Șoferii români, campioni la lipsa centurii. Doi şoferi pe minut încalcă legea şi îşi pun în pericol viaţa (Video)
În ţara în care avem cei mai mulţi morţi pe şosele, centura de siguranţă nu mai e o prioritate. În fiecare oră, în România, sunt prinşi peste 120 de şoferi care nu poartă centura. "Abia am pornit", "nu merg o distanţă lungă" sau pur şi simplu "am uitat" - sunt principalele scuze.
De Redactia Observator la 19.03.2019, 20:04În ţara în care avem cei mai mulţi morţi pe şosele, centura de siguranţă nu mai e o prioritate. În fiecare oră, în România, sunt prinşi peste 120 de şoferi care nu poartă centura. "Abia am pornit", "nu merg o distanţă lungă" sau pur şi simplu "am uitat" - sunt principalele scuze prezentate agenţilor. După o săptămână în care poliţiştii din România au făcut controale simulan cu colegii lor din Europa, bilanţul este alarmant.
Un dispozitiv poate păcăli semnalul care avertizează că nu porţi centura, dar nu te scapă de amenzi sau mai rău, de rănirea gravă în accidente.
Riscurile par puţin luate în considerare pe şoselele din ţară. O arată datele poliţiştilor.
În 7 zile poliţiştii din Constanţa au aplicat peste 1.600 de amenzi contravenţionale. Dintre acestea 800 sunt pentru nepurtarea centurii de siguranţă. Valoarea amenzilor depăşete 450.000 de lei.
Iar dacă facem un calcul, în medie, pentru cele peste 20.000 de sancţiuni date în toată ţara, valoarea lor depăşeşte un milion şi jumătate de euro.
Sancţiunea intră control pentru nefolosirea centurii de siguranță pleacă de la 290 de lei şi poate ajunge până la 435 de lei. Amenda însă, spun specialiştii, este cea mai mică problemă.
"Oamenii pun acea cuplă falsă, în caz de accident airbag-ul o să explodeze şi o să fie şi mai rău pentru pasager pentru că îi va exploda airbag-ul în faţă iar urmările pot fi catastrofale" a spus Sorin Bădica, trainer Academia Titi Aur.
România este printre ţările fruntaşe din Europa la numărul de morţi pe şosele. La fel, arată datele, şi la nefolosirea centurii de siguranţă, asta deşi studiile au demonstrat că aceasta reduce cu 45% riscul de a fi ucis într-un accident rutier.