Antena LIVE

Curs valutar

(P) Sindromul metabolic și riscul de boli cardiovasculare: ce trebuie să știi 

Sindromul metabolic este un complex de afecțiuni cu impact semnificativ asupra sănătății. Descoperă, în rândurile următoare, care este efectul acestuia asupra sănătății cardiovasculare și cum îți poți prelungi viața, ținându-l sub control! 

De la 22.02.2024, 14:23
WhatsApp
Sindromul metabolic și riscul de boli cardiovasculare: ce trebuie să știi Shutterstock

Ce este sindromul metabolic? 

Sindromul metabolic, cunoscut și sub numele de sindromul de rezistență la insulină este un grup de afecțiuni care, în combinație, pot crește considerabil riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și diabet de tip 2. Printre aceste afecțiuni se numără hipertensiunea arterială, nivelurile ridicate de zahăr din sânge, excesul de grăsime corporală din jurul taliei, nivelurile anormale de lipide din sânge și ateromatoza [1]. Află ce este placa de aterom și care sunt riscurile asociate formării acesteia!  

Deși bagajul genetic și vârsta pot juca un rol important, un stil de viață nesănătos este un factor major de risc pentru sindromul metabolic. Acesta include o dietă bogată în grăsimi și carbohidrați, lipsa activității fizice, obezitatea, în special în zona abdominală și rezistența la insulină. Este important de menționat că rezistența la insulină este o afecțiune în care celulele corpului nu răspund în mod corespunzător la insulină, hormonul care reglează nivelul de zahăr din sânge [2]. 

Adesea, sindromul metabolic nu are simptome vizibile. Diagnosticul de sindrom metabolic se face atunci când o persoană are cel puțin trei dintre următoarele cinci afecțiuni: exces de grăsime abdominală, nivel ridicat de trigliceride, nivel scăzut de colesterol HDL, hipertensiune arterială și nivel ridicat de zahăr în sânge [1]. 

Consecințele și complicațiile sindromului metabolic sunt severe. Sindromul metabolic poate duce la boli de inimă, apariția plăcilor de aterom, accident vascular cerebral și diabet de tip 2. Este important de menționat că toate aceste afecțiuni pot conduce la probleme de sănătate grave sau chiar la deces [3]. 

Care este legătura dintre sindromul metabolic și sănătatea inimii? 

Există o legătură strânsă între sindromul metabolic și bolile de inimă. Problemele de sănătate care alcătuiesc sindromul metabolic afectează direct sănătatea inimii. De exemplu, obezitatea abdominală și hipertensiunea arterială pot duce la ateroscleroză, o afecțiune care constă în îngroșarea și îngustarea arterelor, sporind astfel riscul de infarct miocardic sau accident vascular cerebral. În plus, nivelurile ridicate de trigliceride și nivelurile scăzute de HDL pot contribui la acumularea de plăci de colesterol în artere, ceea ce poate duce, de asemenea, la boli de inimă [4].

Statistic, persoanele cu sindrom metabolic au de două până la trei ori mai multe șanse de a avea un atac de cord sau un accident vascular cerebral și de cinci ori mai multe șanse de a dezvolta diabet de tip 2 [5]. 

Prevenirea și tratarea sindromului metabolic 

Prevenirea și tratarea sindromului metabolic implică în primul rând modificări ale stilului de viață. Aceste modificări pot include o dietă sănătoasă și echilibrată, exerciții fizice regulate și renunțarea la fumat. Adoptarea unui stil de viață sănătos poate reduce semnificativ riscul de a dezvolta sindromul metabolic. Mai mult, aceste schimbări nu doar previn apariția sindromului metabolic, dar pot și inversa efectele acestuia dacă este deja instalat [1].

Menținerea unei greutăți sănătoase este esențială în prevenirea sindromului metabolic. Acest lucru se poate realiza printr-o combinație de dietă și exerciții fizice. Scăderea în greutate, chiar și într-un procent mic (5-10% din greutatea corporală), poate avea efecte semnificative asupra reducerii riscului de a dezvolta sindromul metabolic [4].

