Călin Georgescu, discurs despre SUA copiat 100% din serialul HBO The Newsroom: "Vă spun și eu niște cifre așa, la întâmplare"
Călin Georgescu a preluat un citat din serialul HBO The Newsroom, într-un interviu la TVR din 2018, fără a preciza sursa. Concret, actualul candidatul la alegerile prezidențiale a prezentat statistici privind problemele fundamentale ale Statelor Unite ca fiind "la întâmplare".
De Redactia Observator la 06.12.2024, 12:54- Filmul tragediei din Vâlcea, unde o şoferiţă de 23 de ani, tatăl şi nepoţelul de 5 ani au plonjat cu maşina în râul Olt. DETALII la Observator 13:00
- Cum putem reduce dobânda unui credit. La ce să fim atenţi atunci când ne împrumutăm
"America. Poate nu știe lumea. Vă spun și eu niște cifre așa, la întâmplare... America este pe locul 7 la alfabetizare, e pe locul 27 la matematică, pe locul 22 la științe, pe locul 49 la speranță de viață, pe locul 174 la mortalitatea infantilă. Dar, atenție, pe locul 1 la cetățenii încarcerați pe cap de locuitor în lume! Și locul 1 la bugetul militar. Vreți să vă mai spun? Nu cred că mai are sens", a spus Călin Georgescu, într-un interviu la TVR cu realizatoarea Monica Ghiurco, din 2018.
The Newsroom este un serial american de dramă creat de Aaron Sorkin, care a fost difuzat pe HBO între 2012 și 2014. Serialul urmărește viața echipei de știri a unui canal de televiziune fictiv, ACN (Atlantis Cable News), și cum se confruntă cu provocările etice și politice în prezentarea știrilor. Protagonistul este Will McAvoy, un prezentator de știri interpretat de Jeff Daniels, care încearcă să restabilească integritatea jurnalistică într-o industrie dominată de ratinguri și presiuni comerciale.
Serialul începe cu o scenă emblematică, în care Will McAvoy, în fața unui public de studenți la o conferință, răspunde unei întrebări despre "ce este măreț despre America". Într-un discurs sincer și pasional, Will face un rezumat al problemelor fundamentale ale Statelor Unite, ceea ce provoacă un scandal public și declanșează o serie de evenimente ce vor modela dinamica echipei de știri. Această scenă este un exemplu al stilului distinctiv al lui Sorkin, caracterizat prin monologuri rapide și dialoguri incisive.
- Avertismentul lui Nicuşor Dan: "Experimentul pe care îl trăim riscă să ne ia din UE şi din NATO şi să ne...
- Nicio dezbatere Lasconi - Georgescu, în cele mai tensionate alegeri prezidențiale de la Revoluție. Mesaje pentru...
- Ce scrie BBC despre Călin Georgescu, după ce a promis să oprescă ajutorul pentru Ucraina. Declarațiile lui,...
Anturajul lui Călin Georgescu: legionari, interlopi și militari din Legiunea Străină Franceză
Călin Georgescu neagă tot ce a susținut înainte de campania prezidențială. Nu mai recunoaște simpatia pentru legionari și pentru cei care au ucis mii de oameni nevinovați în lagăre antisemite. Doar că anturajul îl dă de gol. E înconjurat de indivizi care neagă existența Holocaustului și sunt legionari declarați. După ce mai mulți lideri interlopi, care l-au susținut pe TikTok pe Georgescu, se dezic de el, un ONG pentru drepturile romilor a primit amenințări cu moartea.
Călin Georgescu se dezice de tot ce a spus despre legionari până să ajungă în turul doi. "Corneliu Zelea Codreanu a fost un geniu. și mișcarea legionară a fost unică pe planeta Pământ", a declarat Călin Georgescu.
Ba mai mult, făcea apologia doctrinei legionare, mișcarea fondată în 1927 de Corneliu Zelea Codreanu, cu puternice accente antisistem și antisemite: "Mișcarea Legionară a fost cea mai puternică esență și expresie de sănătate și de voință proprie venită din poporul român".
