Aceste măsuri simple de siguranță te pot ajuta să îți protejezi mașina de furturi
România e o țară în care furturile de mașini nu sunt atât de frecvente. În 2018, de exemplu, numărul de mașini furate a fost de 1882 la nivel național, conform datelor Inspectoratului General al Poliției Române.
De Redactia Observator la 28.11.2019, 17:32România e o țară în care furturile de mașini nu sunt atât de frecvente. În 2018, de exemplu, numărul de mașini furate a fost de 1882 la nivel național, conform datelor Inspectoratului General al Poliției Române. Trendul este în scădere comparativ cu anii trecuți, ceea ce nu poate decât să ne bucure.
Totuși, numărul furturilor din mașini este de aproape 7 ori mai mare. Statisticile Inspectoratului General al Poliției Române arată că în anul 2018, la nivelul întregii țări au fost sesizate 13364 de infracțiuni de furt din autovehicule. Iar polițiștii avertizează că acestea sunt doar cazurile sesizate, deoarece există multe alte situații când cetățenii se pot trezi că au rămas fără oglinzi, antene sau capace de roți și nu mai anunță poliția, crezând că e o pierdere de timp.
Hoții de mașini au câteva metode de operare prin care te pot lăsa ușor fără autoturism, dacă nu ești atent. Forțarea încuietorilor sau a contactului e acum adusă la zi prin folosirea de dispozitive electronice care dezactivează sistemele de siguranță sau, mai nou, prin folosirea unor dispozitive ce pot bruia semnalul de închidere a ușilor. O altă metodă importată de afară implică folosirea unor dispozitive ce citesc frecvența și codul telecomenzilor contactless, sau care le amplifică semnalele RFID chiar și de la depărtare, astfel că s-ar putea să te trezești cu mașina deschisă în parcare, chiar dacă tu ai cheile în casă. Pentru astfel de situații există cutii speciale, de tip Faraday, care blochează orice semnal electromagnetic.
Metode simple de protejare a mașinii de hoți
Cea mai simplă metodă prin care hoții te pot lăsa cu buza umflată e atunci când pot profita de neatenția ta. Ce înseamnă asta? Exact situațiile în care ieși din mașină dar o lași pornită, sau cu cheile în contact. Chiar și situații în care, să spunem că ești în parcarea unui magazin și vrei să pui cumpărăturile în portbagaj se pot dovedi periculoase. Hoții sunt atenți în special la persoanele vulnerabile, precum femeile sau bătrânii. Așadar, nu lăsa niciodată cheile în contact sau mașina pornită când cobori din ea. Și ai mare grijă inclusiv la ”bienvoitorii” care îți spun că ai făcut pană.
Ce poți face însă dacă mașina este în parcare și ai vrea să o știi în siguranță? În eventualitatea în care nu dispui de un garaj în care să o lași, o măsură excelentă prin care poți preveni un eventual furt auto e să folosești un dispozitiv blocare parcare. Acesta va descuraja eventualii răufăcători din simplul motiv că îi va întârzia serios sau chiar va avaria mașina în cazul forțării unui astfel de dispozitiv. Atenție însă la prevederile impuse de autoritățile locale în astfel de situații. Numeroase orașe au interzis folosirea unor astfel de dispozitive pe locurile de parcare de pe domeniul public.
Iată și alte metode simple, prin care poți descuraja un eventual furt in mașină. În primul rând, nu lăsa niciodată obiecte de valoare în mașină. Mai bine chiar, nu lăsa la vedere cutii, pungi, pachete, ambalaje, rucsacuri, genți de laptop, tablete sau alte lucruri care pot atrage un hoț. Parchează mereu într-un loc bine iluminat, eventual destul de circulat și, dacă este posibil, un loc pe care să îl poți vedea din casă. Și, foarte important, nu lăsa geamuri deschise, nici măcar câtiva milimetri, pentru că pot fi forțate foarte ușor.
Metode mai costisitoare de protecție împotriva hoților
Dacă vrei să știi că mașina ta este cât se poate de în siguranță, montează o alarmă auto. Ideal, poți achiziționa o alarmă cu dispozitive de blocare a pornirii motorului, independent de funcționarea computerului de bord al mașinii. Totodată, poți monta și un sistem de monitorizare GPS. Există firme specializate în așa ceva, care pot monta sistemul respectiv în locuri bine ascunse, sau foarte greu accesibile. De asemenea, acestea pot veni la pachet și cu un abonament de monitorizare sau intervenție.
Un strat suplimentar de siguranță implică contractarea unei asigurări de tip CASCO, cu componentă de protecție la furt sau daune auto produse în urma unui furt sau vandalism (geamuri sparte, de exemplu). Iar în ceea ce privește oglinzile auto, preferate de hoți pentru că se pot demonta foarte ușor, poți grava numărul de înmatriculare pe sticlă, ceea ce le va face greu de revândut pe piața neagră și ar putea descuraja eventualii hoți.