În anumite cazuri, medicamentele pot fi necesare pentru a controla anumite componente ale sindromului metabolic, cum ar fi hipertensiunea arterială sau nivelul ridicat de zahăr din sânge. Este esențial ca pacienții să înțeleagă că aceste medicamente nu înlocuiesc modificările stilului de viață, ci sunt o completare la acestea [3].

Pentru persoanele cu risc ridicat de a dezvolta sindromul metabolic, monitorizarea regulată a greutății, tensiunii arteriale și nivelurilor de zahăr și colesterol din sânge este esențială. Aceasta permite identificarea timpurie a oricăror schimbări care ar putea indica dezvoltarea sindromului metabolic și intervenția în timp util pentru a preveni progresia acestuia [5].  

Sindromul metabolic are un impact major asupra sănătății organismului, inclusiv asupra modului de funcționare a inimii și a sistemului vascular. Controlarea sa poate fi realizată eficient prin schimbări ale stilului de viață, prin urmare nu mai amâna: ia decizii inspirate pentru longevitate!   

Disclaimer: Acest articol are un rol strict informativ, iar informațiile prezentate nu înlocuiesc controlul și diagnosticul de specialitate. Dacă te confrunți cu simptome neplăcute, adresează-te cât mai curând unui medic. Numai specialistul este în măsură să îți evalueze starea de sănătate și să recomande testele necesare sau măsurile de tratament adecvate pentru ameliorarea simptomelor!   

Surse:  

1. American Heart Association. “About Metabolic Syndrome.” Www.heart.org, 2016, www.heart.org/en/health-topics/metabolic-syndrome/about-metabolic-syndrome, accesat la 26.01.2024; 

2. Cleveland Clinic. “Metabolic Syndrome.” Cleveland Clinic, 2019, my.clevelandclinic.org/health/diseases/10783-metabolic-syndrome, accesat la 26.01.2024; 

3. Mayo Clinic . “Metabolic Syndrome - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2019, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/metabolic-syndrome/symptoms-causes/syc-20351916, accesat la 26.01.2024; 

4. “Metabolic Syndrome.” Www.hopkinsmedicine.org, 8 Aug. 2021, www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/metabolic-syndrome#:~:text=Key%20points%20about%20metabolic%20syndrome, accesat la 26.01.2024; 

5. National Heart, Lung, and Blood Institute. “Metabolic Syndrome - What Is Metabolic Syndrome? | NHLBI, NIH.” Www.nhlbi.nih.gov, 18 May 2022, www.nhlbi.nih.gov/health/metabolic-syndrome, accesat la 26.01.2024. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

sindromul metabolic afectiuni
Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Leguma din România pentru care străinii ar putea sta la coadă. A fost...
Fanatik.ro
Publicat 23.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Cum vede alegerile MEDICUL român din Franța DECORAT de Macron. ”Țara...
Gandul
Publicat 23.11.2024
Cum arată polata construită în Clisura Dunării. Șoseua spectaculoasă din...
Adevărul
Publicat 23.11.2024
Cel mai scump obiect din garderoba Iulianei Pepene. Câți bani a dat...
A1
Publicat 22.11.2024
Horoscopul zilei de 24 noiembrie 2024. Balanțele au parte de o perioadă...
CaTine
Publicat 23.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Cum folosesc hackerii scrisorile fizice pentru atacurile cibernetice. Strategia de...
Useit
Publicat 23.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Cine a ucis-o pe Cristina? Dosarul de crimă în care e implicat fiul unui...
libertatea.ro
Publicat 23.11.2024
Lady Gaga va lansa albumul „LG7” în 2025. Prima piesă de pe acest proiect...
ZU
Publicat 23.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Cum să devii cea mai bună bunică din lume. Activitățile care te pot apropria...
Deparinti
Publicat 23.11.2024
România, înspre recesiune. De ce au ajuns previziunile economice să...
ziare.com
Publicat 23.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Legătura dintre acnee și sindromul ovarelor polichistice. Cum îți poate afecta...
Medicool
Publicat 23.11.2024