De ce este important să schimbi periodic filtrele auto?
Multe persoane consideră întreținerea unui autoturism destul de costisitoare, însă realitatea este alta. O mașină verificată periodic, căreia i se schimbă consumabilele la timp nu va avea nevoie de reparații prea curând.
De Redactia Observator la 06.07.2020, 17:24Din nefericire, majoritatea șoferilor nu țin cont de recomandările producătorilor și în loc sa plătească până în 100 lei pentru schimbarea filtrelor auto de exemplu, sunt nevoiți să investească mii de lei pentru reparații ce puteau fi evitate ușor.
Am menționat filtrele auto deoarece ele sunt primul pas în protejarea tuturor componentelor motorului, iar în continuare îți vom prezenta importanța acestora și motivul pentru care este vital să le schimbi periodic.
-
Filtrul de polen (mai este numit și filtrul de habitaclu): este cel care împiedică atât mirosurile neplăcute, cât și eventuale particule de praf să intre în habitaclu. Asemenea filtrelor unui aer condiționat dintr-o locuință, acesta reține bacterii, polen și praf pentru ca aerul ce ajunge în interiorul mașinii să fie unul curat. Din acest motiv este necesară schimbarea lui periodică. Dacă nu îi acorzi importanță, vei ajunge să inhalezi murdăria de pe filtru și spori de mucegai extrem de periculoși pentru sănătate. Să nu mai menționăm și mirosul neplăcut cauzat de filtrul murdar. Filtrul de polen se schimbă o dată pe an (depinde și de numărul de kilometri pe care îl parcurgi în mod constant și de mediul în care conduci: dacă este unul poluat, vei schimba filtrul mai des).
-
Filtrul de aer menține motorul în bună funcționare. Așa cum știi, pentru funcționarea motorului este nevoie de combustie care se obține din arderea combustibilului și a oxigenului extras din aerul atmosferic. Pentru ca toate componentele implicate în procesul de combustie să nu se deterioreze, atât combustibilul, dar și aerul trebuie să fie perfect curate. Rolul acestui filtru este să rețină orice impuritate (praf sau polen) înainte ca aerul să ajungă în camera de ardere. Dacă nu schimbi filtrul la timp, pistoanele și catalizatorul pot avea de suferit. De regulă, acest filtru se înlocuiește la 15000 km (sau în funcție de recomandarea producătorului autoturismului).
-
Filtrul de combustibil: oricât ai încerca să alimentezi mașina cu un combustibil de calitate, există riscul ca acesta să fie ,,contaminat” cu particule de apă, praf, rugină și alte impurități. Acest filtru împiedică blocarea injectoarelor cu tot felul de particule care contaminează combustibilul. De preferat să se schimbe la 10000 km (sau la recomandarea producătorului).
-
Filtrul de ulei: este bine să fie înlocuit în același timp cu uleiul, pentru a evita contaminarea noului ulei cu impurități. Acest filtru protejează motorul de impuritățile adunate de ulei în timpul funcționării. Cu ajutorul unui filtru nou vei putea proteja motorul de o uzură prematură. În unele cazuri, în funcție de cât de folosită este mașina, acest filtru se poate schimba și mai devreme de numărul de kilometri recomandați de către producător.
-
Filtrul de particule este responsabil de captarea particulelor eliberate în urma arderii combustibilului. Practic, acesta reduce gradul de poluare al noxelor mașinii. La filtrele moderne, regenerarea se face la turații mari, astfel încât nu este nevoie de schimbarea lor prea curând. Totuși, având în vedere faptul că în orașe se circulă bară la bară de cele mai multe ori, nu se mai realizează regenerarea, filtrul de particule se poate bloca și trebuie înlocuit după numai 1000 de km parcurși în oraș.
Dacă ai nevoie de filtre noi, îți recomandăm să le comanzi dintr-un magazin online de specialitate. În acest mod, vei economisi timp și vei gasi ușor orice ai nevoie. Poți alege dintr-o multitudine de produse pentru toate tipurile de autovehicule: piese auto pentru Opel, pentru Ford, VW, BMW, Audi, Dacia și lista continuă.
Sperăm să îți fie de folos informațiile prezentate și să conștientizezi importanța schimbării filtrelor auto la timp!
Observator - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰
Stiri Sportive Citește și