Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Până la ora 19:00 au votat peste 32.000 de alegători
Alegeri prezidențiale 2024 în România. Procesul electoral pentru alegerea președintelui României a început vineri în diaspora, primii care și-au putut exprima votul fiind românii din Noua Zeelandă. Secțiile de vot se deschid la ora locală 12:00, ceea ce înseamnă că vineri la amiaza se va putea vota în aproape întreaga Europă. În țară, românii pot vota duminică, 1 decembrie. Turul doi al prezidențialelor are loc pe 8 decembrie.
De Redactia Observator la 22.11.2024, 18:58- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
UPDATE 19:00 Peste 32.000 de români din diaspora au votat până la acest moment.
UPDATE 18:00 Peste 28.000 de români au votat până acum în secţiile din diaspora.
UPDATE 17:32 Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis vineri că românii din diaspora vor putea vota la alegerile prezidențiale până la ora 23:59 și în zilele de vineri și sâmbătă, nu doar duminică, dacă mai sunt oameni la coadă pentru a vota, anunță USR. "Decizia ÎCCJ a fost luată după ce USR a atacat în justiție o decizie BEC care restrângea dreptul de vot al românilor din diaspora", anunță formațiunea. BEC a decis că votul din diaspora la alegerile prezidențiale se poate prelungi, dacă mai sunt oameni la coadă, doar duminică până la ora 23:59, dar nu și în zilele de vineri și sâmbătă. "ÎCCJ ne-a dat dreptate: votul din Diaspora se poate prelungi până la 23:59 și în primele două zile de votare la alegerile prezidențiale. De ce au încercat Ciucă și Ciolacu să blocheze votul românilor? Pentru că le e frică de Elena Lasconi. Pentru că știu că românii din străinătate nu-i vor vota. Știu că aceștia sunt acum în străinătate pentru că PSD și PNL au guvernat România doar în interes propriu. Diaspora a fost mereu o amenințare pentru acești politruci, care fac tot ce e posibil pentru a bloca voturile românilor", spune deputatul USR de diaspora Iulian Lorincz.
UPDATE 17:20 Şi la acest tur, cele mai multe secţii de votare sunt în Italia şi Spania, unde regăsim cele mai mari comunităţi de români. În Valencia au votat aproximativ 100 de români. La nivelul Spaniei, vorbim de aproape 2.000 de oameni care au votat. Sâmbătă şi duminică, secţiile de votare se vor deschide de la 07:00.
- Noi explicații în scandalul Nordis. Ciolacu: Ați vrut vreodată să vă faceți un moft?
- Ce ar discuta Geoană cu Trump şi Putin dacă va ajunge preşedinte: "Lui Trump cred îi datorez postul de la NATO"
- Bolojan nu exclude o coaliție PSD-PNL după alegeri. Avertisment pentru partidele de dreapta, înainte de...
- Sondaj AtlasIntel alegeri prezidenţiale: Marcel Ciolacu - 24,3%, George Simion - 15,4%, Elena Lasconi - 15,3%
- Analiza lui Traian Băsescu: Niciun candidat nu este bun. Cum i-a descris pe Geoană, Lasconi, Ciolacu, Ciucă şi...
- "Vă daţi demisia de la şefia partidului dacă nu intraţi în turul 2?" Răspunsul tranşant dat de Elena Lasconi
UPDATE 17:00 Alegerile prezidenţiale au început deja peste hotare. Până acum, peste 24.000 de români au pus ştampila pe buletinul de vot. Primul tur al alegerilor prezidenţiale vine cu un număr record de secţii de votare în diaspora, acolo unde conaţionalii noştri au timp 3 zile să decidă viitorul de acasă.
UPDATE 16:40 Peste 23.000 de oameni au votat până la ora 16:00 în diaspora.
UPDATE 15:35 S-a votat şi în Japonia. Secţia de votare din Tokyo a fost deschisă.
UPDATE 15:28 Până la ora 15:00 au votat vineri, la primul tur al alegerilor prezidenţiale, în diaspora, 17.688 de alegători, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă. Conform AEP, de la deschiderea secţiilor până la ora 15,00 s-au prezentat la urne 13.461 de cetăţeni români, iar prin corespondenţă au votat 4.227 de alegători din străinătate. Cei mai mulţi alegători români au votat în Republica Moldova - 2.781, Italia - 1.873, Spania - 1.792, Germania - 1.529, Marea Britanie - 1.511, Franţa - 680, Belgia - 546, Olanda - 443, Austria - 417 şi Danemarca - 216. Datele sunt prezentate în timp real pe site-ul www.roaep.ro.
