Contractul de vânzare cumpărare auto. Unde se încheie, acte necesare, procedură completă
În fiecare an, cel puţin câteva sute de mii de autoturisme sunt tranzacţionate în România astfel că este important de văzut tot ce presupune procesul de vânzare cumpărare a unui autoturism.
De Redactia Observator la 26.07.2024, 14:30Piaţa auto din România este într-o continuă expansiune, indiferent că vorbim despre tineri la început de drum, care abia aşteaptă să intre în posesia primului autoturism din viaţa lor, sau despre şoferi experimentaţi care doar caută să-şi cumpere o nouă maşină.
În mod constant sunt tranzacţionate autoturisme în România astfel că este important să ştim tot ce presupune un asemenea proces, indiferent de care parte a baricadei suntem, dacă dorim să cumpărăm sau să vindem un autoturism.
Procedura pentru vânzare cumpărare - auto. Ce trebuie să facă fiecare parte
În cazul în care vă implicaţi într-un proces de vânzare cumpărare - auto, trebuie să fiţi atenţi la multe detalii pentru a duce procesul la bun sfârşit. Încă din start trebuie precizat că pentru un astfel de contract, de vânzare cumpărare auto, trebuie făcute nu mai puţin de patru copii. Originalul rămâne la persoana care cumpără maşina, iar copiile, conform verificare-vin.ro, se împart între persoana care vinde maşina, arhiva organului fiscal local, organul fiscal local unde îşi are domiciliul fiscal persoana care cumpără maşina şi Serviciul Public Comunitar Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor.
Persoana care cumpără maşina trebuie să ştie că nu are de ce să achite suma convenită până când vânzătorul nu a depus contractul şi copiile la Direcţia de Taxe şi Impozite.
Sursa amintită precizează că "după ce primiţi cele trei exemplare copie certificate şi originalul (ştampilate de Direcţia de Taxe şi Impozite), puteţi da banii, iar vânzătorul va completa pe talon numele cumpărătorului, data şi va semna). De la data trecută pe talon, cumpărătorul are la dispoziţie 90 de zile pentru a înmatricula maşina.
Unde se încheie contractul de vânzare-cumpărare auto
În principiu, prin voinţa părţilor, un contract de vânzare-cumpărare auto se poate încheia ori la notar ori la unul dintre sediile Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).
Totuşi, trebuie precizat că indiferent de locul ales pentru încheierea contractului de vânzare-cumpărare auto, contractul trebuie înregistrat la Registrul Auto Român, astfel încât să fie considerat a fi valabil şi pentru a proteja interesele părţilor.
Acte necesare pentru vânzare-cumpărare autoturism
Cum într-un proces de vânzare-cumpărare a unui autoturism sunt implicate două părţi, este evident că ambele sunt obligate să prezinte mai multe documente înainte ca acest proces să fie dus la bun sfârşit.
Pentru vânzarea autoturismului sunt necesare: contractul de vânzare-cumpărare; fișa de înmatriculare, cu date care să coincidă cu cele din contractul sus-amintit și cu cele din cartea de identificare a mașinii; viză aplicată pe fișa de înmatriculare, la Administrația Fiscală; copie după cartea de identitate; cartea de identificare a autovehiculului în original și în copie; declarație pe proprie răspundere, care atestă radierea din evidență a mașinii, depusă la Administrația Fiscală; factură fiscală și copie după CUI, dacă tranzacția este încheiată pe firmă.
Pentru cumpărarea, respectiv înregistrarea, autoturismului sunt necesare: fișa de înmatriculare auto; cartea de identitate a cumpărătorului; contractul de vânzare-cumpărare completat;
cartea de identitate a mașinii, cu semnătura vânzătorului; factură fiscală, dacă tranzacția este încheiată pe firmă; ștampilă de la primărie, ca dovadă a impunerii auto, aplicată de fișa de înmatriculare.
Ce obligaţii au vânzătorul şi cumpărătorul după tranzacţie
După încheierea tranzacţiei auto, cumpărătorul autoturismului are obligaţia de a merge la Direcţia de Taxe şi Impozite şi de a înregistra fiscal maşina pe numele său. De asemenea, are obligaţia de a merge la Direcţia Circulaţie pentru a obţine un număr de înmatriculare.
Pe de altă parte, vânzătorul autoturismului are obligaţia de a depune toate demersurile necesare pentru a se asigura că maşina a fost radiată din evidenţă pe numele său.