Se scumpesc asigurările auto obligatorii. Ce spun specialiştii
În România, să ai o maşină începe să nu mai fie deloc o afacere! Benzina costă mult, trebuie să plăteşti tot felul de impozite, dai bani şi pentru locul de parcare, iar - mai nou - specialiştii spun că se vor scumpi si asigurările auto obligatorii.
De Redactia Observator la 21.08.2019, 14:32În România, să ai o maşină începe să nu mai fie deloc o afacere! Benzina costă mult, trebuie să plăteşti tot felul de impozite, dai bani şi pentru locul de parcare, iar - mai nou - specialiştii spun că se vor scumpi si asigurările auto obligatorii. Se vor scumpi din nou, mai bine zis, pentru că tarifele s-au mărit cu aproape 10 la sută în ultimul an. Autorităţile au şi o explicaţie pentru acest lucru. Service-urile sunt de vină, pentru că măresc preţurile reparaţiilor şi manoperei.
Cosmin a plătit, în medie, pentru fiecare din cele 10 maşini pe care firma sa le deţine cu 20 de lei mai mult pe asigurarea RCA în prima jumătate a acestui an, faţă de primele şase luni ale anului trecut.
Cosmin, proprietarul unei firme: Ideea este că eu am toate maşinile pe firmă şi plătesc asigurări din ce în ce mai mari. N-am beneficiat de ele până acum. De fiecare dată când am avut probleme, probleme reale, despăgubirile au venit foarte greu.
Un şofer scoate din buzunar în jur de 400 de lei pentru poliţa RCA pe 6 luni. Mai mult cu 9% faţă de anul trecut, arată analizele Autorităţii pentru Supraveghere Financiară.
Pentru a reduce costurile tinerii folosesc un truc mai vechi: trec maşinile pe numele părinţilor sau bunicilor. În funcţie de vârstă, experinţă şi localitate preţurile scad până la jumătate.
Specialiştii spun că din toamnă costul unei poliţe RCA s-ar putea majora din nou cu 10 la sută. Explicaţia asigurătorilor? Au crescut costurile reparaţiilor.
Mădălin Roşu, preşedinte BAAR: În acest moment, rata combinată a daunei este de peste 120%, lucru care ne spune că asigurătorii pierd pe linia asta. RCA. La care adăugăm nişte costuri ale pieselor de reparaţii, cu costuri 100% peste, exagerate.
De exemplu, o bară pentru un autoturism costă acum 1.200 de lei, faţă de 1.000 de lei, anul trecut. Iar bulgărele se rostogoleşte. Service-urile spun că au tarife mai mari pentru că şi cheltuielile sunt mai mari. În plus, reclamă că că unele firme de asigurări întârzie deconturile.
Maria Creţu, proprietar service auto: Marea majoritate nu-şi achită dosarele de daună la timp. Au crescut cheltuielile cu salariile, au crescut utilităţile- energia, gazele, fără de care nu poţi să funcţionezi. Inclusiv taxa de audit la RAR.
Reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară susţin că nu pot interveni în piaţă. Au dat doar preţuri de referinţă pentru asigurări, dar sunt pur orientative.