(P) Ai grijă de vederea ta la orice vârstă. Când este timpul să mergi la oftalmolog și care sunt recomandările pentru ochi cât mai sănătoși
Sănătatea vederii nu ar trebui neglijată indiferent de vârsta pe care o avem sau de activitățile zilnice. Cel puțin 1 miliard din populația globală prezintă probleme oftalmologice care ar fi putut fi prevenite daca ar fi beneficiat de îngrijiri adecvate, potrivit Raportului mondial dedicat vederii, al Organizației Mondiale a Sănătății.
De Redactia Observator la 08.02.2024, 16:17Fiecare etapă a vieții vine cu nevoi speciale pentru care trebuie să acordăm timp și atenție. Putem avea o vedere sănătoasă la orice vârstă, dacă nu ignorăm simptomele și mergem regulat la un control oftalmologic.
Cum să ai o vedere sănătoasă la < 40 ani
Adulții cu vârsta < 40 de ani fără afecțiuni oftalmologice și care au vederea bună ar trebui sa meargă la un consult oftalmologic de rutină la fiecare 5-10 ani. Există câteva excepții de la această recomandare. Dacă porți ochelari de vedere sau lentile de contact, mergi la un consult oftalmologic o dată pe an, iar dacă ai diabet zaharat sau antecedente familiale de boli oftalmologice, discută cu medicul oftalmolog pentru a vedea cât de des trebuie să revii la control.
Chirurgia de corectare a vederii
Prescripțiile pentru ochelarii de vedere sau pentru lentilele de contact se modifică foarte puțin sau deloc între 20-40 de ani. Din acest motiv, dacă intenționezi să faci o intervenție chirurgicală refractivă pentru corecția miopiei, hipermetropiei sau astigmatismului, acum ar fi un moment rezonabil. Înainte de a lua o decizie, cere informații și discută cu medicul tău oftalmolog în detaliu despre procedura recomandată și posibilele complicații.
Cum să ai o vedere sănătoasă între 40-65 ani
Între 40 și 65 de ani, ochii pot trece prin schimbări semnificative.
Presbiopia
Cea mai frecventă schimbare pe care o observă majoritatea oamenilor este necesitatea de a ține telefonul sau cartea mai departe de ochi, la o lungime de braț, pentru a vedea mai bine. Afecțiunea se numește presbiopie și apare la aproape toate persoanele în jurul vârstei de 45 de ani. Reprezintă o modificare naturală, deși supărătoare, ca urmare a înaintării în vârstă cu diminuarea puterii de acomodare a ochiului pentru distingerea obiectelor de aproape și poate fi diagnosticată printr-un control oftalmologic obișnuit.
La vârsta de 40 ani, este foarte important să îți faci un examen oftalmologic complet, chiar dacă nu ai simptome oftalmologice sau factori de risc cunoscuți pentru boli oftalmologice. Un examen oftalmologic complet presupune identificarea semnelor sugestive pentru: cataractă, glaucom, retinopatie diabetică sau degenerescenţă musculară legată de vârstă.
Academia Americană de Oftalmologie şi Strabism recomandă examinarea oftalmologică de rutină a tuturor persoanelor cu vârsta între 40-65 ani, astfel:
- 40-54 ani: la fiecare 2-4 ani
- 55-64 ani: la fiecare 1-3 ani
În funcție de istoricul medical personal şi familial şi de rezultatul examenului oftalmologic inițial, medicul oftalmolog îți va recomanda intervalul de revenire la control:
- Dacă ai diabet zaharat sau prediabet, se recomandă un control oftalmologic cel puțin anual și obținerea controlului glicemiei, greutății, tensiunii arteriale şi a colesterolul, pentru prevenirea complicațiilor diabetului.
- Dacă ai fost diagnosticat cu vicii de refracție (miopie, hipermetropie, astigmatism) se recomandă un control oftalmologic o dată la 2 ani sau mai des, în funcţie de recomandarea medicului oftalmolog.
Cum să ai o vedere sănătoasă la vârsta > 65 ani
Controalele oftalmologice regulate
Pe măsură ce înaintezi în vârstă, examenele oftalmologice regulate devin şi mai importante pentru păstrarea vederii. Academia Americană de Oftalmologie şi Strabism recomandă un examen oftalmologic complet tuturor persoanelor seniore, cu vârsta >/= 65 ani, astfel:
- La fiecare 1-2 ani
- Daca aveți diabet zaharat: cel puțin o dată pe an
- În funcție de recomandările medicului oftalmolog, daca aveți risc de glaucom
Controalele oftalmologice frecvente îi permit medicului oftalmolog să diagnosticheze afecțiunile la nivelul ochilor legate de înaintarea în vârstă, cum ar fi: degenerescenţa maculară legata de vârstă, retinopatia diabetică, glaucom și cataracta.
