Transluncani, drumul din Banat cu serpentine spectaculoase, care amintesc de Transfăgărășan
Un drum din Banat îi face concurenţă serioasă bine cunoscutului Transfăgărășan. Transluncani, este săpat în mare parte în stâncă, într-o zonă greu accesibilă, dar cei care se încumetă să-l traverseze au parte de o experiență unică.
De Iulia Dumitrașcu la 05.07.2020, 22:41- Drumul a fost dat în folosință de un an.
- În proporție de 6% a fost săpat în stâncă.
Suntem în Tomești, județul Timiș. O localitate așezată pe versantul nordic al Munților Poiana Ruscă, pe cursul Râului Bega. Aici, timpul parcă stă în loc. Doar zgomotoul motoarelor mai sparge, din când în când, liniştea naturii.
Un bărbat a venit tocmai din Arad ca să se bucure de o duminică... la înălțime. A descoperit pe internet că în localitatea Tomești există un traseu asemănător celui de pe Transfăgărășan.
”E abrupt drumul, e o provocare. Senzațional”, exclamă bărbatul.
Șoseaua șerpuită, care poartă numele de Transluncani, începe din centrul comunei Tomești și se termină în golul alpin.
Trasluncaniul are puțin peste 5 kilometri și este foarte ușor accesibil. Aflată la 118 kilometri de Timișoara, șoseaua ți se dezvăluie la scurt timp după ieşirea de pe autostrada A1, în localitatea Marginea. Odată ajuns la destinaţie, priveliştea te cucereşte pe loc.
Acest drum este construit în cea mai înaltă zona a județului Timiș și a fost sapat în proporție de 6 la suta în stâncă. De un an de zile, de când a fost deschis, Transluncaniul a atras turiști din toate colțurile țării, dar şi străini.
Sergiu Munteanu, viceprimar: La sfârșit de săptamana abia avem loc sa trecem unii pe lângă alții. Nu ne-am gândit ca va fi asa de atractiv, spectaculos sau atat luat în seama. Aici unde sunt serpentinele era carare.
În apropiere, turiştii pot vizita şi mănăstirile de la Românești și de la Luncani, dar și zona Valea lui Liman. Amatorii de drumeții găsesc aici un loc perfect de relaxare, departe de agitația urbană.