Un sfert din șoferii serviciilor de ridesharing nu au mai ieșit în trafic
"Dacă ne opreşte poliţia, spui că suntem vecini". A fost rugămintea pe care un client al serviciilor de ridesharing a auzit-o în cea mai aglomerată noapte a săptămânii. Au trecut trei zile de când şoferii maşinilor comandate prin aplicaţie pot fi amendanţi.
De Redactia Observator la 19.05.2019, 00:39"Dacă ne opreşte poliţia, spui că suntem vecini". A fost rugămintea pe care un client al serviciilor de ridesharing a auzit-o în cea mai aglomerată noapte a săptămânii. Au trecut trei zile de când şoferii maşinilor comandate prin aplicaţie pot fi amendanţi. 50 dintre ei au păţit-o deja. Iar efectele se resimt. Un sfert dintre şoferii Uber, Bolt şi Clever nu mai ies în trafic. În timp ce ministrul Transporturilor dă asigurări că noi reglementări vor apărea în curând, pe străzi domneşte legea junglei. Taximetriştii umblă cu ouă în portbagaj, gata să-şi atace rivalii.
Este o noapte de weekend în cel mai aglomerat punct din Bucureşti, Centrul Vechi. Clienţii teraselor şi barurilor vin şi pleacă în flux continuu.
Taxiurile clasice sunt la alegere, dar cine vrea să apeleze la o companie de ridesharing are de aşteptat. Din ziua în care s-a dat liber la amenzi, un sfert dintre şoferi au renunţat să mai plece în curse. Unul dintre cei care mai preiau comenzi prin aplicaţie îşi face strategia pentru o posibilă întâlnire cu poliţiştii.
”Suntem vecini de bloc. Dacă nu merge, aia e! Daţi-mi amendă, luaţi-mi numărul, faceţi ce vreţi!”, spune un șofer Uber.
50 de şoferi ai firmelor de ridesharing au fost amendaţi în doar trei zile. Mulţi au rămas şi fără maşini, după ce plăcuţele de înmatriculare au fost ridicate pentru următoarele şase luni.
Este un deznodământ pe placul taximetriştilor, care văd în aplicaţii o concurenţă neloială.
”Păi, sincer, am luptat pe viaţă şi pe moarte cu ei. Mai ales eu”, spune un taximetrist.
Povesteşte că un coleg încă duce lupte cu cei de la Uber. Are chiar "arsenalul" pregătit.
”Păi numai nebunul ăla. Are portbagajul plin de ouă”, mai spune șoferul de taxi.
CĂTĂLIN CODREANU, preşedintele Coaliţiei pentru Economia Digitală: Suntem în situaţia în care observăm abuzuri, plăcuţe de înmatriculare ridicate, amenzi, deci o situaţie care, dacă ar fi fost reglementată aşa cum s-a promis, nu s-ar fi întâmplat.
O lege care să clarifice statutul companiilor de ridesharing ar fi trebuit să intre în vigoare simultan cu cea care permite amendarea şoferilor. Elaborarea acesteia s-a împotmolit, însă, la ministere.
RĂZVAN CUC, Ministrul Transporturilor: Am avut întâlnirea cu cu cele trei platforme, cu Bolt, Clever şi Uber. Au venit cu câteva obervaţii la proiectul de ordonanţă care este în lucru. Îl vom discuta săptămâna viitoare, după care urcăm proiectul în transparenţă.
Dacă acum câteva zile ministrul îi îndemna pe şoferii de la UBER, Clever sau Bolt să conteste sancţiunile, acum îşi nuanţează declaraţia.
RĂZVAN CUC, Ministrul Transporturilor: Eu mi-am dat părerea ca şi român. Nu am spus că asta e. Dacă dânşii consideră că s-a făcut o nedreptate, da, au posibilitatea aceasta.
Până la o lege clară pentru transportul alternativ, românii îşi doresc călătorii civilizate, la un preţ corect.
”Cinstit ar fi ca toată lumea să câştige bani. Şi şoferii care sunt cu taxi normal, pentru că şi ei muncesc şi stau non-stop aici şi dorm în maşini şi i-am văzut, sincer. Şi ceilalţi care au pe aplicaţie”, spune o clientă.
Până la apariţia legii, companiile de ridesharing au anunţat că vor suporta amenzile primite de şoferi.