Cea mai mare marcă de automobile din China lansează un rival pentru Tesla: mașini electrice de lux Zeekr
Cel mai mare producător auto din China, Geely, lansează un brand premium de mașini electrice cu care speră să bată Tesla.
De Redactia Observator la 24.03.2021, 14:54Compania chineză, care deține Volvo și Lotus, și-a anunțat marți marca Zeekr cu care speră să dea lovitura pe piața de mașini electrice din China. În acest timp, Elon Musk continuă să-i laude pe chinezi pentru planurile de combatere a emisiilor de carbon, așa numita ofensivă a șarmului, care nu a fost lipsită de critici în SUA. Fondatorul Tesla încearcă să calmeze îngrijorările chineze cu privire la camerele de bord ale mașinilor sale, potrivit BBC.
Geely a declarat că va dezvolta și produce EV-uri (mașini electrice) de ultimă generație sub marca Zeekr și se așteaptă să înceapă livrările în al treilea trimestru al anului 2021.
Are deja expunere la mașini electrice premium prin mărcile pe care le deține. Polestar, deținută de Volvo Cars, dezvoltă mașini electrice performante. Are sediul central în Suedia, în timp ce producția de vehicule se face în China. Lotus, deținut în majoritate de Geely, lucrează la un supercar cu motor electric, numit Evija.
Armata chineză a interzis accesul automobilelor Tesla în complexele sale
Armata chineză a interzis accesul automobilelor Tesla în complexele sale, din cauza îngrijorării legate de securitate, provocată de camerele video instalate pe vehicule. Directorul general al Tesla, Elon Musk, a afirmat, în prima sa reacţie publică faţă de această măsură, că Tesla ar fi închisă dacă automobilele sale ar fi folosite la spionaj, potrivit Reuters.
Măsura luată de China este cel mai recent semn al atenţiei în creştere acordată producătorului american de automobile electrice, pe fondul tensiunilor dintre Beijing şi Washington.
Potrivit analiştilor, măsura Beijingului seamănă că măsurile luate de Washington împotriva firmei chineze de telecomunicaţii Huawei, din motive de securitate naţională. ”Există un motiv puternic pentru ca noi să păstrăm confidenţialitatea oricăror informaţii. Dacă Tesla a folosit maşini pentru a spiona în China sau oriunde în altă parte, fabrica va fi închisă”, a afirmat Musk la un forum chinez, în timpul unei discuţii online.
Restricţiile impuse de China automobilelor Tesla au avut loc pe fondul reuniunii la nivel înalt, tensionate, între oficiali americani şi chinezi, în Alaska.
Musk a cerut o mai mare încredere reciprocă între cele mai mari două economii ale lumii, în remarcile sale adresate Forumului pentru Dezvoltare din China, o reuniune de afaceri la nivel înalt găzduită de o fundaţie din cadrul Consiliului de Stat chinez. Şeful Tesla a participat la o discuţie cu Xue Qikun, un specialist chinez în fizică cuantică care conduce Universitatea Sudică de Ştiinţă şi Tehnologie.
În China, cea mai mare piaţă auto din lume şi o piaţă de importanţă majoră pentru vehiculele electrice, Tesla a vândut anul trecut 147.445 de vehicule, 30% din vânzările sale la nivel global.Cu toate acestea, anul acesta Tesla se confruntă cu o concurenţă mai mare de la rivalii interni, cum ar fi Nio şi Geely.
Musk a avut mai multe prezenţe în China, unde Tesla produce şi vinde vehicule electrice. În 2019, el a discutat despre Marte şi inteligenţa artificială cu fondatorul Alibaba, Jack Ma. La un eveniment de anul trecut organizat pentru automobilele Model 3 fabricate în China, Musk a dansat cu entuziasm pe scenă, dezbrăcându-şi jacheta, eveniment care s-a viralizat pe reţelele de socializare.