Preţurile RCA riscă să explodeze din nou, după un conflict între service-uri auto şi asiguratori
Asiguratorii sunt supăraţi foc pe mecanicii auto. Îi acuză că cer bani mai mulţi pe reparaţii de la companiile de asigurare decât de la oamenii care plătesc din buzunarul lor. Asta ar putea duce însă la o nouă creştere a polişelor RCA.
De Redactia Observator la 04.08.2018, 00:37- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Asiguratorii sunt supăraţi foc pe mecanicii auto. Îi acuză că cer bani mai mulţi pe reparaţii de la companiile de asigurare decât de la oamenii care plătesc din buzunarul lor. Asta ar putea duce însă la o nouă creştere a polişelor RCA.
Discuţie client - reprezentant service:
- I-am dat lui asigurarea şi trebuie să o fac pe banii mei.
- 500 de lei costa, plus TVA. Reparat şi vopsit.
După o negociere scurtă, angajatul unui service stabileşte preţul, totul pe banii clientului.
Când în discuţie apare asigurarea. lucrurile se schimbă. La un alt service aceeaşi operaţiune are alt tarif.
Discuţie client - reprezentant service:
- Ea mi-a dat mie asigurarea, ea m-a lovit.
- Eu nu o să ţi-o pot face cu 600 de lei, din ce văd eu acolo.
- Adică e mai mult?
- Da!
- Eu îţi repar maşina şi îmi iau eu banii de la ei.
- Dar mai aveam şi eu o bară pe faţă.
- Vino cu maşina şi vorbim cu colegul meu să vedem ce se poate face.
Reprezentanţii Uniunii asiguratorilor spun că este vorba despre un fenomen. Au comparat cât costă o reparaţie fără asigurare cu una suportată de o companie de asigurări şi au găsit diferenţe mari.
Alexandru Grigorescu - UNSAR:
Sunt anumite service-uri care practică această modalitate de tarifare şi asiguratorul nu are ce să facă decât să plătească.
Mai exact, vopsirea barei din faţă la o maşină neasigurată costă 500 lei, în timp ce la un autoturism asigurat, preţul este de trei ori mai mare. Iar comparaţia a fost făcută pentru mai multe situaţii.
Urmarea, spun asiguratorii, este că în prima jumătate a acestui an, au plătit daune mai mari cu 27% decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Costuri care ar putea ajunge, în final, tot la şoferi.
Sincron Alexandru Grigorescu - UNSAR:
Numărul de dosare a rămas la fel însă valorile au început să crească, majorarea tarifelor ar putea avea efect prin majorarea poliţelor RCA.
De cealaltă parte, reprezentanţii service-urilor spun că diferenţele sunt normale şi ele se regăsesc în servicii.
Dan Barbu, reprezentant service auto:
Pentru a rezolva toate formalităţile cerute de firmele de asigurări ai nevoie de doi sau trei angajaţi în plus. Dosarele de daune pot dura şi doi ani jumate în instanţă timp în care se achită expertize, onorarii avocaţi. Ora de manoperă acum zece ani era 70 de lei, acum ora impusă de ei este de 50 de lei.
În primul trimestru al acestui an, companiile de asigurări au achitat daune de aproape un milion două sute de mii de lei.