La doi ani distanță, discursul lui Călin Georgescu despre Mișcarea Legionară a virat
- Reporter: Sunteți acuzat de promovarea unor idei extremiste, legionare.
- Călin Georgescu, candidat la președinția României: N-am făcut apologia și nu voi face apologia unei mișcări extremiste sub nicio formă.
Chiar când Georgescu se lepăda de legionari, umăr la umăr cu el stătea un personaj controversat. Eugen Sechila. Fost luptător al legiunii străine, organizator de tabere paramilitare, membru în asociația "Gogu Puiu". Bărbatul este căsătorit cu Elena Sechila, nepoata legionarului Gogu Puiu și președinta asociației.
"Există oameni care au suficientă autoritatea, dar care nu au putere, pentru că sistemul se teme de ei. Fiți și voi asemenea. Unul dintre ei este Georgescu. Proiectul lui vine sa raspundă nevoii de superioritate", spune Eugen Sechila.
Taberele paramilitare ale lui Sechila sunt promovate și de Cristela, soția lui Călin Georgescu. Doi dintre băieții cuplului Georgescu ar fi participat la o astfel de tabără. În România, organizațiile cu caracter legionar sunt interzise, iar cei care fac propagandă riscă închisoarea.
Regele Cioabă a reacționat la declarațiile lui Georgescu. "Faptul că l-au pomenit pe Antonescu și l-au făcut erou și îl comemorează pe Codreanu și pe alți legionari care au distrus comunitatea noastră, asta ne face pe noi să ne detașăm", a declarat acesta.
N-a durat mult și au apărut amenințările cu moartea pe rețelele de socializare
Membri ai unei organizației neguvernamentale pentru drepturile minorității rome au primit pe rețele de socializare amenințări cu moartea. În imagini apar indivizi în echipament paramilitar, cu arme și simboluri legionare.
În România, deportarea în masă a romilor a început în 1942, sub comanda lui Ion Antonescu. În noaptea de 2 spre 3 august 1944 toți romii din lagărul Auschwitz, aproximativ 3000 de persoane, au fost uciși în camerele de gazare.
Se întorc împotriva lui Georgescu și mai mulți lideri interlopi. George Pian, lider al clanului Duduienii, întoarce foaia după ce, inițial, l-a susținut.
"Când v-am susținut, de ce nu ați dat un mesaj de mulțumire? Acum îmi dați de amenințare? Stai, șefule, așa! Că nu e așa! Nu merge, șefule, cu mine așa! Vino, șefule, și mulțumește-mi și mie că te-am susținut!", a spus George Pian.
Inclusiv în documentele desecretizate de Președintele Iohannis apare menționat faptul că mai mulți interlopi, cu sute de mii de urmăritori, au pus umărul la explozia notorietății candidatului.
"El are nevoie de noi să îl susținem! Ne-am dat singuri cu toporul în picior! Frate, ăsta a fost efect de turmă", a adăugat George Pian. "CG-ul ăsta e un conducător putinist. Lumea doarme pe ea!", spune Bahoi. "Ai luat 50.000 din prima și Pian și aștia au luat câte 10.000. Când s-a aflat a fost ceartă între voi", spune Kalu.
"Am fost acuzat pe de altă parte că mă sprijină pușcăriași, interlopi, romi. Domnule, foarte bine. Ei nu sunt oameni? Care este problema? Sunt onorat de acest lucru", a declarat Călin Georgescu.
"Uitați-vă ce cloacă sulfuroasă, și termenul nu cred că este prea dur, este în spatele acestui candidat: interlopi, legionari, oameni cu convingeri extremiste, cu convingeri nedemocratice, amenințări", explică Iulian Fota, fost consilier prezidențial, expert în Securitate Națională.
Anturajul controversat este completat de cei care îi asigură paza lui Georgescu. Sunt foști militari care au activat într-o unitate de comando a Legiunii Străine franceze. "Am fost doi ani în Guyana Franceză și făceam misiuni, în același timp, în Brazilia", spunea Marin Burcea.
Deși i-a fost oferită protecția oficială a SPP, Călin Georgescu a refuzat.