Codul Rutier 2018. Cum se calculează alcoolemia unui șofer și cum poate fi eliminat alcoolul din organism
Potrivit legislației în vigoare, șoferii din România nu au voie să consume alcool înainte de a se urca la volan. Totuși, dacă aceștia o fac, valoarea alcoolemiei stabilește limita dintre contravențional, respectiv o amendă, și penal.
De Redactia Observator la 30.06.2018, 13:17Potrivit legislației în vigoare, șoferii din România nu au voie să consume alcool înainte de a se urca la volan. Totuși, dacă aceștia o fac, valoarea alcoolemiei stabilește limita dintre contravențional, respectiv o amendă, și penal.
Codul Rutier 2018 ne arată că limita de la care răspunderea contravențională se transformă în răspundere penală este de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, respectiv 0,80 mg/l alcool pur în sânge.
Pentru a atinge o astfel de alcoolemie, un șofer, care are o greutate de aproximativ 70-80 de kilograme, are nevoie de trei sau patru beri.
Codul Rutier 2018. Cum se calculează alcoolemia
Pe fiecare sticlă de băutură alcoolică este înscrisă cantitatea de alcool pur la suta de mililitri.
Când vine vorba de bere, cantitatea este, în medie, de 5 grame/100 ml.
Astfel, dacă un șofer consumă un litru de bere, înseamnă că a ingerat 50 grame alcool pur.
Această valoare înmulţită cu coeficientul de 0,8, iar rezultatul împărţit la 70 (greutatea în kilograme a șoferului), da că rezultat o alcoolemie de 0,57 grame la mie.
Aceasta este însă valoarea maximă a alcoolemiei care poate fi atinsă la un moment dat după ce un șofer a băut patru beri a câte 500 de ml fiecare.
Codul Rutier 2018. Cum poate fi eliminat alcoolul din organism
Potrivit specialiștilor, valoarea alcoolemiei poate fi afectată și de faptul dacă un șofer a mâncat sau nu înainte, dar și de tipul mâncării.
Astfel, în cazul unui șofer care nu a mâncat înainte de a bea, valoare alcoolemiei maxime se stabilizează în numai 30 de minute.
În același timp, un șofer care a mâncat înainte are la dispoziție 1-2 ore până ce alcoolul începe să își facă efectul în organism.
Indiferent de felul băuturii consumate, de starea de oboseală a subiectului sau dacă acesta a mâncat înainte sau nu, eliminarea alcoolului din organism se face cu 0,15 grame la mie pe oră.
Singurul factor care poate grăbi oarecum eliminarea este exerciţiul fizic intens, dar şi aşa viteza de eliminare nu poate fi mai mare de 0,20 grame la mie pe oră (cu 30% mai repede).