(P) Cât rezistă coroanele dentare? Află durata de viață
Zâmbetul fără cusur a devenit o prioritate pentru tot mai multe persoane, indiferent de generația din care fac parte. Acum, când există o mulțime de metode prin care oricine poate avea dinți deosebit de estetici, dar și funcționali, medicina dentară se bucură de un adevărat succes.
De Redactia Observator la 06.06.2024, 16:18Una dintre cele mai cunoscute soluții pentru restaurarea dinților deteriorați este reprezentată de coroanele dentare. Acestea seamănă destul de bine cu dinții naturali, sunt rezistente și își dovedesc eficiența pe două planuri: ca ultim pas în tratamentul cu implanturi dentare și ca soluție durabilă pentru a acoperi un dinte sensibil, devitalizat, fisurat sau care prezintă diferite alte defecte. Cât rezistă coroanele dentare? Află tot ce trebuie să știi despre durata de viață a acestora din articolul nostru.
Cum alegi coroana dentară potrivită?
Odată ajuns în cabinet, medicul îți va spune că există mai multe tipuri de coroane dentare. Doar în urma consultației, se va stabili care este soluția optimă de tratament. În astfel de situații, este recomandat ca orice pacient să asculte sfatul medicului. O părere avizată valorează mai mult decât o preferință de ordin estetic. Astfel, s-ar putea să ai nevoie de coroane ceramice, coroane metalo-ceramice sau de coroane din zirconiu. Iată câteva detalii despre fiecare în parte:
- Coroanele integral ceramice sunt realizate doar din material ceramic, marele lor avantaj fiind aspectul natural;
- Coroanele metalo-ceramice se diferențiază prin stratul suport, realizat din materiale metalice. Avantajul aici este dat de prețul mai accesibil;
- Coroanele pe suport din zirconiu se diferențiază de cele metalo-ceramice tot prin stratul suport, care este acum realizat din zirconiu. Marele avantaj este durabilitatea.
Cât rezistă o coroană dentară?
Dacă sunt îngrijite cu atenție, coroanele dentare pot rezista chiar și până la 20 de ani. Totul depinde de igiena orală și de respectarea vizitelor la stomatologie. De altfel, există și alți factori care determină rezistența acestora în timp. Cei mai importanți sunt:
- Materialul din care au fost realizate: Medicul îți va recomanda materialul potrivit pentru cazul tău clinic. De exemplu, pentru zonele în care forțele masticatorii exercită o presiune mult prea mare, se poate recomanda o coroană din zirconiu;
- Experiența medicului: E normal să cauți un medic cu experiență. Coroanele dentare se pot uza dacă sunt prea mari;
- Bruxismul: Scrâșnitul din dinți poate provoca fisuri atât dinților naturali, cât și celor acoperiți cu coroane dentare. Dacă te trezești cu maxilarul încleștat, s-ar putea să suferi de burxism, ceea ce înseamnă că trebuie să iei măsuri urgente;
- Obiceiurile vicioase: Obiceiurile vicioase, completate de o igienă orală necorespunzătoare poate avea consecințe grave asupra danturii, chiar și după ce aceasta a fost restaurată cu ajutorul coroanelor dentare.
Cum prelungești durata de viață a coroanelor dentare?
La acest capitol, există două reguli. Dacă le respecți cu sfințenie, nu ar trebuie să-ți faci griji, nici pe termen scurt, dar nici pe termen lung. Poate că ți-ai dat deja seama că vorbim despre menținerea igienei orale și respectarea controalelor de rutină:
- Igienă orală riguroasă: Igiena orală nu înseamnă să te speli rapid pe dinți dimineața, ci implică un întreg ritual. Spală-te temeinic pe dinți atât dimineața, cât și seara și completează rutina cu apă de gură, duș bucal și ață dentară. E important să elimini și resturile alimentare prinse între spațiile interdentare.
- Controale periodice: E imperativ să ajungi la cabinet la fiecare 6 luni pentru control și igienizare. Dacă medicul observă o mică problemă, o poate repara fără complicații, durere sau costuri usturătoare.
În final, dacă și tu crezi că ai nevoie de coroane dentare, înseamnă că trebuie să faci o primă programare la clinică. Discută cu medicul tău despre avantajele și dezavantajele acestor lucrări protetice și vezi ce poți face pentru a te bucura pe termen lung de noul tău zâmbet.