Antena LIVE

Curs valutar

(P) Dăruind vei dobândi. O lecție de viață

 E ușor să spui că trebuie să fim mai buni. Mai greu e să te urnești din loc, să-ți aduni toate rezervele de energie, precum și resursele interioare de a face bine, și să le pui în slujba comunității. Fără să te plângi de greutățile întâmpinate, de lipsa de colaborare a instituțiilor abilitate ale statului, și, uneori, chiar și de indiferența semenilor noștri. Să faci binele fără să aștepți recompensă. Asta e esențial. Să gândești binele ca scop în sine, nu ca mijloc și să-l pui în practică.

De la 30.05.2024, 12:05

Asta ne-am propus și noi să facem în Săptămâna Mare. Și acum, întrebarea care stă pe buzele tuturor este: Cum am reușit să aducem un Paște mai luminos în casele familiilor nevoiașe? Aceasta este, pe larg, povestea acțiunii noastre de strângere de fonduri și alimente.

Orice acțiune caritabilă trebuie să graviteze în jurul unui centru de interes. Altfel, intenția bună de la care a pornit respectiva acțiune s-ar pierde pe drum, s-ar risipi în vânt și, din păcate, nu și-ar atinge scopul. Acela de a face bine, de a aduce un plus de speranță și optimism, de a schimba, poate, soarta unor oameni.

Observați, sperăm, diferența de nuanță; am spus centru de interes, nu destinatar. Fiindcă noi nu operăm în logica unei companii de telefonie mobilă. Adică emițător-receptor. Noi credem că oamenii pentru care ne luptăm să facem binele nu reprezintă un simplu destinatar. Ci mai mult decât atât, ei înseamnă însuși centrul de interes al organizației noastre, al menirii ei de a fi. În cazul de față, centrul de interes al acțiunii noastre caritabile din Săptămâna Mare au fost familiile nevoiașe din satul Ghermănești.

Pe această cale, dorim să mulțumim Parohiei din Ghermănești și Părintelui Stareț Iarinca Alexandru. Fără ajutorul lor, nu știm dacă am fi reușit să aducem un Paște mai luminos în casele familiilor nevoiașe, oricât de bine intenționați am fi fost. Și cine ne cunoaște, știe cât de bine intenționați suntem în general.

Și cât înseamnă pentru noi ca acțiunile noastre bune să aibă un ecou. Nu în sensul unei recompense materiale, cum am precizat anterior, ci în sensul finalității binelui făcut. Adică un zâmbet pe un chip mult prea abătut de griji și gânduri grele. O mână strânsă în semn de recunoștință. Un gând bun sau o rugăciune. O lacrimă fierbinte pe obraji care spune mai multe decât o mie de cuvinte.

Am primit toate aceste lucruri de la familiile nevoiașe din Ghermănești pe care le-am ajutat. Și pentru noi au cântărit cât lumea întreagă!

Cum ne-am organizat în așa fel încât să ducem la bun sfârșit acțiunea caritabilă? În primul rând, am pus la cale o acțiune de strângere de fonduri. Aceasta a avut drept scop pregătirea și distribuirea unor coșuri de Paște cu alimente de cea mai bună calitate, specifice acestei sărbători, celor care, din motive care nu țin de voința și puterile lor, nu și le puteau permite.

Apoi, cu ajutorul bunului Părinte Stareț Iarinca Alexandru și a Parohiei din Ghermănești, am mers din casă în casă – acolo unde era nevoie – și am dăruit aceste coșuri. Când ne-au deschis ușile bătrânii lipsiți de orice ajutor, mamele cu mulți copii părăsite de soți sau, invers, soții rămași văduvi cu o întreagă gospodărie pe cap și fără posibilități financiare, am simțit cum lumina Paștelui s-a aprins în ochii lor înlăcrimați.

Și am avut senzația că, odată cu coșurile pline de alimente, am dăruit și ceva mai mult. Un duh al bunătății care le-a umplut casa și inimile cu o mireasmă de sărbătoare.

            Poate că acesta e, într-adevăr, miracolul Paștelui. Un bine mic, aparent insesizabil, se poate rostogoli ca un bulgăre de zăpadă până devine mare și rotund și cuprinde totul în calea lui, plante, animale, oameni, și le insuflă o nouă viață. Un nou destin și o nouă șansă de a intra în lume, purificați și proaspeți.

