Podul Constanţa din București e un pericol pentru șoferi, dar autoritățile amână să îl repare
Unul dintre cele mai periculoase poduri din ţară stă să cadă, iar autorităţile amână să îl repare. Au investit, în schimb, într-un sistem modern de monitorizare. Au montat senzori care vor arăta punctele în care construcţia ar putea ceda.
De Redactia Observator la 21.01.2019, 00:21Unul dintre cele mai periculoase poduri din ţară stă să cadă, iar autorităţile amână să îl repare. Au investit, în schimb, într-un sistem modern de monitorizare. Au montat senzori care vor arăta punctele în care construcţia ar putea ceda. E însă o premieră inutilă, susţin specialiştii, care atrag atenţia că podul nerenovat de opt decenii poate cădea peste şoferi în orice clipă.
De câteva zile, pe stâlpii şi pe plafonul podului au fost montate fisurometre cu senzori. Un sistem monitorizare folosit in premieră şi care a costat CFR Infrastructură o sută de mii de euro. Ar trebui să arate în timp real care sunt punctele vulnerabile, iar funcţionarii din birouri să fie alertaţi dacă apar schimbări. Doar că în acest moment sistemul inteligent nu poate fi folosit.
Paul Mereuţă, şef serviciu lucrări de artă în cadrul CFR: În momentul acesta, propriu-zis, programul de urmărire nu a început. El va fi funcţional când va fi conectat la reţeaua de internet. Presupunem, prin absurd, că apare ceva, o deformaţie mai mare decât ar fi normală atunci se verifică ce s-a întâmplat în momentul ăla, a trecut un tren, a lovit o maşină un stâlp.
"Prin absurd" - spun oficialii CFR. Doar că specialiştii văd altfel situaţia. Vorbesc despre un pericol real.
CORINA CHIOȚAN, cadru didactic Facultatea de Căi Ferate, Drumuri şi Poduri: Este într-o stare de degradare avansată şi trebuie să ştim în orice minut, orice secundă riscul unei prăbuşiri.
În ultimul an, CFR Infrastructură a reuşit doar să cosmetizeze podul, care ar fi trebuit să intre în reparaţii încă din luna mai a anului trecut. De atunci, angajaţii CFR au reuşit doar să mascheze fisurile cu ipsos, apoi au trasat câteva dungi roşii pentru monitorizare.
Pe sub podul Constanța din Bucureşti trec, zilnic, zeci de tramvaie, mii de maşini, dar şi pietoni.
Iar pe deasupra zeci de trenuri de marfă şi de călători. De 80 de ani podul nu a mai fost reabilitat.