UPDATE 14:00 Votul se desfășoară fără probleme în Spania, Germania și Marea Britanie. Până la această oră peste 13.000 de persoane și-au exprimat opțiunea de vot. La Valencia, unde există o comunitate mare de români ce recent a fost grav afectată de inundații, oamenii încep să se prezinte la secții.
Corespondență Observator din Valencia:
UPDATE 13:40 Platforma de pariuri Polymarket, ajunsă celebră toamna aceasta în SUA pentru că prezis că Donald Trump va câştiga alegerile iar cursa nu urma să fie atât de strânsă cum anunţau sondajele de opinie, îl dă favorit pe Marcel Ciolacu, urmat de Elena Lasconi, să câştige alegerile în România.
UPDATE 12:00 Românii din Diaspora au început să voteze pentru viitorul președinte al țării și avem deja și câteva cifre legate de prezența la vot. Până la această oră au mers la urne peste 5.500 de conaționali care, de voie sau mai mult de nevoie, și-au părăsit țara.
În regiunea Valencia din Spania este o situație specială, după inundațiile catastrofale de la sfârșitul lunii octombrie. Unii dintre românii de acolo încă au probleme și se întreabă dacă vor putea ajunge la urne, pentru că le este greu să se deplasaze din satele de lângă Valencia spre oraș. Mulți au rămas fără mașini, iar traficul se desfășoară greu, după ce mai multe poduri au fost avariate de puhoaie.
Corespondență Observator din Spania:
UPDATE 10:00 Conform site-ului prezenta.roaep.ro, 163 de persoane au votat în primele opt ore de la începerea votului în străinătate, care se va desfășura pe durata a trei zile.
De asemenea, la secția de votare din Auckland, Noua Zeelandă, prima deschisă, 11 persoane au votat. Votul a început și la secțiile din Australia, Japonia, Republica Coreea, China, Thailanda, Singapore, Hong Kong, Malaysia, Filipine și Vietnam.
UPDATE 09:40 România se prezintă duminică la urne pentru primul dintre cele trei scrutine care ar putea să o mențină pe calea sa pro-europeană sau să o împingă spre o poziție mai naționalistă ce ar putea alarma Bruxelles-ul, nu în ultimul rând cu privire la sprijinul continuu pentru Ucraina, scrie The Guardian.
UPDATE 09:00 Până la ora 9:00 ora României au votat 54 de cetățeni în Berna (Elveția), 29 în Tokyo (Japonia), 23 în Sydney (Australia) și 19 în Munchen (Germania). Cifrele se schimbă de la o oră la alta.
UPDATE 07:00 La secția de votare din Auckland, 10 cetățeni români au votat deja, toți fiind înregistrați pe listele suplimentare. Și în Sydney au votat 16 români, până la ora 07:00, ora României.
Informații actualizate privind prezența la vot în diaspora puteți afla pe site-ul prezenta.roaep.ro.
Pentru românii din străinătate, votarea se desfășoară pe parcursul a trei zile: vineri (22 noiembrie), sâmbătă (23 noiembrie) și duminică (24 noiembrie). Secțiile sunt deschise între orele locale 7:00 și 21:00, cu excepția primei zile când programul începe la ora 12:00.
În ultima zi de vot, duminică, există posibilitatea prelungirii programului până la 23:59 pentru alegătorii care se află deja în secție sau la rând.
Alegeri prezidențiale 2024. 950 de secții de vot în străinătate
Pentru acest scrutin prezidențial, autoritățile au organizat 950 de secții de votare în străinătate, cu 35 mai multe față de alegerile europarlamentare din iunie 2024, când au fost 915 secții.
Românii din diaspora pot vota la orice secție din străinătate, având nevoie doar de un act de identitate românesc valid: carte de identitate (inclusiv electronică sau provizorie), buletin, pașaport (diplomatic, de serviciu sau simplu, inclusiv cele electronice sau temporare). Elevii școlilor militare pot folosi carnetul de serviciu militar.
