(P) Cum poți avea un zâmbet perfect în doar 24 de ore
Inovațiile ce au apărut, în acest secol, în domeniul stomatologiei au căpătat un impact foarte mare asupra persoanelor care își doresc o dantură sănătoasă și perfectă. Astfel că aparaturile și tehnicile moderne folosite în ziua de azi sunt de multe ori lipsite de durere și disconfort.
De Redactia Observator la 30.01.2023, 16:25- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
În plus, poți avea chiar o dantură completă într-o singură zi. Iată ce intervenții chirurgicale sunt necesare pentru asta.
Implanturile dentare
Inserarea implantului dentar e cea mai bună soluție atunci când ți-ai pierdut unul sau mai mulți dinți. Realizat dintr-o rădăcină artificială din titan, care e plasată în os și gingie, implantul ține locul dintelui natural și devine funcțional. În momentul în care implantului îi e atașată și coroana dentară, poți mușca și mânca la fel ca înainte.
Este bine să știi că titanul din care e conceput un implant este un material biocompatibil cu organismul, prin urmare, excludem posibilitatea ca acesta să fie respins de către corp. Important de știut, în cazul respingerii, e că organismul nu respinge implantul, ci infecția provocată de nerespectarea igienei dentare. Și aici trebuie să ai mare grijă la recuperarea după o intervenție cu implant.
Prin urmare, alimentația e importantă pe toată perioada de vindecare a implantului dentar, mai exact cele 4-6 luni. Trebuie să mănânci alimente moi, pasate ori făcute cu blenderul. În caz contrar, dacă mănânci un aliment dur, gingia se poate răni și astfel pot intra resturi alimentare lângă implant și există riscul ca infecția să apară. În plus, imediat după masă, mai ales dacă ești acasă, periază-ți atât dinții, cât și zona implanturilor dentare. În primele 7-10 zile, este bine să-ți cureți firele de sutură cusute în jurul implantului cu o periuță dentară foarte moale. Iar după ce firele sunt îndepărtate de chirurg, trebuie să continui să-ți periezi gingia acolo unde implantul e inserat.
Reușita intervenției cu unul sau mai multe implanturi dentare depinde foarte mult de ceea ce mănânci și, mai ales, de respectarea pașilor de igienă dentară.
Adiția osoasă
Conform NHS, o altă procedură pe care o fac medicii chirurgi pentru funcționalitatea corectă a implanturilor dentare este adiția de os. În cazul în care ți-ai pierdut dintele natural de foarte mult timp și nu mai ai suficient os pentru inserarea implantului, chirurgul recurge la tehnici de grefare și tratamente care ajută țesutul osos să se regenereze. Mai mult decât atât, adiția și implantul se pot face în aceeași intervenție chirurgicală, pentru ca timpul de vindecare să fie unul scurt și integrarea implantului în os mult mai bună.
Este bine să mai știi că adiția de os se recoltează fie din osul existent deja în cavitatea bucală, fie cu ajutorul unui substitut artificial. În ceea ce privește intervenția, medicul chirurg face o mică incizie la nivelul gingiei, expune osul maxilar și adaugă componenta de adiție, pentru a crea noi celule osoase.
Și dacă apelezi la o intervenție cu adiție osoasă și implant dentar, în aceeași zi, este necesară o perioadă de recuperare foarte bine stabilită. De aceea, medicii stomatologi specialiști în chirurgie te sfătuiesc să ai o atenție sporită asupra alimentelor și să respecți cu strictețe următorii pași:
-
Ține gheață pe obraz, dacă observi că acesta se umflă.
-
Evită efortul fizic în primele 72 de ore.
-
Renunță la fumat, cel puțin în primele 3 zile, deoarece se formează un cheag de sânge care ajută la vindecarea zonei operate.
-
Nu consuma alimente fierbinți, picante sau condimentate, nici cafea și alcool.
-
Dormi pe partea opusă zonei operate.