovi şi ţara noastră. În sudul ţării suntem deja sub cod galben de ninsori, polei şi viscol, dar potrivit meteorologilor abia mâine seară vom avea parte de cel mai serios episod de iarnă din acest an. Zăpadă ar putea ajunge în unele zone chiar şi până la jumătate de metru. 

Alexandra Marin
de Alexandra Marin

la 26.01.2023, 19:22

Vezi și

Meteorologii spun că vremea rea din sud-estul Europei este provocată de acelaşi ciclon polar care îngropat în zăpadă Italia şi Croaţia. A început deja să fulguiască încă de dimineaţă iar din această seara judeţele din sudul ţării sunt sub cod galben de ninsori. 

"Se vede că mi-am pus căciula, mi-am pus hăinuţa şi ghetuţele în curând pentru că încă nu s-a aşezat", povesteşte o femeie. 

Discuţie reporter - copii:

Am stat şi 5 minute afară, ne-am jucat cu bulgării de zăpadă. A fost foarte distractiv.

Pe acelaşi subiect

De când nu aţi mai văzut ninsoare?

De foarte mult timp. Nici în 2022 nu a nins. 

Diana Speretoiu, reporter Observator: Finalul de gerar ne-ar putea aduce imaginea iernilor de altădată. Ninge deja în mare parte din muntenia şi oltenia, zone vizate şi de un cod galben de precipitaţii abundente, vât şi ger. 

Şi în Capitală au căzut primii fulgi din acest an. 

Alexandra Marin, reporter Observator: 26 ianuarie este prima zi din acestă iarnă în care am avut parte de zăpadă. În Capitală, în acestă dimineaţă a nins suficient cât să pot forma...un bulgăre de zăpadă, însă de iarnă autentică vom avea parte abia începând de vineri seară, spun meteorologii.

Simona Căpşună, meteorolog Observator: Este adevărat că vor fi ploi în zonele de câmpie din Oltenia şi vestul munteniei, unde cantităţile de apă vor fi însemnate, aşa că există risc de polei. Dar în zonele deluroase şi montane va ninge consistent, vântul va sufla cu peste 70 de km/h mai ales la munte, ceea ce înseamnă fenomenul de viscol. 

Codul galben se mută în sud estul ţării de pe 27 ianuarie

De mâine seară, codul galben se mută în sud estul ţării. Astfel, la câmpie trebuie să ne aşteptăm chiar şi la 25 de centimetri de zăpadă, în timp ce la deal şi la munte startul nou poate depăşi 50 de centrimetri. 

Simona Căpşună, meteorolog Observator: Odată pus peste stratul vechi de nea, care depăşeşte 20 de cm, iar vântul suflând cu putere şi fiind viscol, înseamnă că straturile de zăpadă vor fi instabile, iar riscul de avalanşă va deveni din ce în ce mai ridicat. 

De săptămâna viitoare, se opresc ninsorile, dar vine gerul.

Robert Manta, meteorolog ANM: Scăpăm de ninsori, ploi şi de toate fenomenele, iar temperaturile vor fi oarecum normale pentru acestă perioadă. Însă nopţile şi dimineţile vor fi mai reci. Temperaturi negative în toată ţara, chiar -5, -7 grade în anumite regiuni, aşa că trebuie să ne îmbrăcăm ceva mai gros săptămâna care urmează. 

Ploile şi ninsorile vin şi cu atenţionări cod galben de inundaţii pe râuri din 12 judeţe. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Vremea » Ciclonul care face prăpăd în Europa loveşte România şi aduce zăpadă de jumătate de metru. Grecia şi Bulgaria au fost sub cod roşu