Benzina, la cel mai mic preţ din an. Şoferii nu scapă, însă, mult timp de grija scumpirilor
Din benzinării vine în sfârşit o veste bună. Benzina s-a ieftinit semnificativ şi a ajuns la cel mai mic preţ din acest an. Şi motorina costă mai puţin, dar diferenţa între cele două tipuri de combustibil rămâne una importantă.
De Redactia Observator la 07.12.2018, 21:53- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Din benzinării vine în sfârşit o veste bună. Benzina s-a ieftinit semnificativ şi a ajuns la cel mai mic preţ din acest an. Şi motorina costă mai puţin, dar diferenţa între cele două tipuri de combustibil rămâne una importantă. Un plin de motorină costă cu 30 de lei mai mult decât unul de benzină. Aşa că, pentru mulţi şoferi, maşinile diesel nu mai sunt atât de rentabile.
La o staţie de alimentare din Sectorul 5 al Capitalei, litrul de benzină costă 5,3 lei. Este unul dintre cele mai mici tarife din Capitală, asta şi pentru că, în zonă, concurenţa este destul de mare.
Un plin de benzină - calculat pentru un rezervor de 60 de litri - costă în luna decembrie în jur de 300 de lei. Cu 44 de lei mai puţin decât acum o lună şi jumătate. Pentru un plin de motorină, în schimb, scoatem din buzunar 330 de lei, cu 30 de lei mai mult decât pentru unul de benzină.
La începutul anului, litrul de benzină costa 5,23 lei. În noiembrie, ajunsese la aproape şase lei, iar acum asistăm la cel mai mic tarif din acest an. La motorină, fluctuaţiile de preţ au fost mai mici. În ianuarie, litrul costa 5,30 de lei, iar cel mai scump tarif s-a înregistrat în noiembrie, când un litru costa 6,10 lei.
Acum doi ani, maşinile diesel erau mai rentabile decât cele pe benzină. Motorina costa 4 lei şi 60 de bani pe litru, iar benzina - aproape cinci lei. În ultima perioadă, însă, acciza pe motorină a crescut mai rapid decât cea pe benzină. Nu este, însă, singurul motiv pentru care raportul dintre benzină şi motorină s-a inversat.
ADRIAN BENŢA, consultant fiscal: Acum doi ani, a fost o perioadă în care nu am avut supraacciza, de la 1 ianuarie 2016 a fost eliminată şi introdusă în octombrie 2016, o pondere care influenţează preţul la pompă.
Din 2019, carburantul s-ar putea scumpi din nou, pentru că acciza va creşte cu 3%.