Antena LIVE

(P) Sighișoara și patrimoniul său cultural

Sighișoara este un oraș de poveste care dăinuie încă din Evul Mediu, când era considerat un puternic centru comercial și artizanal al Transilvaniei. Acesta nu este doar un oraș obișnuit, ci o mărturie care a rămas în istoria României.  

De la 18.09.2023, 16:22
Galerie (3)
Sighișoara și patrimoniul său cultural

Cetatea Sighișoara este recunoscută ca fiind singura cetate încă locuită din Europa, care în același timp aduce împreună o diversitate de stiluri arhitecturale, de la stilul gotic, la stilul baroc și renascentist.  

Patrimoniul cultural al Sighișoarei este unul foarte vast și bine conservat, ceea ce a făcut ca în anul 1999, centrul său istoric să fie inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO. Această distincție evidențiază unicitatea orașului și locul important pe care îl ocupă în rândul destinațiilor culturale ale lumii. Orașul a trecut prin multe evenimente devastatoare, dar de fiecare dată a reușit să renască și să păstreze amintirile care să îl aducă mai aproape de trecut, de strămoșii sași.

Înainte să descoperim bijuteriile cetății, trebuie să cunoști un aspect important despre Sighișoara dacă ești un șofer preocupat de siguranța mașinii tale. Orașul dispune de câteva locuri de parcare unde îți poți lăsa mașina, ca mai apoi să stai liniștit pe durata excursiei tale. Aceste parcări sunt disponibile între orele 7.00 și 18.00 și se percepe un tarif de staționare care variază în funcție de durata șederii în cetate.

Dacă ți-am trezit interesul si vrei să afli mai multe despre acest loc desprins din basme, haide să explorăm câteva dintre obiectivele turistice care întregesc peisajul cultural.

Primul și cel mai cunoscut este fără îndoială Turnul cu Ceas. Acesta a fost un important punct strategic, de observare, dar și de apărare împotriva atacurilor invadatorilor. Acesta se înalță impunător deasupra orașului, având o înălțime impresionantă de 64 de metri. Un lucru interesant despre Turnul cu Ceas este faptul că, față de celelalte turnuri ale cetății care erau ale breselor, acesta aparținea comunității în ansamblul său.

Catedrala romano-catolică Sfântul Iosif este unul dintre obiectivele turistice religioase ale cetății. Biserica Romano-Catolică Sfântul Iosif este inclusă în prestigiosul grup de lăcașuri de cult vechi din orașul medieval, fiecare având o importanță și o valoare remarcabilă. A fost construită în 1895, iar de atunci servește drept loc pentru a medita și a experimenta liniștea și frumusețea spirituală.

O parte însemnată din istoria Cetății Sighișoara și a oamenilor care au pus bazele dezvoltării orașului, este bine păstrată în cadrul a două expoziții private cărora trebuie să le calci pragul!

Te-ai întrebat vreodată cum trăiau sașii fără să pună story cu noua unealtă alăturat de un hashtag  „#meștermedieval” ? Dacă răspunsul este „da” și vrei să vezi cum își desfășurau activitatea artizanii sași fără ajutorul tehnologiei și cum își petreceau viața, atunci Casa Breslelor este locul pe care îl cauți.

Cu toate că majoritatea regiunilor din Balcani și Europa de Est erau dominate de agricultură, comunitatea sașilor din Sighișoara se bucura de confortul unor mașini de spălat rufe manuale, haine de calitate superioară și încălțăminte, purtând cu mândrie cojoace sau ținute confecționate din stofă.

Așa că haide să descoperi ce unelte, mașinării și alte echipamente medievale găzduiește această fascinantă expoziție, dar și să auzi mai multe despre povestea celor 9 bresle!

Dacă ești curios din fire, pasionat de istorie, și vrei să afli cum se luptau strămoșii noștri, ce arme aveau în arsenalul lor, dar și cum arătau teritoriile României și ale lumii, iată o atracție turistică care îți va răspunde la toate acestea: Casa Armelor și Hărților.

