Cum poți prelungi viața automobilului tău. 4 sfaturi utile
Achiziția unui automobil e întotdeauna o investiție importantă, motiv pentru care este perfect normal să vrem să ne bucurăm de mașina noastră cât mai mult timp posibil.
De Redactia Observator la 29.07.2019, 17:56Achiziția unui automobil e întotdeauna o investiție importantă, motiv pentru care este perfect normal să vrem să ne bucurăm de mașina noastră cât mai mult timp posibil. Uzura mecanică, intemperiile, precum și întreținerea necorespunzătoare sunt elemente ce pot avea un impact puternic asupra duratei de viață a vehiculului. Din fericire însă, există metode prin care îi poți prelungi durata de viață.
Iată patru sfaturi utile care te vor ajuta să te bucuri de mașina ta mai mult timp:
1. Reducerea uzurii mecanice
Gândește-te la mașina ta ca la un ceas elvețian. Aceasta are numeroase piese mobile, care interacționează permanent unele cu altele, formând un angrenaj mecanic foarte complex. Uzura este inevitabilă în acest context, însă aceasta poate fi redusă și ținută sub control cu ajutorul unor lubrifianți de calitate.
Fie că e vorba de motor, fie de cutia de viteze sau de sistemul de transmisie, lubrifierea joacă un rol esențial în buna funcționare a automobilului tău. Aceasta reduce uzura pieselor și contribuie la o funcționare mai eficientă a diferitelor componente ale mașinii, facilitând o interacțiune cât mai ușoară între acestea.
2. Protecția împotriva intemperiilor
Caroseria mașinii tale nu are doar un rol estetic. Aceasta protejează componentele motorului, interiorul și diferitele sisteme ale automobilului de intemperiile vremii, ce îi pot afecta buna funcționare. O caroserie deteriorată, roasă de rugină nu va putea oferi o protecție corespunzătoare diferitelor componente.
Tocmai de aceea, e important să te asiguri că menții în permanentă caroseria mașinii într-o stare cât mai bună. Asta înseamnă, desigur, să speli mașina cu regularitate, să o dai cu ceară odată la câteva luni și să elimini toate imperfecțiunile pe măsură ce apar, fie că e vorba de îndoituri, zgârieturi sau pete de rugină.
3. Verificarea roților
Roțile mașinii tale sunt singurele care intră în contact direct cu drumul. În consecință, e foarte important să te asiguri întotdeauna că ele se află în cea mai bună stare de funcționare. Cu toate acestea, există numeroase elemente care le pot afecta funcționarea, printre care se numără presiunea, gradul de echilibrare și chiar forma lor.
În primul rând, e important să verifici presiunea și gradul de uzură al roților în mod regulat, făcând ajustări, atunci când e nevoie. De asemenea, este important să te asiguri că acestea sunt bine echilibrate, pentru e evita atât uzura lor, cât și a suspensiilor mașinii.
În ceea ce privește forma roților, ar trebui să știi că nu toate sunt rotunde, multe dintre acestea având mici neregularități și zone cu o greutate diferită. Din fericire, această problemă poate fi rezolvată foarte ușor prin „rotirea” anvelopelor, un procedeu care presupune poziționarea lor în așa fel încât să se uzeze în mod egal.
4. Efectuarea reparațiilor
Nu există momente potrivite pentru o avarie la mașină. Reparațiile sunt adesea costisitoare, ne consumă timp și nervi și pot fi o mare bătaie de cap, în special pentru cei care folosesc des mașina. Din aceste motive, ai putea fi tentat să amâni unele intervenții, dacă ele nu te împiedică să folosești mașina, dar asta este o greșeală foarte mare.
Orice avarie minoră rămasă nereparată se va agrava tot mai mult în timp, ducând la probleme mult mai grave, lucru care, la rândul său, va duce la costuri de reparații mult mai mari. De asemenea, această abordare poate fi și una periculoasă pentru șofer, întrucât e posibil ca o defecțiune minoră să se agraveze chiar în timp ce folosește mașina, lucru ce poate periclita buna funcționare a acesteia pe șosea.
Sursă foto: Pexels