Marcel Ciolacu, sigur că nu vor creşte taxele în 2025: "Nu las dezordine. E exclus ca România să intre în incapacitate de plată"
România alege liderul! Doi candidaţi au fost deja aici, în faţa dumneavostră, Elena Lasconi şi Mircea Geoană. Poate v-au convins, poate nu. Misiunea noastră continuă - să găsim împreună un Lider pentru România. Invitatul din această seară este Marcel Ciolacu. În ediţiile "Alege ce urmează" încercăm să descoperim împreună lider, un lider care nu e doar un simplu preşedinte. Nu atâta timp cât nivelul de trai scade, românilor le e frică să intre în spitale, iar planul de viitor al tinerilor noştri începe cu o întrebare: în ce ţară să plec după ce termin facultatea? Avem nevoie de un om în care să avem încredere, care are forţa să ia marile decizii. Un lider cu viziune, care inspiră prin puterea exemplului şi care e gata oricând să negocieze chiar şi cu cel mai mare duşman, dacă e nevoie. Un om care să ne dea speranţă.
De Alessandra Stoicescu la 22.11.2024, 21:22Principalele declaraţii ale lui Marcel Ciolacu la Observator:
Sunt două lucruri pe care vreau să le explicăm împreună. Ce aţi avut de vorbit de două ori într-o săptămână cu Donald Trump?
Marcel Ciolacu: Cred că datoria mea faţă de români este să îmi duc cu bine mandatul de prim-ministru, aşteptările românilor sunt pentru ceea ce mă plătesc. În acest moment românii mă plătesc să fiu prim ministru. Este adevărat că s-a suprapus cu candidatura la preşedinţie şi s-a aglomerat mai mult programul. Oportunităţile României sunt acum. Eu nu sunt un om comod, am văzut oportunităţile care se întâmplă. Nu puteam să am o discuţie cu preşedintele ales al SUA dacă nu aş fi avut o discuţie cu Mark Rutte. Nu întâmplător m-am dus la doi prim-miniştri, atât din Franţa cât şi din Marea Britanie, printre cei cinci membri din Consiliul de Securitate. Nu m-am dus să mă plimb, m-am dus să strâng informaţia pentru că suntem într-un context de securitate foarte complicat.
S-au făcut 1.000 de zile de când Federaţia Rusă a atacat un stat suveran. Au apărut anumite crize, o îngrijorare pentru toată lumea. E ceva normal. România e o ţară sigură şi atunci am avut şi prioritatea Schengen. E o nedreptate făcută României de 13 ani de zile. Anul trecut am luat decizia de a "splita". Întâi să acceptăm, chiar dacă nu era foarte bine pentru români, dar cred că am spart zidul, lucru care s-a văzut în dezvoltarea portului Constanţa cât şi în confortul românilor care merg cu avionul. Astăzi s-a închis circuitul. România, de la 1 ianuarie, este în spaţiul Schengen şi terestru. Asta e partea frumoasă a meseriei mele.
Se mai poate schimba ceva? Este o decizie formală.
Marcel Ciolacu: Nu întâmplător am fost în ultimele două săptămâni, şi în Franţa şi la Mark Rutte, deci cercul s-a închis. Nu întâmplător am vorbit cu cancelarul Nehammer, este o decizie, lucrurile se duc în direcţia corectă.
Chiar aş dori să îl felicit pe ministrul nostru de Interne, chiar întreaga lui echipă. E o muncă de echipă, o muncă care nu a ţinut cont de culoarea politică, e o realizare a Guvernului. Eu am fost mult mai practic, poate am anticipat anumite lucruri. Faptul că am acceptat să nu intrăm şi terestru a fost o decizie discutabilă. Pe 12 decembrie mai este şedinţa JAI care este formală. Când preşedinta Comisiei Europene ne felicită pe noi şi Bulgaria, lucrurile sunt încheiate.
Există pe surse informaţia că aţi stat de vorbă cu Donald Trump şi cu Orban, aşadar vă rog să îmi spuneţi ce aţi discutat.
Marcel Ciolacu: Ultima oară am discutat cu preşedintele ales Donald Trump că vom mai avea o discuţie vineri. Eu l-am informat pe preşedintele ales că vineri voi fi împreună cu Orban, şi cred că e corect să avem toţi trei această discuţie, fiind un lider pe care preşedintele Trump îl cunoaşte foarte bine. Am vorbit în primul rând în zona economică, România e interesată ca SUA să fie principalul investitor în România şi din mandatul meu de prim-ministru am pornit deja acest demers, de anul viitor se termină şi cu vizele şi avem confirmarea.
