Antena Meniu Search
x

Ghid editorial Observator

Misiunea Observator este de a informa publicul românesc cu obiectivitate, acurateţe, promptitudine şi responsabilitate. Valorile principale sunt imparţialitatea şi independenţa. Țintim să fim cei mai buni și să beneficiem de încrederea publicului.

Principiul nostru este astfel de a transmite informații verificate din surse solide, credibile. Iar personajele centrale ale știrilor noastre sunt oamenii. Ne așteptăm ca informațiile furnizate de jurnaliștii noștri la tv sau în mediul online să fie complete: orice subiect pe care îl relatăm are în cadrul știrii toate părțile implicate în acel eveniment, oferind astfel, fără părtinire informația de care are nevoie publicul.

Construim știrile cu ajutorul unei echipe de reporteri, corespondenți, redactori, editori, capabilă să transmită cele mai importante și relevante evenimente pentru publicul românesc, atât la nivel național, cât și local. În România, Observator are o echipă care acoperă tot teritoriul țării. Alături de membrii redacției centrale din București, avem corespondenți permanenți şi colaboratori în 35 de județe.

Pentru știrile din afara țării, colaborăm în baza unor contracte cu agenții de prestigiu: APTN, Getty Images, care ne furnizează imagini din toată lumea. De asemenea, corespondenții noștri din Statele Unite, Marea Britanie, Italia, Franța, Grecia, Republica Moldova contribuie cu imagini și informații care extrem de importante, pentru ca publicul să înțeleagă cât mai bine știrile internaționale.

Diversitatea

Observator se adresează tuturor românilor. Știrile noastre acoperă toate domeniile și temele de interes care au importanță pentru viața de zi cu zi românilor. Promovăm și respectăm diversitatea.

Condamnăm și respingem incitarea la ură, violența, discriminarea și orice acțiune ilegală care afectează negativ societatea. De altfel, în știrile noastre, ne asumăm misiunea de a semnala aspectele negative către autorități, pentru a găsi o rezolvare cât mai rapidă.

Reguli de etică

Într-o perioadă afectată de știri false și de senzațional, credem că jurnalismul și știrile de calitate se vor impune pe piața românească. Reputația noastră în fața publicului are o valoare inestimabilă. La realizarea unei știri, ne așteptăm ca jurnaliștii noștri să respecte legislația în vigoare în România, să respecte regulile jurnalismului și să dea dovadă de moralitate.

Informațiile din știrile noastre trebuie să aibă la bază surse credibile. Ne așteptăm ca, totodată, ca imaginile filmate și transmise de jurnaliștii noștri să fie cele mai bune, relevante și obiective.

Ținem cont, de asemenea, că rețelele de socializare joacă un rol tot mai important inclusiv în munca noastră și urmărim să aplicăm aceleași standarde de înaltă calitate pentru conținutul nostru indiferent de platforma pe care îl transmitem.
În virtutea acestor principii de etică, am publicat aici codul deontologic după care ne ghidăm.

Politica de corecturi

Obiectivul nostru este ca orice știre a Observatorului să fie transmisă cu acuratețe, dar, trebuie să admitem că jurnaliștii sunt oameni și că, în unele momente, pot scăpa unele erori. Sperăm ca aceste greșeli să fie accidentale, nu rău voite. Observatorul aplică o politică de corecție destinată să reducă drastic numărul unor astfel de erori și să protejeze publicul de o experiență neplăcută la contactul cu produsele noastre.

Astfel, în virtutea unei politici de transparență față de public, site-ul observatornews.ro specifică la finalul articolului prin mențiunea ”CORECȚIE” sau ”NOTĂ”, dacă în text, fotografie sau video a existat o greșeală și menționează actualizarea care a făcut corectura.

Pentru semnalarea unor erori, ne puteți transmite un mail pe adresa [email protected]. Ni le puteți semnala și cu un mesaj pe pagina de Facebook a Observatorului sau pe numărul de Whatsapp 0722.699.800 .

Menționăm că monitorizăm în permanență mesajele primite de la public și că, deși uneori nu ne angajăm activ în conversație, preferăm să dăm prioritate în a transmite acest mesaj către echipele editoriale, pentru a lua act cu privire la situația semnalată.

Dacă este vorba despre o problemă de natură juridică, atunci va fi destinată Departamentului Juridic al Antena Group.

Verificarea surselor

Ne așteptăm ca jurnaliștii noștri să transmită știrile bazându-se pe informațiile furnizate de surse credibile, serioase, cu reputație. Ne așteptăm ca orice informație să fie verificată, iar știrea să exprime opinia tuturor părților implicate într-un eveniment, pentru a oferi publicului un o știre completă, imparțială și relevantă.

În relatarea știrilor, de asemenea, folosim ca surse de informație și organizații de știri cu reputație, care, ca și Observator, aplică aceleași standarde, pentru a obține o informație credibilă, care să nu altereze adevărul.

Observator tratează cu mare atenție situațiile cu surse care vor să își păstreze anonimitatea. În cazurile excepționale, în care identitatea sursei este pusă într-un pericol de natură fizică sau legală, ne angajăm în protejarea anonimității sursei. De fiecare dată, ne vom asigura că informația obținută este credibilă și că publicul este corect informat.