Afecțiuni oftalmologice asociate vârstei înaintate
Presbiopia care începe să se manifeste în decada a patra de vârstă, poate să se accentueze odată cu înaintarea în vârstă.
De asemenea, chiar şi persoanele care au o acuitate vizuală normală şi care nu au boli oftalmologice legate de vârstă pot avea modificări ale vederii care să nu fie evidente la un control oftalmologic obișnuit. De exemplu, treptat, poate deveni din ce în ce mai greu să distingeți un obiect de fundalul înconjurător, mai ales atunci când au aceeași culoare (cum ar fi o ceașcă de cafea albă așezată pe o faţă de masă albă). Această condiție medicală se numește pierderea „sensibilității la contrastul vizual”.
De asemenea, în cazul persoanelor seniore, capacitatea de a vedea bine în medii diferit luminate se poate schimba. Când treceți de la o zonă bine luminată la una cu lumină slabă (sau invers), este nevoie de mai mult timp ca ochii să se adapteze şi să focuseze sau pot să nu se adapteaze deloc bine. Este important să îi spuneți medicului oftalmolog despre aceste probleme de vedere.
Condusul în siguranță
Problemele de adaptare la lumină și întuneric pot face condusul mult mai dificil, mai ales noaptea sau pe timp de ploaie. Condusul poate fi afectat, de asemenea, daca aveți afecțiuni oftalmologice care afectează vederea periferica (laterală) sau care cresc sensibilitatea la lumina strălucitoare.
Recomandări pentru a-ți menține vederea bună indiferent de vârstă
În plus faţă de controalele oftalmologice recomandate în funcție de vârstă, există o serie de alte lucruri pe care le poţi face pentru a-ţi menține ochii sănătoși:
Mănâncă o dietă sănătoasă și echilibrată care să-ți protejeze ochii – o dietă care include multe fructe și legume te va ajuta să-ți păstrezi vederea buna cat mai mult timp. Studiile arata că alimentele bogate în vitaminele C şi E, zinc, luteină şi zeaxantină şi acizi grași omega-3 şi omega-6 reduc riscul de degenerescenţă maculară legată de vârstă, cataractă şi ochi uscați pe măsura înaintării în vârstă.
Renunță la fumat - fumatul creşte semnificativ riscul de a dezvolta boli la nivelul ochiului, cum ar fi cataracta şi degenerescenţă maculară legată de vârstă.
Menține o greutate sănătoasă - supraponderea şi obezitatea cresc riscul de a dezvolta diabet zaharat, care poate duce la pierderea vederii. Diabetul zaharat, în special când glicemia nu este controlată, creşte riscul de apariție a retinopatiei diabetice, cataractei şi a glaucomului.
Fă regulat o activitate fizică - Exercițiile fizice pot ajuta la prevenirea sau controlul greutății în exces şi a diabetului zaharat, hipertensiunii arteriale şi colesterolului crescut. Aceste boli se pot complica cu anumite afecțiuni oftalmologice.
Află istoricul medical al familiei tale - Discută cu membrii familiei tale despre istoricul lor de afecțiuni oftalmologice. Te ajută să știi daca ai un risc crescut de a face o anumita boală oftalmologică şi astfel, să mergi din timp la controlul oftalmologic care să-i permită medicului să diagnosticheze boala precoce.
Fă pauze de vedere regulate - Când lucrezi mult timp la ceva care presupune vederea de aproape, urmează regula 20/20/20 – la fiecare 20 de minute, privește ceva la 20 de metri distanţă, timp de 20 de secunde.
Poartă ochelari de soare - Pe lângă faptul că vederea este mai confortabilă atunci când privești într-un mediu cu mult soare, în plus, ochelarii de soare îți protejează ochii de razele ultraviolete (UV). Atunci cand alegi perechea potrivită de ochelari de soare, întotdeauna trebuie să te asiguri că aceștia poartă marcajul CE.
Poartă ochelari de protecție - Pentru a preveni traumatismul ochilor, este important să porți de fiecare dată ochelari de protecție atunci când practici anumite sporturi, lucrezi în construcții sau efectuezi reparații sau alte proiecte de îmbunătățire în casă.
Sursa: https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/cum-sa-ti-mentii-vederea-buna-indiferent-de-varsta