Autorităţile amenajează un nod rutier, pe autostrada dintre Aiud şi Turda (Video)
După aproape un an de zile de la deschiderea celor 30 de kilometri ai autostrăzii dintre Aiud şi Turda, autorităţile amenajează un nod rutier.
De Redactia Observator la 10.06.2019, 16:49După aproape un an de zile de la deschiderea celor 30 de kilometri ai autostrăzii dintre Aiud şi Turda, autorităţile amenajează un nod rutier. Spre marea bucurie a localnicilor din două comune, care nu reuşeau să ajungă pe şoseaua de mare viteză decât dacă făceau un ocol de câţiva kilometri pe DN 1.
În primă fază vor fi amenajate două sensuri giratorii, pe o parte şi alta a autostrăzii. Aceste sensuri vor fi conectate la şoseaua de mare viteză prin două bretele rutiere, una pentru intrare şi alta pentru ieşire.
Investiţia costă 32 de milioane de lei şi este realizată pe lotul 4 al Autostrăzii Sebeş - Turda, în zona localităţii Dumbrava. Autostrada este supratraversată de un drum comunal, care face legătura între sat şi DN1.
Alin Şerbănescu, CNAIR: Sunt nişte comunităţi locale care au nevoie de acces pe reţeaua naţională, este şi o mănăstire, înţeleg, care şi ea este parte din aceste comunităţi şi care şi ea are nevoie de acces.
Terenul pe care se va construi nodul a fost cedat de o firmă din zonă, dar şi de localnici.
Şofer: Eu sunt născut aici, dar stăm la Mediaş şi pe timp de vară stăm aici! Eu tot aşa mă duc pe Naţională, intru la Decea, ies la Aiud, înapoi, dar ăsta e un lucru foarte bun!
Un avantaj atât pentru cei 650 de localnici din cele două sate, cât şi pentru pelerinii care vor să ajungă la mănăstirea Dumbrava, fără să fie nevoiţi să ocolească.
Vasile Crişan - staret Manastirea Dumbrava: Oamenii ca să vină trebuie să meargă 6 kilometri să iasă de pe autostradă şi să vină pe Naţională. Dacă ar fi o ieşire aici, ar fi cu mult mai mulţi oameni. Şi să stiţi că tot venitul nostru la mânăstire este doar din pelerinaje şi din oamenii care vin.
De când s-a deschis autostrada, numărul credincioşilor aproape s-a înjumătăţit, pentru că oamenii n-au mai fost dispuşi să facă un asemenea ocol.
Mănăstirea Dumbrava, cu hramul "Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir", a fost ridicată pe un teren donat de sătenii din Dumbrava.
După anul 2000, mănăstirea a cunoscut o dezvoltare fără precedent datorată părintelui Crişan care a reuşit să transforme misiunea creştină într-una umanitară.