            Și noi ne-am simțit purificați și proaspeți după ce am văzut bucuria de pe chipurile lor, a familiilor nevoiașe cărora le-am împărțit coșurile de Paște. Și Părintele Stareț a fost transfigurat de această bucurie și s-a simțit mai aproape de Cer, cu toate că are mai puține păcate decât noi, o simplă organizație de oameni care încearcă să facă bine.

            De fapt, bucuria, în sine, atunci când ajuți pe cineva e cu adevărat specială. Indiferent că e vorba de o sărbătoare mare, cum e Paștele sau Crăciunul, sau un moment oarecare al zilei. Bucuria că ai putut face o faptă bună, că ai putut muta chiar și un grăunte de nisip în ordinea implacabilă a lumii, îți dă aripi și te face să privești viitorul ceva mai încrezător, ceva mai plin de speranță.

            Aceeași bucurie te umanizează și te smerește. Te ridică în ochii comunității, dar și în ochii proprii, atunci când ești prea aspru cu tine însuți (uneori pe bună dreptate). Îți dă putere și înțelepciune și tăria de a nu-ți abandona crezul, misiunea pe pământ, indiferent de obstacole.

            După multe acțiuni caritabile, după multă bucurie oferită și primită înapoi în dar, am înțeles și noi asta. De aceea, suntem pregătiți ca, la următoarele demersuri de strângere de fonduri în vederea ajutării celor nevoiași, să facem și mai mult bine, să aducem și mai multă lumină în casele oamenilor. Nu putem încheia decât prin a spune că recunoștința noastră e infinită pentru oricine decide să ni se alăture. Și, din lumea în care trăim și pe care o numim casă, să facem împreună un loc mai bun.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Țara care renunță la clasa pregătitoare. Copiii vor începe şcoala cu un an...
Fanatik.ro
Publicat 19.09.2024
Mormântul unui copil vampir, descoperit în Polonia
spotmedia.ro
Publicat 19.09.2024
Uluitor | Sanatoriul Techirghiol, obligat să plătească 50.000 de lei unui...
Gandul
Publicat 19.09.2024
„Asasinul” trimis de Iran pentru a-l ucide pe Netanyahu este un pensionar...
Adevărul
Publicat 19.09.2024
Lora și Ionuț Ghenu s-au căsătorit civil. Cum a arătat cântăreața în ziua...
A1
Publicat 19.09.2024
Horoscopul zilei de 20 septembrie 2024. Racii au parte de oportunități pe mai...
CaTine
Publicat 19.09.2024
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări...
spynews.ro
Publicat 19.09.2024
Logodnica titularului de la Rapid a venit din Australia în România şi a trăit...
GSP
Publicat 17.09.2024
Zodiile care au noroc în toate în luna octombrie. Scapă de datorii, de...
Click.ro
Publicat 19.09.2024
Primele recenzii iPhone 16. Ce spun experții și utilizatorii despre noul...
Useit
Publicat 19.09.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a...
Redacţia.ro
Publicat 19.09.2024
Cum și-a pierdut Irinel Columbeanu averea. Mihai Albu: „Nu pe femei și...
libertatea.ro
Publicat 19.09.2024
Cardi B a fost criticată de fani pentru rutina ei intensă de antrenamente....
ZU
Publicat 19.09.2024
Copănele de pui în crustă crocantă de porumb. Rețetă adorată de întreaga...
Hello taste
Publicat 19.09.2024
Ce trebuie să faci pentru a crește stima de sine a fetei tale, potrivit...
Deparinti
Publicat 19.09.2024
Taximetriștii, la un pas de revoltă: „Dispeceratele au creat un adevărat...
ziare.com
Publicat 19.09.2024
Eiza González a purtat o rochie roz cu decolteu la premiile Emmy. A avut aceeași...
Happy
Publicat 19.09.2024
Efectele lipsei de fibre în dieta femeilor însărcinate. Sfaturi pentru o...
Medicool
Publicat 19.09.2024
Marian Iancu susţine că un club imită Rapidul: "Este o boală grea şi se ia,...
orangesport.ro
Publicat 17.09.2024