Nu cred că mai ales după ultimele discuţii se pune problema să nu se întâmple. Este normal ca preşedintele ales să îşi ia informaţia de la premierul statului care are cea mai lungă frontieră cu Ucraina şi vrea să se implice pentru a încheia războiul.
Vreau să vă rog atât cât se poate spune în acest moment dacă este greşit să traduc aceste convorbiri într-un timp atât de scurt ca un rol în planul de terminare a războiului din Ucraina, un rol special pentru România.
Marcel Ciolacu: Mie îmi place foarte mult de preşedintele Trump, iar acum mi-a confirmat că a fost corectă părerea mea. Faptul că discută cu alţi lideri europeni toată această criză de securitate şi nu ia o decizie direct, dar discută ca să îşi ia informaţia şi de la cei mai afectaţi de acest război pentru mine eu l-aş fi votat pe Trump cu două mâini. Dar am avut foarte multe discuţii, şi economice, fiind un preşedinte foarte aplicat. Contextul a fost de securitate.
Suntem foarte îngrijoraţi cu privire la război. Suntem la graniţă, ştim ce înseamnă ruşii, toate aceste lucruri sunt proaspete. O asigurare aş vrea să le daţi telespectatorilor, ce va urma şi ce poziţie va avea România în acest plan de a încheia războiul.
Marcel Ciolacu: România este o ţară foarte sigură, nimeni nu va ataca România. Federaţia Rusă nu va ataca România. Eu cred că datoria României e să ajute în continuare Ucraina. Agresorul e Federaţia Rusă şi Vladimir Putin. Trebuie găsit cât mai repede soluţiile cele mai bune pentru încetarea ostilităţilor. E un război de uzură care afectează în primul rând Europa.
De datoria noastră e să ne implicăm în acest demers, atitudinea şi abordarea lui Trump pe mine mă onorează şi îl onorează şi pe dânsul pentru că a vrut să afle direct de la cei implicaţi.
Trecem la discuţia cu candidatul Marcel Ciolacu. A apărut o altă călătorie la Madrid. Prima dată aţi spus că aţi plătit călătoria cu avionul privat, de data aceasta cine a plătit? Vi se cere deja demisia din partea lui Nicolae Ciucă şi Elenei Lasconi.
Marcel Ciolacu: Domnul Ciucă să îşi dea el demisia. Eu vorbesc aici de bani privaţi, sunt decizii pe care le-am luat eu în viaţă, unele bune altele rele. Toate plăţile sunt făcute legal, ori prin ordin de plată ori direct, am chitanţele, facturile. Nu vreau să comentez nici cât de corecte sunt listele, de fapt asta se încearcă. Niciodată în viaţa mea eu nu am călătorit pe banii altcuiva şi nu am fost în vacanţă pe banii altcuiva. A fost o regulă simplă pe care am avut-o şi eu şi familia mea.
Nu am furat niciodată, nu am făcut niciun compromis care să îmi dăuneze. Fiecare dintre noi luăm nişte decizii, unele rele, dar mie nu îmi e ruşine de nicio decizie pentru că aici nu vorbim de bani publici, ci de bani privaţi. Fiecare dintre noi la un moment dat, fiecare avem... credem noi că făcând acel lucru suntem mai extraordinari sau nu. E dreptul fiecăruia. Eu nu sunt un om care fac excese. Sunt aşa de mândru azi, ca român, ca şi prim-ministru, că intrarea în Schengen s-a întâmplat în mandatul meu. Sunt meritele Guvernului României şi ale colegilor mei. Am şi spus că decât să fi făcut o campanie cu atacuri la persoană, atacuri la familii, am toată familia răvăşită, trebuie să vorbesc cu fiul meu, voiam duminică să merg cu el la vot, pe urmă tot eu l-am sunat că e mai bine să nu meargă cu mine. E prea mult. În loc să avem atacuri, în loc ca domnul Ciucă să aibă aceste atacuri, eu zic că mai bine, pentru că împreună am decis această coaliţie de guvernare, ar fi fost ca amândoi să fi fost astăzi la Budapesta, pentru că într-un fel era o împlinire a noastră, am muncit, dânsul a fost mai neinspirat poate când a fost prim-ministru, poate eu am găsit o conjunctură mai bună, dar era un moment în care trebuia să fim mândri. De ce s-a ales acest tip de campanie? În loc să vorbim de buna guvernare...
Eraţi prieten cu Nicolae Ciucă?
