Antena LIVE

Curs valutar

(P) „Moștenim 15-20% din genele părinților, restul este în mâinile noastre” Dr. Roxana Voica – Regina Maria, despre secretele longevității din perspectivă științifică, la brunch-ul Bun Bine by Dr. Mihail

Bazele longevității se pun în primele 1.000 de zile din viața unui om. Se calculează din ziua în care embrionul se concepe și până la vârsta de 2 ani”, a explicat dr. Roxana Voica despre cum să avem grijă de calitatea vieții și să amânăm îmbătrânirea, cu prilejul brunch-ului Bun Bine, organizat de Dr. Mihail Pautov și susținut de Rețeaua de sănătate Regina Maria. Brunch-ul științifico-cultural dedicat longevității a avut loc pe 26 mai la POINT București, iar discuția poate fi vizionată online începând de miercuri, 17 iulie, pe canalul de Youtube – Dr. Mihail.

De la 18.07.2024, 15:01
WhatsApp
Galerie (2)
Dr. Roxana Voica – Regina Maria, despre secretele longevității

Nu putem opri îmbătrânirea, este un proces continuu, însă ce putem face este să o amânăm cât de mult putem. În orice moment al vieții putem schimba ceva în stilul nostru de viață. Dacă  aducem schimbări la vârsta de 40 de ani, adăugăm o decadă de calitate vieții, în timp ce dacă facem această modificare la vârsta de 60 de ani, putem câștiga încă 3-4 ani de viață sănătoasă, a afirmat dr. Roxana Voica, medic specialist gastroenterologie şi medic primar boli infecţioase, cu supraspecializare în nutriţie clinică, nutrigenetică şi dietetică de fertilitate în cadrul Regina Maria.

Cum ne putem antrena pentru înaintarea în vârstă

„Când îmbătrânim se alterează ADN-ul, apar anumite gene care nu și-au făcut apariția până atunci, apoi obosește mitocondria – locul unde se întâmplă procesele care creează energia, se degradează metabolismul relațional cu nutriția, nu mai absorbim proteinele cum trebuie, pierdem celulele stem și facem rezistență la insulină”, descrie dr. Roxana Voica procesul de înaintare în vârstă.

În acest context, este important să nu tratăm înaintarea în vârstă ca pe un proces inevitabil, asupra căruia nu putem interveni, ci să ne obișnuim cu acest gând şi să ne antrenăm pentru această etapă, apelând la strategii medicale personalizate. Dacă procentul pe care îl moștenim din genele părinților nu pare unul semnificativ, ce moștenim cu adevărat este stilul de viață.

Dr. Roxana Voica – Regina Maria, despre secretele longevității

Factorii care influențează calitatea vieții – nutriția, sportul, somnul și sănătatea emoțională

Longevitatea se împarte în viața pe care o numărăm în ani (life span) și cea în care suntem sănătoși (health span). Health span-ul poate fi influențat de 4 factori: nutriție, sport, somn și sănătate emoțională, iar ele sunt interconectate, menționează dr. Roxana Voica.

„Putem să prelungim health span-ul dacă respectăm câteva sfaturi esențiale. La nivel de nutriție, ar fi – consumul de 30 de plante pe săptămână (legume, leguminoase – mazăre, fasole, linte, plante aromatice,  condimente), porții cât mai diversificate și colorate, deoarece culoarea legumelor este dată de antioxidanți, mâncare cât mai puțin procesată (dacă pe eticheta unui produs sunt denumiri pe care nu le cunoașteți, sunt șanse foarte mari ca acesta să fie ultraprocesat), consumul de alimente bio pentru că acestea conțin mult mai puține pesticide, iar micul dejun să conțină fibre și grăsimi nesaturate, evitând cât de mult posibil zahărul”, explică dr. Roxana Voica despre cum să corectăm obiceiurile alimentare sau să le adaptăm la stilul de viață.

Somnul este și el esențial pentru longevitate. În timpul somnului profund, care trebuie să aibă 8 ore, se activează sistemul imun. „După o noapte cu 4 ore de somn, a doua zi 70% din celulele sistemului imunitar care sunt responsabile de curățarea celulelor precanceroase și cele virale își reduc eficiența cu 70%”, precizează medicul.

Pentru a avea un somn odihnitor și a ne bucura de toate beneficiile lui asupra sănătății și longevității, trebuie să încercăm să adormim și să ne trezim la aceeași oră, indiferent că este weekend și să reducem timpul petrecut în fața ecranelor, deoarece creierul, din cauza expunerii la lumina albastră, rămâne în alertă până la 4 ore și nu poate intra în somnul profund. De asemenea, reducerea consumului de cofeină sau alcool cu cel puțin 6 ore înainte ajută la calitatea somnului, la fel și setarea unei temperaturi în cameră de 18-19 grade Celsius, adaugă dr. Roxana Voica.

Sportul supune corpul la un stres pozitiv

Dr. Roxana Voica atrage atenția asupra sistemului muscular care are aceeaşi pondere în ecuaţie cu ficatul şi pancreasul, în ceea ce priveşte metabolismul general al glucozei, dat fiind faptul că 80% din cantitatea de glucoză din sânge (zahărul) este depozitat în mușchi.

Sportul supune corpul la un stres pozitiv, el activează sistemul imunitar și ne ajută la reglarea glicemiei. Dr. Roxana Voica subliniază faptul că sportul trebuie văzut ca o plăcere, pentru a funcționa sub forma unei recompense și nu ca o necesitate. Este indicat să practicăm 150 de minute pe săptămână de sport alert, cu intensitate ridicată sau 300 de minute de sport ce presupune efort fizic mediu.

Cea de-a patra ediție a brunch-ului Bun Bine a fost dedicată longevității și a inclus două conferințe despre cum adăugăm ani vieții și cum dăm viață anilor noștri. Alături de dr. Roxana Voica, a fost invitat Horia-Roman Patapievici, unul dintre cei mai importanți oameni de cultură din România, care a vorbit despre cum putem îmbrățișa din nou ideea de înaintare în vârstă. Ediția poate fi urmărită pe canalul de YouTube – Doctor Mihail.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

regina maria
Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Ce să pui în butoiul cu varză murată ca să nu se acrească prea tare. Trucul...
Fanatik.ro
Publicat 22.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Premieră în bătălia pentru Cotroceni. Sociolog din Elveția: „Candidații...
Adevărul
Publicat 22.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se...
CaTine
Publicat 22.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
„Geoană, Ciolacu… Ciucă… George Simion… Și femeia aia, cum o...
libertatea.ro
Publicat 22.11.2024
Selena Gomez își vede viitorul alături de Benny Blanco: „Este cel mai sigur...
ZU
Publicat 22.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți...
Deparinti
Publicat 22.11.2024
Amnistia fiscală ratează țintele Guvernului. Câștigurile imaginate...
ziare.com
Publicat 22.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Medicool
Publicat 22.11.2024