(P) Tu știi ce sa faci într-o criză de epilepsie? Află cum poți ajuta
În fața unei urgențe medicale, fiecare secundă contează. Știm cât de important este să cunoaștem măsurile de prim ajutor în situații critice, dar când vine vorba despre o criză epileptică, lucrurile pot fi mai delicate. Cum reacționăm corect? Ce trebuie să facem – și, la fel de important, ce nu trebuie să facem?
De Redactia Observator la 21.02.2025, 13:46Epilepsia este o afecțiune neurologică de care suferă circa 50 de milioane de oameni din întreaga lume. Crizele pot surveni oricând, fie în locuri publice, fie acasă. Pentru a interveni corect și fără riscuri, este esențial să cunoaștem câteva aspecte importante, ne recomandă clinica Neuroaxis.
Nu multe persoane sunt familiarizate cu epilepsia și nici nu au avut ocazia să asiste la o criză epileptică, dar ar trebui să știi că, informându-te corect, ai putea chiar salva o viață, luând măsurile potrivite la momentul potrivit. Totodată, dacă deja cunoști personal pe cineva care trăiește cu această afecțiune, este important să știi cum să îi oferi spijin, la nevoie.
Descoperă în continuare pașii esențiali pe care trebuie să îi urmezi în cazul unei crize epileptice, dacă ești aparținător al unei persoane cu epilepsie ori, de ce nu, un simplu martor la o criză convulsivă.
Cum recunoști crizele de epilepsie
Ca să poți acorda primul ajutor, trebuie mai întâi să poți identifica o criză de epilepsie. Convulsiile pot fi clasificate ca focale sau generalizate, în funcție de modul și zona în care începe activitatea anormală a creierului. Astfel, simptomele variază în funcție de tipul de criză.
Cel mai adesea, crizele de epilepsie sunt caracterizate de contracturi și mișcări incontrolabile ale membrelor. Alte semne ale crizelor de epilepsie mai pot fi: confuzie temporară, privire fixă, rigiditate musculară, pierderea stării de conștiență – în anumite cazuri, simptome psihologice - frică, anxietate, senzația de deja vu.
Mai poți observa că persoanele cu epilepsie tind să aibă mai multe probleme fizice, cum ar fi fracturi și vânătăi cauzate de leziunile suferite în timpul crizelor. De asemenea, potrivit datelor Organizației Mondiala a Sănătății, riscul de deces prematur, în rândul persoanelor cu epilepsie, este de până la trei ori mai mare decât în populația generală. Multe dintre cauzele care duc la decese, cum ar fi căderile, înecul, arsurile și crizele prelungite, pot fi prevenite cu intervenția necesară la momentul potrivit.
Cum să intervii în cazul unei crize epileptice
Când ești martorul unei crize epileptice, calmul și prezența de spirit sunt esențiale. Dacă persoana afectată îți spune că urmează să aibă o criză sau dacă observi semne prevestitoare – tremurături, modificări ale respirației, confuzie bruscă – cel mai important lucru pe care îl poți face este să o ajuți să rămână în siguranță. Dacă aceasta se află în picioare, ajut-o să se așeze la sol pentru a preveni eventualele accidentări.
Întoarce-o ușor pe o parte, pentru a evita riscul de sufocare, și slăbește orice articole de îmbrăcăminte strânse în jurul gâtului - gulere, eșarfe, cravate. Nu încerca să o imobilizezi și, contrar unui mit frecvent întâlnit, nu îi introduce nimic în gură – nu își va înghiți limba.
Rămâi alături de persoană pe durata crizei și monitorizează timpul. Majoritatea crizelor durează mai puțin de două minute. Dacă depășesc cinci minute, situația devine o urgență medicală și trebuie să suni imediat la 112. Solicită ajutor și dacă persoana nu își revine după criză, s-a rănit, este însărcinată sau dacă are o problemă medicală asociată, precum diabetul. De asemenea, crizele succesive necesită intervenție imediată.
După o criză, este normal ca persoana să fie confuză și epuizată. Ajut-o să se odihnească, dar înainte de asta, întreab-o dacă a simțit vreun semn prevestitor. Aceste detalii pot fi valoroase pentru medicul curant în ajustarea tratamentului.
Cunoașterea acestor pași simpli, dar esențiali, poate face o diferență reală într-un moment critic. O intervenție corectă oferă siguranță celui afectat și contribuie la mai buna gestionare a epilepsiei pe termen lung.