Răzbunare pentru toţi şoferii din România. O escrocherie într-un service auto a fost pedepsită
O decizie a Curţii de Apel Bacău răzbună toţi şoferii păcăliţi în service-uri. Un bărbat a câştigat bani de piese, plus daune morale, după ce mecanicii i-au montat pe maşină altceva decât au scris pe factură.
De Redactia Observator la 22.01.2019, 20:48O decizie a Curţii de Apel Bacău răzbună toţi şoferii păcăliţi în service-uri. Un bărbat a câştigat bani de piese, plus daune morale, după ce mecanicii i-au montat pe maşină altceva decât au scris pe factură. Mai exact, deşi şoferul a plătit pentru piese noi, s-a trezit cu unele uzate în schimb. Procesul a durat zece ani pentru că astfel de practici sunt foarte greu de dovedit.
O escrocherie praticată de un atelier auto din Bacău arată cât de vulnerabili sunt şoferii dacă nu sunt atenţi la ceea ce fac mecanicii pe mâna cărora îşi lasă maşinile. În 2009, un băcăuan a mers la un service auto pentru a înlocui două portiere şi o aripă. A primit documente care arătau că piesele sunt noi şi originale. Ulterior, a descoperit că noile componente erau de fapt la mâna a doua.
Este o situaţie pe care mii de români au simţit-o pe propria piele. Numai anul trecut, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a primit aproape 1.500 de sesizări de la şoferi nemulţumiţi de calitatea reparaţiilor din service-uri. Montarea pieselor de proastă calitate a fost printre principalele subiecte de nemulţumire.
Mihai Dogărescu, şefu supraveghere piaţă RAR: Registrul Auto Român recomandă tocmai acest lucru, ca să nu se accepte înţelegeri la nivelul de indivizi. Trebuie să existe. orice intervenţie trebuie documentată.
Procesul pe care conducătorul auto din Bacău l-a intentat împotriva atelierului auto a durat 10 ani. Trei mecanici auto au fost găsiţi vinovaţi de înşelăciune şi condamnaţi la un an de închisoare cu suspendare. Atelierul şi-a încetat activitatea, de atunci.
Experţii spun că proprietarii maşinilor au dreptul de a verifica ce piese sunt montate la maşinile lor.
Mihai Dogărescu, şefu supraveghere piaţă RAR: Operatorii autorizaţi din domeniul auto pentru reparaţii trebuie să asigure un spaţiu special amenajat în care posesorul vehiculului să asiste la intervenţiile efectuate.
Radu Munteanu, administrator service auto: La mine poate să vină să vadă, poate să stea şi aici, poate să stea să supravegheze. De la distanţă, nu chiar sub maşină.
Registrul Auto Român a verificat, anul trecut, 456 de cazuri de înşelăciune din partea atelierelor auto şi a dat amenzi în valoare de 700.000 de lei. În cazul bărbatului înşelat din Bacău, instanţa a dispus să primească despăgubiri în valoare de 40.000 de lei.