 Această expoziție privată cuprinde mai mult de 500 de artefacte valoroase, inclusiv hărți, gravuri, desene, litografii și cărți vechi care ilustrează Transilvania și alte regiuni din țară și din întreaga lume. În plus, diversitatea colecției se extinde la obiecte precum arme, armuri și monede provenind din diferite epoci istorice, adăugând peste 200 de piese, inclusiv arme cu lama ascuțită și monede cu o vechime de peste două milenii și jumătate.

Scara Școlarilor Sighișoara un obiectiv turistic puțin atipic, este legătura dintre Orașul de Jos și Orașul de Sus, mai precis dacă ești curajos și te aventurezi să urci cele 176 de scări vei ajunge pe vârful colinei de unde poți admira priveliștea de ansamblu asupra întregului oraș. După ce ai ajuns aici poți vizita Biserica din Deal și cimitirul evanghelic, un loc special datorită pietrelor mormintelor, dar și cadrului natural.  

Orașul își păstrează și astăzi aerul medieval al vremurilor de demult, și te invită să te bucuri de liniștea și autenticitatea locului! Lasă-te purtat în trecutul unei lumi necunoscute învăluită în mister!

Ți-a plăcut acest articol?

sighisoara
Întrebarea zilei
V-aţi simţit discriminaţi la interviul de angajare din cauza vârstei?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Gigantul german care face angajări masive în România și oferă salarii bune....
Fanatik.ro
Publicat 17.05.2024
Ce pățești dacă ai băut o sticlă de apă din supermarket înainte să o...
Fanatik.ro
Publicat 17.05.2024
Curând vom fi martorii unui eveniment unic în viață
spotmedia.ro
Publicat 14.05.2024
În spatele ușilor închise. China mărește AJUTORUL pentru industria de...
Gandul
Publicat 14.05.2024
Femeia prinsă făcând plajă pe șalupa Poliției Locale din Timișoara a...
Adevărul
Publicat 16.05.2024
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această...
A1
Publicat 10.05.2024
Horoscopul zilei de 19 mai 2024. Berbecii au parte de un moment de claritate...
CaTine
Publicat 18.05.2024
Carmen Grebenișan, totul despre partaj! Influencerița a spus lucrurilor pe nume:...
spynews.ro
Publicat 14.05.2024
Valentin Ceaușescu, apariție rară la petrecerea Stelei » Cum arată acum fiul...
GSP
Publicat 08.05.2024
Cu ce trebuie să stropești trandafirii în luna iunie. Secretul grădinarilor...
Click.ro
Publicat 15.05.2024
Clone AI ale rudelor decedate sunt vândute în China. Ce preț au copiile cu...
Useit
Publicat 18.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Un milionar cu 25 de ani mai mare ar fi noul iubit al Simonei Halep. Imagini...
Redacţia.ro
Publicat 16.05.2024
Cine este presupusul autor al tentativei de asasinat asupra premierului slovac....
libertatea.ro
Publicat 16.05.2024
Kelly Clarkson a dezvăluit că pierderea ei în greutate este rezultatul...
ZU
Publicat 18.05.2024
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
Hello taste
Publicat 18.05.2024
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți...
Deparinti
Publicat 18.05.2024
Noi reguli pentru țăranii care vând în piețe. ”Eram doctori...
ziare.com
Publicat 16.05.2024
William Levy revine în două proiecte profesionale noi. Actorul își continuă...
Happy
Publicat 16.05.2024
Mâncare procesată și ultraprocesată. Ce alimente intră în aceste categorii...
Medicool
Publicat 18.05.2024
VIDEO | Soţia lui Băluţă a surprins şi reporterul cu ce a spus în interviu,...
orangesport.ro
Publicat 12.05.2024