Antena LIVE

Curs valutar

5 lucruri pe care trebuie să le faci după ce ai achiziționat o mașină second-hand

În 2018, în România au fost înregistrate peste 1 milion de mașini second-hand, un record absolut pentru țara noastră.

De la 19.12.2019, 13:26
WhatsApp
Ce trebuie să ştii dacă ai achiziţionat o maşină second-hand Pexels

În 2018, în România au fost înregistrate peste 1 milion de mașini second-hand, un record absolut pentru țara noastră. Potrivit unei analize citate de Business Review, 90% dintre autoturismele la mâna a doua sunt cumpărate pe încredere, doar în baza informațiilor oferite de vânzător, iar istoricul mașinilor este verificat pentru cel mult 10% dintre acestea.

Există patru metode prin care poate fi inspectat un autoturism second-hand: online (unde se pot obține informații cu privire la posibile accidente în care a fost implicat și numărul de kilometri de la bord), la reprezentanțele auto (istoricul vizitelor la service), de către mecanicii auto independenți sau la atelierele de mecanică auto. Autorii analizei ne recomandă să ne folosim de toate aceste metode, dacă vrem să ne asigurăm că autoturismul pe care vrem să îl luăm este în parametrii optimi de funcționare. 

În plus, pe lângă o inspecție amănunțită, trebuie să luăm în calcul și uzura autoturismului. De aceea, dacă ți-ai cumpărat recent o mașină rulată, este bine să te asiguri că aceasta este într-o stare optimă de funcționare și că nu pui pe nimeni în pericol atunci când ieși cu ea pe șosele. Iată care sunt lucrurile pe care trebuie să le faci cât mai rapid:

Schimbă-i uleiul de motor

În general, uleiul de motor ar trebui schimbat la fiecare 10.000 de km parcurși sau anual, însă acest lucru depinde și de modelul mașinii. Spre exemplu, un autoturism cu motor puternic ar putea avea nevoie de o schimbare de ulei chiar și la 5.000 de km parcurși, în funcție și de calitatea șoselelor pe care a circulat. Chiar dacă fostul proprietar al mașinii susține că a efectuat de curând această operațiune, este bine să discuți cu mecanicul auto și să stabiliți împreună dacă este necesară o nouă schimbare a uleiului. 

Verifică starea ambreiajului

Ambreiajul este nelipsit în cazul mașinilor care au o cutie de viteză manuală și face legătura între motor și cutie. În timp, ambreiajul se poate deteriora, mai ales dacă mașina a fost condusă de un începător sau fostul proprietar a condus mai mult prin oraș, unde schimbăm mai des vitezele decât la drum lung. De altfel, și apăsarea insuficientă a pedalei de ambreiaj, turarea motorului sau pornirea mașinii în trepte superioare de viteză pot afecta buna funcționare a acestei componente importante. Dacă mecanicul observă semne considerabile de uzură, îți poate recomanda înlocuirea cu un kit de ambreiaj nou, astfel încât să poți circula în deplină siguranță, să nu uzezi alte componente și să nu ai nicio problemă atunci când schimbi vitezele. 

Analizează starea anvelopelor

Unii proprietari își vând mașinile echipate cu ambele seturi de anvelope - cele de iarnă și cele de vară. Chiar și așa, este important să te asiguri că acestea sunt în stare bună și că poți circula cu ele în siguranță. Din motive de precauție, mulți șoferi aleg să înlocuiască anvelopele cu unele noi, indiferent de ce le-a spus fostul proprietar al autoturismului. 

Curăță interiorul și exteriorul mașinii

Chiar și în cazul autoturismelor bine întreținute, o curățare completă interior-exterior este esențială pentru a păstra igiena mașinii și a îndepărta microbii, firimiturile, firele de păr, resturile de mâncare sau mizeria care se acumulează în timp. Atelierele de detailing auto îți oferă servicii de curățare în detaliu, care îți pot scoate din buzunar câteva sute de lei, dar care te fac să simți că te-ai urcat la volanul unei mașini noi. De obicei, aceste servicii includ spălatul exterior și interior, degresarea, spălarea motorului, curățarea tapițeriei și alte procedee care țin de detailing-ul interior. Cea mai scumpă operațiune este cea de polish al autoturismului, opțională, care presupune lustruirea caroseriei pentru a îndepărta sau a face mai puțin vizibile zgârieturile fine de suprafață. 

Verifică plăcuțele de frână

De starea plăcuțelor de frână depinde siguranța noastră și a celor din jur, atunci când ne urcăm la volan. Așadar, verificarea lor atentă nu este un pas pe care vrei să îl sari. Mecanicul auto poate inspecta uzura plăcuțelor, precum și pe cea a furtunurilor și îți poate recomanda înlocuirea lor, acolo unde este cazul. Dacă ai cumpărat o mașină care nu a circulat frecvent în ultimele luni, este bine ca mecanicul să se asigure și că pe componentele sistemului de frânare nu s-a depus rugina, care va trebui îndepărtată cât mai rapid. 

Aceste operațiuni sunt importante pentru siguranța șoferului și a celor care se urcă în mașină cu el, însă mai sunt și alte lucruri pe care le poți lua în calcul. Testarea consumului atât în oraș, cât și la drum lung, verificarea suspensiilor, a tobei și a pompei de benzină, precum și înlocuirea tuturor filtrelor sunt recomandate, mai ales dacă vrei să ai garanția că nu va trebui să investești apoi sume exorbitante în costurile reparațiilor unor defecțiuni care puteau fi prevenite. 

Sursa foto:Malte Lu from Pexels

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025