Antena Meniu Search
x

Cod portocaliu de vreme severă, emis de ANM. Revin ninsorile la munte: "Va fi viscol ca în plină iarnă"

Administrația Națională de Meteorologie a emis, marți, mai multe avertizări cod galben și portocaliu de vreme severă. La munte, meteorologii anunță rafale puternice și  ninsori.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 13.10.2020, 11:04

  • La munte vor fi valori negative în toate masivele.
  • Vremea se răcește și în București. Vântul va sufla cu 65 km/h.

Potrivit meteorologilor, pe parcursul zilei de marţi, 13 octombrie, în zona înaltă a Carpaţilor Meridionali şi Orientali, îndeosebi la altitudini de peste 1.700 de metri, vântul va sufla tare, cu viteze la rafală de peste 120 - 130 km/h.

Pentru aceste zone, ANM a emis un cod portocaliu, valabilă până diseară, la ora 21.00.

"Spre seară, revin ninsorile. Va fi viscol ca în plină iarnă, vântul puternic va accentua senzația de frig", a precizat Oscar Stanciu, redactor meteo Observator.

Județele vizate de codul portocaliu sunt: Maramureș, Suceava, Bistrița Năsăud, Mureș, Neamț, Harghita, Bacău, Covasna, Vrancea, Buzău, Prahova, Brașov, Dâmbovița, Argeș, Sibiu, Vâlcea, Alba, Gorj, Hunedoara, Caraș Severin și Mehedinți.

"La munte vor fi valori negative în toate masivele. La această oră avem o diferență extrem de mare între regiunile vestice, unde aerul rece în combinație cu vântul intens fac ca temperaturile resimţite să nu treacă de 4...5 grade, iar în sud-est să avem valori de 22...23 grade", a mai explicat Oscar Stanciu.

Cod galben de vreme rea în toată țara, până la ora 21.00

Vântul va sufla tare la munte, cu rafale de peste 90...100 km/h, cu precădere în zona înaltă a Carpaților Meridionali și Orientali. Temporar vor fi intensificări și în restul țării, cu viteze în general între 55...65 km/h, iar local în Transilvania, Muntenia, Dobrogea și Moldova de peste 70…85 km/h.      

În cea mai mare parte a țării temporar va ploua. Ploile vor avea și caracter torențial, iar în regiunile sudice, estice și centrale vor fi însoțite de descărcări electrice și izolat de grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și pe arii restrânse 40…60 l/mp.

Vremea se va răci accentuat în vest, sud-vest și local în centru, unde va deveni deosebit de rece pentru această dată, iar în zona montană înaltă, trecător, se vor semnala precipitații mixte.

Lapoviță și ninsori la munte

Începând de marți ora 21:00 până miercuri ora 18:00, în zona Munților Apuseni și în Carpații Orientali vântul va sufla tare, cu viteze ce vor depăși 90...100 km/h.

În Maramureș, cea mai mare parte a Crișanei și în nord-vestul Transilvaniei, temporar vor fi intensificări, cu rafale în general de 55...65 km, potrivit ANM.

Avertizarea cod galben va fi în vigoare pentru județele Hunedoara, Arad, Alba, Cluj, Bihor, Sălaj, Satu Mare, Maramureș, Bistrița Năsăud, Suceava, Mureș, Neamț, Harghita, Bacău, Brașov, Covasna și Vrancea.

În cursul nopții de marți spre miercuri și pe parcursul zilei de miercuri, pe crestele Munților Apuseni și ale Carpaților Orientali se vor mai semnala precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare.

- Articol realizat cu ajutorul informațiilor oferite de Oscar Stanciu, redactor meteo Observator -

Citește și:

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Vremea » Cod portocaliu de vreme severă, emis de ANM. Revin ninsorile la munte: "Va fi viscol ca în plină iarnă"