Cum se stinge o maşină electrică. Pompierii au un container special, în care o ţin chiar şi 24 de ore
Maşinile electrice îi obligă pe pompieri să schimbe metodele de intervenţie, pentru căx, odată ce iau foc, bateriile acestor automobile ard timp foarte îndelungat. În Statele Unite, salvatorii au vărsat peste 20 de mii de litri de apă peste un vehicul şi tot nu l-au stins complet. Acum folosesc camioane-container în care scufundă tot automobilul, dar chiar şi aşa maşina poată să ardă o zi întreagă. Noua metodă este folosită şi în România.
De Cosmina Balint la 26.06.2023, 16:37O maşină electrică poate să ardă şi 24 de ore, mai exact bateria ei litiu - ion, care are mii de componente care se aprind succesiv în cazul unui incendiu.
Pompier: "În cazul unui incendiu generalizat, la o maşină electrică se intervine în primă fază pentru stingerea acestuia cu apă şi spumă. Ulterior ne deplasăm la locul intervenţiei cu un autocamion special destinat pentru răcirea bateriei."
După stingerea flăcărilor, pompierii tractează maşina electrică într-un container. Apoi o scufundă în apă timp de 24 de ore pentru ca motorul să se poată răci, iar un alt incendiu să nu izbucnească. Apa se introduce în benă astfel încât bateria să fie complet inundată, aproximativ până la nivelul portierelor.
Cauzele incendiilor la maşinile electrice
Cele mai multe incendii sunt provocate de scurt-circuite electrice. Mulţi şoferi se mândresc cu maşinile tunate, dar pericolul de incendiu creşte dacă îţi înfrumuseţezi singur maşina cu leduri sau camere de supraveghere. Trebuie montate în ateliere autorizate, ca să nu existe niciun risc de scurt-circuit.
În România sunt acum peste 30 de mii de maşini electrice, iar numărul lor creşte lună de lună.