Marcel Ciolacu: Am fost doi oameni care ne-am respectat, care am încercat să facem faţă într-o perioadă scurtă de timp şi cu foarte multe provocări, acum nu mai recunoaştem dar PSD a hotărât să se implice în actul de guvernare culmea nefiind un prim-ministru de la PSD cu toate că PSD a câştigat alegerile.
Aţi văzut că este conjuncturală această alianţă, iar acum îmi vorbiţi de parcă aţi crezut într-o prietenie, amiciţie cu Nicolae Ciucă.
Marcel Ciolacu: Poate am această bună credinţă şi în politică nu e tocmai o calitate, este un defect. Dar, repet, credeţi-mă pe cuvânt, astăzi am vorbit cu Victor Negrescu şi cu Luminiţa Odobescu şi am zis că astăzi ar fi fost normal ca eu cu Nicolae Ciucă să fim amândoi aici.
Care miză, ce mare dacă ajungi sau nu preşedinte? În politică cel mai important e cum aterizezi, nu cum decolezi. Când eşti în aer e uşor.
Ciucă spune că aveţi o înţelegere cu George Simion pentru că v-ar conveni să intraţi cu el în turul 2.
Marcel Ciolacu: Eu m-am întâlnit cu Simion în Parlament şi el a ţipat jumătate de oră lângă mine. Ce discuţie să am eu cu George Simion? Ce aranjament, ce blat? Cum s-a procedat în trecut nu a procedat PSD. PSD a făcut multe greşeli. Dar nu eu. Cum aş cere eu colegilor mei să voteze cu Simion? Dacă i-aş cere lui Tudose el s-ar uita la mine şi şi-ar face cruce. În politică, în viaţă, încerci să păcăleşti, nu te mai ajută Dumnezeu, lasă lucrurile să curgă natural, nu minţi, nu încerca să schimbi firul apei.
Cu cine v-ar conveni să ajungeţi în turul 2?
Marcel Ciolacu: Staţi să ajung. Am emoţii şi acum am emoţii. Nici astăzi nu se ştia ce se întâmplă şi cum se închid lucrurile. Am emoţii dacă românii vor decide să ajung în turul 2. Facem prea multe calcule. Am pierdut esenţa acestei campanii, în loc să vorbim de proiecte, de guvernare, care e calendarul, care sunt priorităţile, noi ne pierdem în discuţii. Românii au început să voteze. Nu prefer pe cineva. Cred că mi-aş dori în turul 2 să avem o dezbatere şi să depăşim această hărţuială şi ar fi timp şi loc pentru dezbatere pe problemele românilor pentru că acum e o îmbulzeală. Nu cred că voi avea aceste dezbateri cu Simion dacă va intra în turul 2.
Să vedem pe cine preferă românii.
Aţi tot spus că îl desemnaţi pe Ilie Bolojan premier. O veţi face şi dacă PNL nu va accepta o coaliţie cu PSD după alegeri?
Marcel Ciolacu: Ilie Bolojan a fost propunerea PNL pentru funcţia de prim-ministru. Dacă românii vor decide ca eu să fiu preşedinte, voi împărţi puterea, iar după discuţii cu oameni politici sunt şi mai convins că trebuie să se împartă puterea, pentru că în România e nevoie de echilibru. Acest echilibru, mă uitam la Bulgaria, încă nu au guvern după 7 rânduri de alegeri. E nevoie de stabilitate. Acest lucru a trebuit să îl explic în primul rând colegilor de partid, care au înţeles şi au acceptat, pentru că interesul comun e ca această ţară să fie stabilă.
Dacă PNL îl va susţine în continuare pe Bolojan, el va fi varianta. Eu cred că este bine să continuăm această coaliţie. Cum să mă uit în ochii lui Predoiu şi să îi spun că nu e bine să continuăm, după reuşita de astăzi. De ce avem darul de a strica ceva de funcţionează? Poate nu e perfect, dar... Suntem stabili.
Întrebare de la Mircea Geoană: Domnule Ciolacu, aţi minţit în mod repetat cu privire la afacerile nepotului, un paravan pentru afacerile dumneavoastră. Aţi minţit cu privire la relaţiile cu clanul Nordis şi deplasările de lux. Sunt elemente clare de abuz şi corupţie. Dacă veţi ajunge preşedinte, veţi continua să îi protejaţi şi să le umflaţi conturile nepotului, clanului Nordis, lui Sebastian Ghiţă şi altora, aşa cum a făcut şi Traian Băsescu?
