Antena LIVE

Curs valutar

(P) Sighișoara și patrimoniul său cultural

Sighișoara este un oraș de poveste care dăinuie încă din Evul Mediu, când era considerat un puternic centru comercial și artizanal al Transilvaniei. Acesta nu este doar un oraș obișnuit, ci o mărturie care a rămas în istoria României.  

De la 18.09.2023, 16:22
WhatsApp
Galerie (3)
Sighișoara și patrimoniul său cultural

Cetatea Sighișoara este recunoscută ca fiind singura cetate încă locuită din Europa, care în același timp aduce împreună o diversitate de stiluri arhitecturale, de la stilul gotic, la stilul baroc și renascentist.  

Patrimoniul cultural al Sighișoarei este unul foarte vast și bine conservat, ceea ce a făcut ca în anul 1999, centrul său istoric să fie inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO. Această distincție evidențiază unicitatea orașului și locul important pe care îl ocupă în rândul destinațiilor culturale ale lumii. Orașul a trecut prin multe evenimente devastatoare, dar de fiecare dată a reușit să renască și să păstreze amintirile care să îl aducă mai aproape de trecut, de strămoșii sași.

Înainte să descoperim bijuteriile cetății, trebuie să cunoști un aspect important despre Sighișoara dacă ești un șofer preocupat de siguranța mașinii tale. Orașul dispune de câteva locuri de parcare unde îți poți lăsa mașina, ca mai apoi să stai liniștit pe durata excursiei tale. Aceste parcări sunt disponibile între orele 7.00 și 18.00 și se percepe un tarif de staționare care variază în funcție de durata șederii în cetate.

Dacă ți-am trezit interesul si vrei să afli mai multe despre acest loc desprins din basme, haide să explorăm câteva dintre obiectivele turistice care întregesc peisajul cultural.

Primul și cel mai cunoscut este fără îndoială Turnul cu Ceas. Acesta a fost un important punct strategic, de observare, dar și de apărare împotriva atacurilor invadatorilor. Acesta se înalță impunător deasupra orașului, având o înălțime impresionantă de 64 de metri. Un lucru interesant despre Turnul cu Ceas este faptul că, față de celelalte turnuri ale cetății care erau ale breselor, acesta aparținea comunității în ansamblul său.

Catedrala romano-catolică Sfântul Iosif este unul dintre obiectivele turistice religioase ale cetății. Biserica Romano-Catolică Sfântul Iosif este inclusă în prestigiosul grup de lăcașuri de cult vechi din orașul medieval, fiecare având o importanță și o valoare remarcabilă. A fost construită în 1895, iar de atunci servește drept loc pentru a medita și a experimenta liniștea și frumusețea spirituală.

O parte însemnată din istoria Cetății Sighișoara și a oamenilor care au pus bazele dezvoltării orașului, este bine păstrată în cadrul a două expoziții private cărora trebuie să le calci pragul!

Te-ai întrebat vreodată cum trăiau sașii fără să pună story cu noua unealtă alăturat de un hashtag  „#meștermedieval” ? Dacă răspunsul este „da” și vrei să vezi cum își desfășurau activitatea artizanii sași fără ajutorul tehnologiei și cum își petreceau viața, atunci Casa Breslelor este locul pe care îl cauți.

Cu toate că majoritatea regiunilor din Balcani și Europa de Est erau dominate de agricultură, comunitatea sașilor din Sighișoara se bucura de confortul unor mașini de spălat rufe manuale, haine de calitate superioară și încălțăminte, purtând cu mândrie cojoace sau ținute confecționate din stofă.

Așa că haide să descoperi ce unelte, mașinării și alte echipamente medievale găzduiește această fascinantă expoziție, dar și să auzi mai multe despre povestea celor 9 bresle!

Dacă ești curios din fire, pasionat de istorie, și vrei să afli cum se luptau strămoșii noștri, ce arme aveau în arsenalul lor, dar și cum arătau teritoriile României și ale lumii, iată o atracție turistică care îți va răspunde la toate acestea: Casa Armelor și Hărților.

 Această expoziție privată cuprinde mai mult de 500 de artefacte valoroase, inclusiv hărți, gravuri, desene, litografii și cărți vechi care ilustrează Transilvania și alte regiuni din țară și din întreaga lume. În plus, diversitatea colecției se extinde la obiecte precum arme, armuri și monede provenind din diferite epoci istorice, adăugând peste 200 de piese, inclusiv arme cu lama ascuțită și monede cu o vechime de peste două milenii și jumătate.

Scara Școlarilor Sighișoara un obiectiv turistic puțin atipic, este legătura dintre Orașul de Jos și Orașul de Sus, mai precis dacă ești curajos și te aventurezi să urci cele 176 de scări vei ajunge pe vârful colinei de unde poți admira priveliștea de ansamblu asupra întregului oraș. După ce ai ajuns aici poți vizita Biserica din Deal și cimitirul evanghelic, un loc special datorită pietrelor mormintelor, dar și cadrului natural.  

Orașul își păstrează și astăzi aerul medieval al vremurilor de demult, și te invită să te bucuri de liniștea și autenticitatea locului! Lasă-te purtat în trecutul unei lumi necunoscute învăluită în mister!

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

sighisoara
Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Gigi Becali a ieșit la vot și i-a făcut praf pe contracandidații lui George...
Fanatik.ro
Publicat 24.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Nu vă lăsați mințiți
spotmedia.ro
Publicat 23.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor...
Adevărul
Publicat 24.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se...
CaTine
Publicat 24.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Useit
Publicat 24.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Ce așteptări au românii de la noul președinte al țării: „O viață mai...
libertatea.ro
Publicat 24.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Hello taste
Publicat 24.11.2024
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
Deparinti
Publicat 24.11.2024
România, înspre recesiune. De ce au ajuns previziunile economice să...
ziare.com
Publicat 23.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024