În România primul tur al alegerilor prezidențiale are loc duminică, 1 decembrie. În țară au fost organizate 18.968 secții de votare. Cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale se desfășăară peste două săptămâni, pe 8 decembrie.
Pe 24 noiembrie românii își aleg președintele și bucureștenii pot vota la referendumul lui Nicușor Dan. Circa 19 milioane de români cu drept de vot sunt așteptați la urne atât la cele două tururi de scrutin ale alegerilor prezidențiale, din 24 noiembrie și 8 decembrie, cât și la alegerile parlamentare din 1 decembrie.
În urma alegerilor prezidențiale 2024, președintele României este ales pentru un mandat de 5 ani.
Alegeri prezidențiale în România. Cine sunt candidații
Pe 10 octombrie, BEC a stabilit, prin tragere la sorți, ordinea candidaților pe buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale 2024, primul tur.
- Elena-Valerica Lasconi (USR)
- George-Nicolae Simion (AUR)
- Ion-Marcel Ciolacu (PSD)
- Nicolae-Ionel Ciucă (PNL)
- Kelemen Hunor (UDMR)
- Mircea-Dan Geoană (independent)
- Ana Birchall (independentă)
- Alexandra-Beatrice Bertalan Păcuraru (Alternativa pentru Demnitate Națională)
- Sebastian-Constantin Popescu (Partidul Noua Românie)
- Ludovic Orban (Forța Dreptei)
- Călin Georgescu (independent)
- Cristian Diaconescu (independent)
- Cristian-Vasile Terheș (Partidul Național Conservator Român)
- Silviu Predoiu (Partidul Liga Acțiunii Naționale)
Cum poți afla la ce secție votezi
Iată pașii care trebuie urmați pentru a afla la ce secție votezi în data de 24 noiembrie, la turul I al prezidențialelor:
1. Intri pe Registrul Electoral Român.
2. Îți notezi CNP-ul în căsuța "CNP"
3. Îți notezi numele de familie în dreptul căsuței "Nume de familie"
4. Bifezi în căsuța "Tip alegeri" cele care te interesează
5. Bifezi căsuța reCAPTCHA "Nu sunt robot"
Calendari alegeri 2024
Când sunt organizate alegerile parlamentare și alegerile prezidențiale:
- 24 noiembrie 2024 - alegeri prezidențiale, primul tur;
- 24 noiembrie 2024 - referendum local în București;
- 1 decembrie 2024 - alegeri parlamentare;
- 8 decembrie 2024 - alegeri prezidențiale, al doilea tur.
Reguli în secția de votare
Regulile ce trebuie respectate în secțiile de votare sunt cât se poate de simple. Mai întâi, alegătorul prezintă actul de identitate operatorului de calculator. Apoi, după scanarea și validarea actului de identitate, alegătorul se îndreaptă către membrii biroului electoral.
Alegătorul semnează sau este însemnat și semnează pe lista electorală. Primește buletinul de vot, pune ștampila cu mențiunea "VOTAT" pe candidatul favorit și introduce buletinul în urnă, nu înainte de a-l îndoii astfel încât ștampila de control a secției de votare să rămână în afară.
Ce nu ai voie să faci în cabina de vot. Contravenții și infracțiuni
Deși nu pare, un alegător riscă să se aleagă cu o amendă serioasă sau chiar să fie pasibil de închisoare dacă încalcă anumite reguli în secția de votare sau din momentul în care intră în cabina de vot. De exemplu, un alegător riscă până la șapte ani de închisoare, dacă produce distrugeri cabinei de vot sau secției de votare, riscă până la trei ani de închisoare, dacă intră peste un alt alegător în cabina de vot, pentru a-i oferi mită astfel încât să voteze cu un anumit candidat, și, de asemenea, riscă până la trei ani de închisoare dacă intră peste un alt alegător în cabina de vot spre a-l împiedica să-și exprime votul.
În plus, un alegător riscă până la trei ani de închisoare dacă intră în cabina de vot pentru a vota, deși nu are dreptul, sau dacă intră în cabina de vot pentru a vota de mai multe ori. Nu în ultimul rând trebuie precizat că un alegător riscă să se aleagă cu o amendă consistentă și dacă face campanie electorală pentru un anumit candidat.