Șoferii ar putea decide când li se poate ridica permisul, spune un proiect de lege
Şoferii care încalcă legea ar putea decide când să rămână pietoni! Nu este o glumă, ci propunerea unui parlamentar, care vrea să schimbe Codul Rutier.
De Redactia Observator la 17.03.2019, 22:41Şoferii care încalcă legea ar putea decide când să rămână pietoni! Nu este o glumă, ci propunerea unui parlamentar, care vrea să schimbe Codul Rutier. Iată cum. Proiectul controversat, care a fost deja depus la Senat, le permite şoferilor să îşi programeze perioada în care predau permisul de conducere. În funcţie de nevoi. Pot alege 90 de zile în care să nu mai conducă, oricând în următoarele 12 luni de la săvârşirea contravenţiei.
Aţi depăşit prea mult viteza sau aţi trecut pe roşu? Rămâneţi pieton. Sau încă nu. Aveţi timp un an să predaţi carnetul.
E o situaţie imaginară, dar care poate deveni realitate, dacă proiectul senatorului Alexandru Băişanu va trece de Senat.
ALEXANDRU BĂIȘANU, iniţiator proiect legislativ: Ar fi bine sa se gaseasca o solutie, la fel cum e in Belgia, Franta sau Germania ca cel care a gresit sa plateasca intr adevar dar sa aiba posibilitatea de a preda carnetul intr o perioda de concediu 06:10
Iniţiatorul spune că s-a gândit în primul rând la şoferii profesionişti, care, odată ce îşi pierd permisul - îşi pierd şi venitul.
Exceptie fac insa faptele grave, considerate infractiuni precum, producerea de accidente rutiere soldate cu victime sau conducerea sub influenta bauturilor alcolice.
Dar poliţiştii nu văd cu ochi buni această iniţiativă.
IULIAN SURUGIU, lider sindicatul polițiștilor: Prin proiectul asta sigur ar slăbi autoritatea poliţistului şi nu ştiu ce îşi doreşte dânsul, să meargă aşa pe stradă şi să îi vorbească de sus politţistului? Să spună, bine mă, lasă că îţi dau eu permisul când plec undeva pe la Monaco, o lună, şi îţi dau atunci?
Şoferii, în schimb, s-ar bucura de-o lege mai flexibilă.
”În luna august, că sunt plecată în vacanță”, spune o șoferiță.
Potrivit codului rutier in vigoare, in clipa de faţă, pemisul de conducere se reţine pe loc, pentru o perioadă de 30, 60 sau chiar 90 de zile.
Doar sâmbătă, pe Autorstrada Bucureşti - Piteşti, poliţiştii au suspendat un permis la fiecare opt minute.
Poliţiştii au prins şi un şofer care circula cu peste 200 de kilometri pe oră. Viteza excesivă e cauza a două din cinci accidente în România - ţara cu cei mai mulţi morţi pe şosele, din toată Europa.