Antena LIVE

Curs valutar

7 motive care au înfuriat electoratul din România. Analiză POLITICO

Românii au de ce să fie supărați, arată o analiză POLITICO despre rezultatului alegerilor prezidenţiale în care enumeră 7 motive care au înfuriat electoratul din ţară.

De la 28.11.2024, 19:19
WhatsApp
7 motive care au înfuriat electoratul din România. Analiză POLITICO Profimedia

Sunt multe motive pentru care alegătorii s-au îndreptat către candidatul de extremă-dreapta Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidențiale de duminică, inclusiv o campanie TikTok de mare succes și un discurs de a face România mai autonomă cu care mulţi au rezonat, dar nu există nicio îndoială că Georgescu a profitat de un val de furie legat de "status quo", explică POLITICO

Țara se confruntă cu un declin demografic prelungit, milioane de tineri au plecat în căutarea unor locuri de muncă mai bine plătite în străinătate. Cei care au rămas se luptă cu o criză a costului vieții, cu amenințarea sărăciei absolute, precum și cu servicii publice nefuncţionale care au subminat încrederea în sistem.

Înainte de turul 2 al alegerilor prezidenţiale, românii se întorc duminică la urne pentru a alege noul parlament al țării și, din nou, pe 8 decembrie pentru a decide cine va fi președinte. POLITICO a analizat cifrele din spatele unor problemele cheie care modelează preocupările electoratului.

Pe acelaşi subiect

1. Exodul creierelor

România își pierde încet, dar constant forța de muncă înalt calificată. De la sfârșitul regimului comunist al lui Nicolae Ceaușescu în 1989, milioane de oameni au părăsit țara, un val de emigrare facilitat și mai mult de aderarea României la UE. Ca urmare a acestui fapt și a ratei scăzute a natalității, populația țării a scăzut cu peste 4 milioane între 1990 și 2023. 

Potrivit Băncii Mondiale, aproape 20% din forța de muncă a României - peste 2 milioane de oameni - a căutat şanse mai bune în străinătate în ultimii 10-15 ani, iar mulți dintre ei nu s-au mai întors niciodată. "Societatea românească a îmbătrânit și a suferit una dintre cele mai severe exoduri de creiere la nivel global", a concluzionat un raport al Băncii Mondiale.

2. Conducta de la școală la forța de muncă s-a stricat

Pe măsură ce cei care părăsesc România tind să fie mai educați, întreprinderile din țară se luptă să găsească muncitori calificați pentru a ocupa posturile vacante. România este ţara din UE cu cea mai mică pondere de tineri cu studii universitare. De asemenea, deține un record de neinvidiat cu cel mai mare procent de "NEET", adică tineri cu vârsta între 15 și 29 de ani care nu sunt la școală, nu sunt angajați sau nu sunt înscriși pentru o formare profesională.

Deși rata șomajului în România este sub media UE, ea maschează realitatea unei piețe de muncă stagnante. Aproape o treime din forţa de muncă este inactivă din punct de vedere economic. Femeile, oamenii săraci și persoanele cu educație scăzută sunt cei mai susceptibile să rămână în afara pieței muncii sau să lucreze la negru, cu salarii mici și fără protecție socială. De asemenea, România rămâne la coada UE în ceea ce priveşte investiţiile în programele educaţionale şi pentru piaţa muncii.

3. Costul vieții

La fel ca o mare parte din UE, şi România s-a confruntat cu o criză prelungită a costului vieții, agravată de pandemie și de războiul din Ucraina. Prețurile alimentelor au crescut din cauza întreruperilor din lanțurile de aprovizionare și a incertitudinii economice, în timp ce facturile la energie au crescut în urma invadării Ucrainei de către Rusia. 

Dar, prețurile în România au crescut mai repede decât media UE, iar alimentele sunt acum cu peste 50% mai scumpe decât înainte de pandemie. Dietele sănătoase au devenit mai puțin accesibile, iar o parte din ce în ce mai mare a populației nu își poate permite mese hrănitoare.

4. Sărăcia și inegalitatea

România a făcut progrese semnificative de la aderarea la UE în 2007. Aderarea a adus beneficii substanțiale, inclusiv ajutor financiar pentru reducerea decalajului cu statele membre mai bogate. Cu toate acestea, țara rămâne unul dintre cei mai săraci membri ai blocului. În 2023, o treime dintre români erau expuși riscului de sărăcie sau excluziune socială, iar venitul mediu a rămas la o treime din media de la nivelul UE.

Un set larg de reforme care au inclus creșterea salariului minim și reforma sistemului de pensii au permis României să facă progrese rapide în reducerea sărăciei în deceniul precedent. Cu toate acestea, plasa de siguranță socială a țării este mai slabă decât în majoritatea țărilor UE, lăsând grupurile vulnerabile, precum romii, șomerii și pensionarii, expuse în mod special la riscul de sărăcie.

5. Bucureşti şi restul

România are unele dintre cele mai sărace regiuni ale UE, dar în mod paradoxal şi una dintre cele mai bogate capitale ale blocului. De la aderarea țării la UE, economia Bucureștiului a crescut, produsul intern brut pe cap de locuitor depășindu-l acum pe cel al Parisului sau al Stockholmului.

Cu toate acestea, analiza Comisiei Europene din 2023 a semnalat disparități regionale foarte mari. Provocări precum infrastructura de transport inadecvată, capacitatea administrativă slabă și lacunele în educație și competențe împiedică eforturile de a reduce decalajul față de UE - inclusiv în interiorul țării.

6. Sănătatea

Bebelușii născuți în România în 2022 au o speranţă de viaţă de până la 77 de ani - cu cinci ani mai puțin decât media UE, care este de 82 de ani. Un sistem de sănătate fără fonduri și investițiile insuficiente în îngrijirea preventivă sunt decisive pentru nivelul mai scăzut ale speranței de viață, care condamnă cetățenii țării la o viață mai scurtă și mai puțin sănătoasă. 

Spitalele sunt vechi și pline de corupție, iar accentul pus pe îngrijirea pacienților internați înseamnă că se acordă puțină atenție prevenirii bolilor cronice care implică afecțiunile cardiovasculare și respiratorii, principala cauză de deces în România.

7. Corupția

România s-a clasat pe locul 63 din 180 de țări în ediția din 2023 a Indexului de percepție a corupției, realizat de Transparency International. Ştirile din mass-media și analizele guvernamentale evidențiază "corupția guvernamentală gravă" și implicaţii politice la toate nivelurile administrației publice.

Nu e de mirare că încrederea în sistemul politic al României este alarmant de scăzută. Potrivit unui Eurobarometru publicat la începutul acestui an, mai puțin de 30% dintre români au încredere în guvernul lor, în timp ce 69% își pun încrederea în armată.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

alegeri prezidenţiale calin georgescu romania electorat
Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025