(P) Cele mai comune afecțiuni dentare la copii. Cariile, dușmanul numărul 1
Sănătatea dentară a copiilor este o îngrijorare constantă pentru părinții din România. afecțiunile dentare fiind frecvent întâlnite în rândul celor mici, Conștientizarea problemelor dentare la copii, prevenția, monitorizarea și tratamentele precoce în cabinet, nu trebuie amânate de către părinți. Iar când apare durerea dentară, aceasta trebuie tratată ca o urgență stomatologică, recomandă specialiștii clinicii Trident.
De Redactia Observator la 13.12.2024, 14:49Iată câteva dintre cele mai frecvente afecțiuni dentare la copii și cum pot fi prevenite complicațiile:
Durerea dentară
Durerea dentară poate apărea la copii ca urmare a erupției dinților, dar poate fi cauzată și de carii avansate, malocluzie, infecții sau inflamarea nervului dentar. Iar pe lângă cauzele legate de sănătatea orală, durerea poate fi provocată și de traumatisme, cum ar fi: căzături sau lovituri.
Atunci când copiii acuză dureri dentare, este cu siguranță un semnal că ceva nu este în regulă și se cere o vizită imediată la medicul pedodont, pentru a se depista sursa durerii și tratamentul potrivit. Acesta este un simptom frecvent întâlnit la copii și tratat de către părinți ca o urgență medicală.
Cariile dentare
În topul celor mai comune probleme dentare la copii, primul loc este ocupat de carii, care se regăsesc la peste 60% dintre copiii din România, atât din mediul urban, cât și rural, arată un studiu din 2024.
Cariile pot apărea încă de la erupția primilor dinți, iar riscul de a se dezvolta crește considerabil în cazul alimentației bogate în zahăr și a igienei orale precare. În stadii avansate, cariile duc la dureri greu de suportat, infecții și chiar pierderea prematură a dinților.
Este esențial ca părinții să fie vigilenți, să se asigure de igiena orală corectă a copiilor și de alimentația sănătoasă a acestora. Totodată, este importantă vizita regulată la stomatolog, care poate detecta și trata cariile încă din cele mai incipiente stadii.
Afecțiuni ortodontice
Mulți copii se confruntă cu probleme de aliniere a dinților, iar acest lucru poate duce în timp la complicații, dacă micuțul nu beneficiază la timp de tratament ortodontic cu aparat dentar.
Părinții trebuie să fie foarte atenți la dantura copiilor și să observe dacă dințișorii nu sunt perfect aliniați, dacă dinții se suprapun sau dacă există dificultăți la mușcare sau la mestecare. Chiar și un singur dinte deplasat din poziția corectă sau erupt nealiniat, poate influența modul în care se dezvoltă întreaga dantură și poate duce la complicații grave precum dureri severe sau malocluzie.
Gingivita la copii
Gingivita este o inflamație a gingiilor cauzată de acumularea plăcii bacteriene și, deși este mai frecvent întâlnită la adolescenți, și copiii mici pot suferi de această afecțiune, mai ales în perioada erupției dentare sau când igiena orală nu este corespunzătoare.
Printre simptomele gingivitei, care ar trebui să atragă atenția părinților se numără gingiile inflamate, roșii, care pot sângera la periaj. Această afecțiune este reversibilă, dacă se intervine în timp util.
Așadar, chiar dacă afecțiunile dentare sunt comune în rândul copiilor, vestea bună pentru părinți este că acestea pot să nu devină o povară, pentru că majoritatea pot fi evitate sau tratate încă din stadiu incipient. Părinții pot să le asigure copiilor un zâmbet sănătos și bucuros prin câțiva pași simpli de urmat, precum vizita la medicul stomatolog pentru copii, igiena orală corectă și alimentația echilibrată.