Marcel Ciolacu: E greu să mă compari cu Băsescu, nu avem nimic în comun, îl respect pe fostul președinte PSD. Situația cu nepotul... el nu a furat, nu a câștigat niciun ban, trebuia să își ducă proiectul până la capăt pentru a câștiga. Nu a dat pe nimeni la o parte, nu l-a dat pe nepotul lui Geoană la o parte. În 6 luni de zile se tot căutau intens subiecte de campanie, nu a apărut din neant. Mă supără faza cu Nordis, Nordis e o problemă acum, trei ani în urmă nu era.
Cumnatul lui este condamnat la 6 ani că au furat 20 mil de euro, erau bani destinați companiilor românești. Chiar dacă ai fost la NATO, cât tupeu să ai? Să ai un infractor în familie, fugit din țară, să aflăm acum că din banii furați a mers în toate călătoriile. Eu nu am mers în călătorie din bani furați, am plătit din contul meu. O să pun chitanțele. Dacă le puneam azi, era să vorbim despre ele, dar azi a fost despre Schengen. Îmi pare rău de această situație, e păcat.
Întrebarea Elenei Lasconi: Domnule Ciolacu, ne-aţi minţit în mod repetat şi cu afacerile nepotului, şi cu afacerile unor persoane apropiate de dvs., şi cu vila lui Iohannis. Ştiaţi exact ce face RAPPS şi aţi minţit sau aţi tăcut. În 2022, în complicitate cu domnul Ciucă, aţi decis renovarea palatului lui Iohannis. În 2023, la final de an, aţi majorat bugetul administraţiei prezidenţiale pentru plimbări externe. În 2024, aţi blocat toate demersurile USR de transparentizare a cheltuielilor. Cu ce vă are la mână Iohannis?
Marcel Ciolacu: Iohannis m-a prins când am vândut Ardealul, cu asta mă are la mână. Am desecretizat documentul și l-am făcut public, colegii mei au hotărât să facă o anchetă în Palrament. Președintele e persoana cea mai votată. De această dată viitorul președinte nu va mai face greșeli, să țină la secret. Și azi am fost la domnul Orban să îmi iau banii pe ardeal, ironic.
Sunteţi în următorul scenariu: să fiţi mediator între Putin şi Zelenski pentru încheierea războiului. Ce le spuneţi?
Marcel Ciolacu: Ca să se întâmple o discuție între Putin și Zelenski, trebuie încetarea focului, poate începerea sărbătorilor ne aduce un climat prielnic. Vorbim de un stat suveran și despre un agresor. Nu e imposibil. Trebuie să avem speranțe și să ne așezăm la masă. Deciziile vor aparține lui Putin și Zelenski. Este de mare importanță realegerea lui Trump. România a fost implicată în multe negocieri, a făcut față. E cel mai complicat context, nimeni nu se aștepta să avem război în Europa în 2024, se pierd multe vieți.
Nu vor creşte taxele şi impozite. De unde găsiţi bani pentru a acoperi deficitul şi cum vedeţi anul 2025?
Marcel Ciolacu: Nu las dezordine în lucru, aproape am pornit construcția viitorului buget, în PNRR era trecut că trebuie să avem creșteri de venit, în urmă digitalizării vom reuși acest lucru. Deci nu vor crește taxele. A fost o știre falsă, în acea ședință de guvern am împărțit mai mulți bani, am creat un fond de rezervă al guvernului, nu al premierului, oricum s-a cheltuit mai mult decât am preconizat, nu pot opri investițiile. Ținem un echilibru între cheltuieli și venituri. Sunt bani de pensii, am dat rectificarea bugetară, a fost o alimentare a contului. Este exclus că România să între în incapacitate de plată.
Cum reacţionaţi în situaţii de criză, dacă aveţi un exemplu personal.
Marcel Ciolacu: Nu reacționez la emoție, mai ales în an electoral, mai ales că sunt solicitat să dau reacții, am avut momente de cumpănă în viață, Filip când a fost mic a fost foarte bolnav și nu descopeream boala, e și unicul copil, am mers cu soția la București 6 luni de zile, a fost greu, o încercare mare, dar am depășit. Aldar este numele medicamentului, l-am descoperit atunci, l-am plătit din bancă, acum Filip are 25 de ani, a fost cel mai dificil moment.
Indiferent ce funcție ocupi, trebuie să o părăsești cu demnitate, să fii împăcat că nu te-ai făcut de râs, chiar după ziua de astăzi sunt foarte mândru, e o realizare a noastră, mai buni să fim unii cu alții, Dumnezeu să ne ajute.