Cum va arăta noul Parlament al României. Câte mandate ar putea primi PSD, AUR, PNL, USR, SOS, UDMR şi POT la Senat şi Cameră
Noul Parlament diferă radical față de cel anterior, din punct de vedere al împărțirii mandatelor. Şapte formațiuni politice au trecut pragul electoral, ceea ce ne pune în faţa unui Parlament fragmentat.
De Antuanela Raileanu la 02.12.2024, 12:43România şi-a ales viitorul pentru următorii patru ani. Jumătate din ţară, mai bine zis, 52.5% dintre românii cu drept de vot au fost de Ziua Naţională la urne pentru alegerile parlamentare. Asta înseamnă aproape 9,5 milioane de oameni. Cu toate acestea, a fost cea mai mare mobilizare pentru Parlamentare din ultimii ani 16 ani, motivată şi de contextul politic tensionat, după primul tur al alegerilor prezidenţiale.
În urma rezultatelor parţiale, 7 partide au trecut pragul electoral. PSD are cel mai mare procent de voturi, atât pentru Senat cât şi pentru Camera Deputaţilor, urmat de partidul AUR. Partidele de extremă-dreapta (AUR, SOS şi POT) au obţinut peste 32 % din opțiunile de vot, adică vor reprezenta o treime din viitorul parlament.
Cum va arăta noul parlament
Pe baza rezultatelor parţiale de la alegerile parlamentare, Parlamentul României ar fi împărţit în felul următor între partidele care au trecut pragul electoral:
- Dragoș Pîslaru îşi asumă eşecul REPER de la parlamentare: "Am fost dați peste cap de ascensiunea lui Georgescu"
- Victor Negrescu: Marcel Ciolacu va rămâne în fruntea PSD. Decizie aşteptată azi
- Gelu Duminică, după alegerile parlamentare: "Clasa politică este obligată să se reformeze, altfel peste 4 ani...
Mandate la Camera Deputaților:
- 86 PSD, 64 AUR, 50 PNL, 40 USR, SOS 27, POT 24, UDMR 22
Mandate pentru Senat :
- 36 PSD, 28 AUR, 22 PNL, 19 USR, 12 SOS, 10 UDMR, 9 POT
Acestora li s-ar alătura şi minoritățile naționale care ar primi 18 mandate.
Mai sunt încă 15 secţii de centralizat, în câteva ore vom avea şi rezultatele finale de la BEC, dacă este să ne uităm pe rezultatele de până acum vedem că niciun partid nu a întrunit majoritatea de 50% plus 1, ceea ce înseamnă că se iau în calcule alianţe de guvernare, iar dacă ne uităm direct pe cifre şi rezultate în primul rând la Camera Deputaţilor vedem că PSD s-a clasat pe primul loc cu aproximativ 22%.
Urmează AUR cu 18%, PNL pe trei cu 13%, urmează USR cu 12%, avem şi două partide noi, SOS România şi POT, ambele partide au trecut cu pragul de 6%, iar în mod tradiţional UDMR a prins şi de data aceasta parlamentul. Zilele acestea vor avea loc negocieri intense, se vor forma alianţe şi vom vedea cine va forma alianţă majoritară, dar şi cine va rămâne în opoziţie.