(P) Simptome și manifestări care nu trebuie neglijate în cazul bolii Alzheimer
Deseori remarcam in jurul nostru persoane care primesc diferite diagnostice. De fiecare data aceste diagnostice impacteaza intr-o anumita masura viata pacientilor, dar si a familiei. Printre afectiunile cu un procent foarte mare de manifestare la nivel global se numara boala Alzheimer. Statisticile sunt de-a dreptul ingrijoratoare cand discutam despre aceasta afectiune neurodegenerativa.
De Redactia Observator la 27.10.2023, 09:35Conform acestor date statistice, la fiecare 3 minute un pacient primeste diagnosticul de Alzheimer. Tot aceste cifre indica faptul ca intre 60% si 80% dintre pacientii care sunt diagnosticati cu dementa au drept cauza boala Alzheimer. In consecinta, diagnosticarea in stadiul incipient al bolii este foarte importanta. Cu toate ca nu a fost descoperit un tratament care sa vindece Alzheimer, anumite proceduri sau tratamente pot diminua consecintele bolii si pot limita avansarea acesteia.
Manifestari ingrijoratoare in cazul bolii Alzheimer
Diagnosticul in stadiu incipient presupune efectuarea unor investigatii si evaluari de catre un medic specialist. Insa de multe ori simptomele specifice acestei boli sunt confundate cu alte probleme medicale sau cu starile de oboseala. In consecinta programarea la un centru medical specializat este amanata si diagnosticarea in stadiul incipient se intampla destul de rar.
In randul manifestarilor in faza incipienta a bolii se numara in primul rand pierderile de memorie. Inclusiv pierderile de memorie minore si relativ rare trebuie sa dea de gandit. Avansarea bolii inseamna pierderi de memorie tot mai persistente si tot mai grave. In multe situatii pierderile de memorie vizeaza inclusiv amintirile recente ale pacientului.
Pentru pacientii care manifesta pierderi de memorie tot mai intense, simptomele implica inclusiv lipsa de cunoastere a locurilor si a persoanelor familiare. Vorbim deja despre un semn ca afectiunea a avansat destul de mult. Manifestarile care trebuie sa ingrijoreze atunci cand vorbim despre boala Alzheimer includ problemele cu vederea. Atunci cand cititul este o problema sau estimarea distantelor este facuta eronat de multe ori, poti sa te gandesti la indicii specifice bolii Alzheimer.
Simptomatologia in cazul Alzheimer inseamna si dificultatea in rezolvarea unor sarcini cotidiene, inclusiv a unor sarcini banale. Schimbarile bruste de comportament si manifestarile intense de anxietate, starile de apatie sau depresia, dar si neincrederea in oamenii din jur, toate acestea sunt simptome specifice in boala Alzheimer. Alte manifestari care trebuie sa fie ingrijoratoare vizeaza un grad ridicat de iritabilitate, plasarea anumitor obiecte in locuri complet nefiresti sau dificultati in luarea unor decizii simple.
Cum este pus diagnosticul in cazul bolii Alzheimer
Chiar daca anumite persoane pot banui ca sufera de Alzheimer, diagnosticul trebuie stabilit doar de catre un medic specialist. In urma unui control de specialitate intr-un centru medical autorizat, se va putea stabili daca simptomele manifestate de pacient au legatura cu Alzheimer.
Odata ce simptomele anterior amintite sunt observate, este recomandat sa te programezi pentru un control la un centru medical autorizat. Aici vor fi efectuate evaluari cognitive, evaluari cu markeri imagistici sau evaluari biologice. De asemenea pot fi efectuate si o serie de investigatii amanuntite pentru ca precizia diagnosticului in boala Alzheimer sa fie cat mai mare.