(P) Infertilitatea masculină afectează aproximativ 50% dintre cuplurile infertile din lume
În ultimii ani, experții în domeniul medical au observat o creștere a infertilității masculine.
De Redactia Observator la 30.04.2024, 12:29Conform unui studiu de pe NCBI, din anul 2022, infertilitatea masculină a devenit o preocupare medicală serioasă, care afectează aproximativ jumătate dintre cuplurile infertile din lume. De mai bine de 10 ani au apărut noi metode de diagnosticare și abordări moderne de restabilire a fertilității masculine, care pot ajuta la îmbunătățirea stării sistemului reproducător masculin.
Problema infertilității masculine este considerată importantă în cazul unor patologii cum sunt tumori testiculare, tumori ale hipofizei, tumori ale glandelor suprarenale.
Există și alți factori care afectează fertilitatea și care includ: vârsta înaintată, consumul excesiv de alcool, deficitul nutrițional, fumatul, obezitatea, consumul de droguri și anumite medicamente.
Recomandările clinicilor specializate privind diagnosticul și tratamentul infertilității masculine
Medicii fac recomandări de tratament în funcție de tipul de infertilitate masculină. Printre afecțiunile uro-genitale se află cele congenitale (malformații ale epididimului, disfuncții ale ductelor ejaculatorii, anomalii ale vaselor deferente) și cele dobândite (epididimita, ejacularea retrogradă, varicocelul, obstrucția vaselor deferente).
Anumite anomalii genetice pot cauza infertilitate, ca de exemplu: microdeleții ale cromozomului Y, sindromul Kallmann, fibroza chistică, sindromul Young, sindromul celulelor Sertoli, sindromul Klinefelter.
Afecțiunile endocrine sunt o cauză a dezvoltării infertilității masculine și includ: hipertiroidismul, hipogonadismul produs de scăderea secreției hormonilor sexuali masculini, deficienta de GnRH, hiperprolactinemia, sindromul Cushing.
Și anumite infecții (Chlamydia, Treponema pallidum, Gonococcus, Mycoplasma) pot duce la infertilitate. La unii bărbați infertilitatea este cauzată de tulburări sexuale: lipsa ejaculării, disfuncția erectilă, ejacularea prematură, diferite tumori.
În clinici de specialitate, precum clinica de fertilizare in vitro Embryos se efectuează consultații de specialitate unde se stabilește diagnosticul de infertilitate fie ea de cauză masculină sau feminină . Această clinică de fertilitate și ginecologie dispune de echipamente de ultimă generație și se ocupă cu proceduri avansate de reproducere asistată, cum ar fi fertilizarea in vitro (FIV) și transferul embrionilor pentru a ajuta cuplurile să obțină o sarcină. Pentru a obține mai multe informații cu privire la FIV și alte tratamente legate de infertilitate, poți contacta această clinică Embryos din București.
Spermograma, o analiză detaliată în diagnosticul și tratamentul infertilității masculine
Pentru diagnosticul infertilității masculine sunt necesare: un examen medical general, istoricul medical, un examen urogenital, o spermogramă efectuată într-o clinică de reproducere umană asistată.
În acest scop se efectuează analize și examinări precum: spermograma, spermocultura, determinarea anticorpilor antispermatici, analize pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuală, determinarea nivelului hormonal din sânge, examinarea cu ultrasunete a testiculelor și a prostatei, analiza secreției prostatei.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), spermograma este un test esențial al fertilității masculine. Stimularea motilității spermatozoizilor se realizează cu anumite terapii medicale cu: antioxidanți, vitamine, hormoni, biostimulatori, aminoacizi esențiali.
Alte aspecte despre tratamentul infertilității
În anumite cazuri de infertilitate masculină dată de prostatită bacteriană cronică, uretrită, epididimită, veziculită seminală se face un tratament complex.
În infertilitatea masculină se folosesc și alte tratamente în funcție de diagnostic, precum: medicamente antivirale, terapia antimicotică, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, medicamente antibacteriene, probiotice, terapia metabolică, imunoterapia.
Există medicamente care ajută la stimularea spermatogenezei, îmbunătățirea morfologiei și a motilității spermatozoizilor, etc. Despre L-arginină s-a spus că poate crește motilitatea spermatozoizilor, deoarece este o sursă de energie pentru aceștia și îmbunătățește fluxul sanguin în organele genitale. Zincul ajută în procesul de diviziune celulară, iar acidul folic poate ajuta la creșterea numărului de spermatozoizi.
Observator - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰
Stiri Sportive Citește și