Neregulile filmate cu camerele de bord, în trafic, ar putea deveni probe în instanţă
Imaginile filmate de şoferi în trafic ar putea deveni probe în anchetă. Este propunerea unui deputat care vrea să schimbe Codul Rutier. În prezent, scenele surprinse de camerele de bord nu sunt luate în considerare în cazul unui accident.
De Redactia Observator la 09.11.2018, 22:00Imaginile filmate de şoferi în trafic ar putea deveni probe în anchetă. Este propunerea unui deputat care vrea să schimbe Codul Rutier. În prezent, scenele surprinse de camerele de bord nu sunt luate în considerare în cazul unui accident. Poliţiştii se bazează numai pe radar şi pe constatarea de la faţa locului.
Un impact surprins de camera de bord a unui şofer arată clar cine este de vină pentru accident. Totuşi, cel care a filmat nu poate folosi imaginile într-o eventuală anchetă, iar în situaţia lui sunt mii de români. Regula s-ar putea schimba, la iniţiativa unui deputat USR.
Şoferii filmaţi cu astfel de camere în timp ce încalcă legea vor putea fi sancţionaţi.
Practic, oricine are o cam video montata pe bordul masinii poate sa faca o sesizare si sa trimita o inregistrare catre politie inregistrarea video si sa dea cateva date de context, iar in baza acelora politia sa poata emite un proces verbal, explică MIHAI BOTEZ, deputat USR.
Dar autenticitatea acestor imagini ar trebui verificată, mai ales în cazul accidentelor mortale, spun avocaţii.
Textul de lege nu poate sa lase la dispozitia larga a celor care vor sa depuna asemenea probe in instanta veridicitatea informatiilor ce sunt furnizate instantei de judecata. Sa fie expertizat sa se vada daca nu cumva imagile au fost trunchiate, sustine avocatul ADRIAN CUCULIS.
În cazul în care proiectul legislativ va trece, poliţiştii de la rutieră se tem că vor fi asaltaţi de astfel de clipuri.
In momentul de fata, politistii rutieri sunt la cel mai scazut nivel ca resursa umana din istoria politiei romane. Ei abia fac fata sa intervina la apelurile 112. Daca aceasta initiativa trece ar trebui cateva sute de politisti sutele de imag pe care cetatenii le ar trimite, COSMIN ANDREICA, presedintele sindicatului Europol.
Proiectul de modificare a Codului Rutier va fi pus in dezbatere publica si abia apoi va fi depus in Parlament.