Antena LIVE

Curs valutar

Video

"Deși se spune că ies la pensie la 45 de ani, să știți că au o viață scurtă". Cum trăiesc astăzi foştii mineri

Au fost mândria ţării iar acum sunt oraşele fantomă ale României. Minele s-au închis, minerii au rămas şomeri. Unii au plecat din ţară, alţii au rămas să stingă lumina. Sunt zeci de oraşe care par abandonate de oameni, şi mii de oameni care nu mai speră nimic de la viitorul preşedinte. Ultimul care i-a vizitat, acum vreo 15 ani, a venit doar ca să dea nişte diplome post mortem. Puţinii mineri, care încă mai au de lucru, speră doar ca sfârşitul, atunci când va veni şi pentru ei, să nu doară atât de tare. 

De la 26.03.2025, 20:18
WhatsApp
Vezi și:

Sunt multe locuri din România care arată aşa. Care aparent au de toate. Şi străzi, şi blocuri, şi magazine, şi statui, şi stadioane. Doar oameni nu mai sunt. Aceleaşi locuri din Romania arătau, în urma cu 50 de ani, diferit. 

"Trebuie să vă spun că aici în Petrila, în primă fază, aici a fost mina și dup-aia a fost orașul. Aici au fost aduși oameni din toate zonele țării și pe poarta minei aici peste 4500 de oameni intrau pe zi. Am venit aici cu o plasă-n mână și acum putem pleca cu TIR-ul. Trebuie să știm că mina asta ne-a dat nouă pâine", a declarat Cătălin Cenuşă, fost miner.

El este Cătălin Cenuşă. Fost miner salvator. Acum 30 de ani a venit de la Bacău, special ca să se angajeze la mină. A trăit aici "decenii de împliniri măreţe", cu producţii de cărbune record dar şi cu zeci de colegi care au pierit la doi paşi de el. Ca pe front. "Orice pas greșit ducea la explozie. Așa s-a întâmplat și la mina Petrila o explozie în 2008, unde și-au pierdut viața 13 oameni, între care 9 salvatori și 4 mineri".

Şi-au îngropat morţii, şi-au vindecat rănile, şi au intrat din nou in mină. Până în 2015. După 156 de ani de funcţionare, Mina Petrila a fost închisă. "În ultima zi, în 30.10.2015, am ieșit ultima dată pe puțul centru cu vagonetul acesta, cu ultima tonă de cărbune. Și a rămas aici simbolic. Atât a rămas din mina Petrila", spune Cătălin Cenușă.

Planeta Petrila. Un fel de muzeu în aer liber, fără vizitatori. Și în care mai locuiesc vreo 19.000 de oameni. De dragul vremurilor bune, Cătălin Cenuşă a adunat obiecte de tot felul şi a reconstituit, la suprafaţă, mina lui din adâncuri. Ca tinerele generații să nu uite din ce și-a câștigat orașul Uricani pâinea zeci de ani la rând, odată ce s-au închis minele au fost expuși pe străzi vagoneții care odinioară scoteau cărbunii din adâncuri.

Minerii care au dat jos un guvern în România sunt azi la pensie

Dupa 1990, au fost închise peste 556 de mine și cariere din toată țara. Peste 650.000 de mineri au fost disponibilizați în Valea Jiului, Deva, Rovinari, Motru și Baia Mare. Au fost ani dificili, cu multe revolte, reforme sociale eșuate și câteva guverne care au dat nas în nas cu furia minerilor.

Reporter: S-ar mai putea repeta vreodată mineriada?

Fost miner: Nu. Niciodată!

Reporter: N-ar mai avea cine?

Fost miner: Vă dați seama, doamnă, câți eram atunci. Și-atunci, nu vă supărați, vă spun și acum cinstit: mulți nici nu știau unde merge și ce face. Toți au fost manipulați!

Minerii care au dat jos un guvern în România sunt azi la pensie. Sau nu mai sunt deloc. "Deși se spune că minerii ies foarte repede la pensie, la 45 de ani, după 20 de ani în subteran, să știți că au și o viață scurtă. Mulți din păcate la 50 de ani miros trandafirii de la rădăcină", spune Cătălin Cenușă. 

Reporter: A venit vreodată un președinte al României în Valea Jiului, de când sunteți dumneavoastră aici?

Fost miner: Aici a fost, chiar aici în stația de salvare, în 2008 a venit Băsescu și a scris niște diplome post-mortem. De-atunci nu a mai venit nimeni, dar nici nu avem nevoie de minciunile lor și de promisiunile lor, pentru că tot ceea ce au promis nu s-au ținut de cuvânt.

Fost miner: Apăi nu vă supărați, doamnă. Dar indiferent cine vine președinte, sau cine va fi, acum mai ales cum se aude acolo, pro-rus, pro-europeni, care să fie. Nu știu. Nu cred că face față. Că prea mult trebuie schimbat. Și nu poți. Nu poate. Părerea mea. Că e prea mare corupția.

Minerii de ieri nu mai văd lumina de la capătul tunelului pentru minerii de azi. Iar pentru minerii de mâine se anunţă deja întuneric. Până în 2050 toate statele membre ale Uniunii Europene vor renunța la exploatarea cărbunelui. România a decis să facă asta încă din 2030. În jur de 12.000 de mineri mai lucrează azi în mine, cei mai mulți în exploatări de suprafață.

“Mai suntem puțini, suntem încă 8.000 în unitatea această, dar 8.000 înseamnă familii și oameni care depind de acești 8.000 de oameni. Eu zic că sunt importanți și oamenii ăștia, și pentru acest județ care va rămâne fără 8.000 de salarii și va cădea foarte mult social și economic", explică Felix Sarcă, inginer șef coordonator Cariera Roşia.

Ce alternative sunt pentru tineri

Foarte mulți dintre ei sunt oameni tineri. Noua generație de mineri. „Am zis, tot sunt acasă, nu are rost să părăsesc județul și țara”, spune Mădălin Brehui, angajat Cariera Roșia. Iar alții ca el s-au întors din alte țări. E grea munca peste tot, dar măcar aici ești acasă, spune Mădălin. „Noi și noua generație și vechea generație, să-i zic așa, așteptăm un plus, un ajutor de la viitorul președinte.”

„Noi ne-am pus tot timpul, în toate rândurile de alegeri, speranțe în guvernanți. Indiferent că e vorba de partidele care conduc țara sau de președintele țării, trebuie să ne dăm seama că președintele are resurse limitate în a ne ajuta”, a declarat Felix Sarcă, inginer-șef coordonator Cariera Roșia.

Mai în glumă, mai în serios, unii se gândesc că, dacă minerit nu va mai fi, atunci vor transforma locurile acestea spectaculoase în platouri de filmare. Regizorul Ghost Rider 2 a simțit deja oportunitatea, iar Nicholas Cage apare, în câteva scene, filmat în cariera de la Roșia.

Diana Speretoiu

Când mă întreabă cineva de unde sunt, îmi place să răspund mereu: De acasă de la Brâncuși! Sunt Diana Speretoiu. Din Gorj. Aduc în prim plan tot ce e mai frumos, dar și ce e nedrept, ne revoltă, ne șochează. ...

mineri valea jiului mina petrila
Întrebarea zilei
Vânzările de maşini chinezeşti, în creştere în România. Vă tentează să achiziţionaţi un astfel de autoturism?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025