Antena LIVE

Curs valutar

BBC și Observator, pe urmele deșeurilor ilegale. Culisele investigației care a dezgropat afacerile murdare care sufocă România

O echipă Observator a fost ghid pentru reporterii BBC veniți în România să investigheze traseul deșeurilor aduse ilegal din Marea Britanie. Unul dintre reportajele filmate urmărește drumul gunoaielor de la Londra și până în Ulmeni, o comună din județul Călărași.

De la 03.01.2022, 13:03
WhatsApp
BBC și Observator, pe urmele deșeurilor ilegale. Culisele investigației care a dezgropat afacerile murdare care sufocă România

Alături de Denisa Morariu-Tamaș, senior reporter Observator, Angus Crawford și Tony Smith au mers la Vidra, în zona arderilor masive de deșeuri ilegale, pentru a vedea cu propriii ochi locul de unde, aproape seară de seară, nori groși de fum pornesc și sufocă zona. Când au sosit acolo, alături de comisari ai Gărzii de mediu și de Octavian Berceanu, mai multe focuri ardeau mocnit pe pământ în plină zi.  Localnicii i-au bruscat și au negat că ard deșeuri, spunând că doar copiii lor fac asta, în joacă.

De la Vidra, jurnaliștii BBC și Observator au mers la Garda de Mediu, unde există fotografii și filmări cu deșeurile sosite din Marea Britanie. Traseul e simplu, explicat de Marian Borondel, comisar al Gărzii de Mediu: firmele britanice aduc în România containere aparent cu produse second-hand, în care de cele mai multe ori ascund tone de deșeuri, de la biberoane, frigidere și produse de uz casnic murdare, jucării sexuale, chiar și prezervative folosite. Containerele ajung în depozitele companiilor românești care selectează ce poate fi vândut ca produs second-hand. Restul pleacă, fără să mai fie sortat vreodată, la groapa de gunoi.

Angus Crawford, corespondent BBC - „E mult mai ieftin să scapi de gunoaie în România decât în Marea Britanie”

„Este evident că e mult mai ieftin să scapi de gunoaie în România decât în Marea Britanie și de aici vine problema voastră. (...)  Cred că oamenii ar fi surprinși și nu înțeleg cât de mare este rețeaua criminală implicată, atât în Marea Britanie, cât și în România, iar poliția britanică a raportat cât de mulți bani se câștigă din criminalitatea contra mediului. (...) Se pare că nu există o abordare consecventă din partea Guvernului sau a autorităților locale legat de ceea ce se întâmplă cu deșeurile, autoritățile ne spun că nu au resursele necesare, deci nu pot intercepta toate deșeurile. (...) Este evident că putem vorbi de criminalitate la anumite niveluri și oamenii care fac bani din gunoaie nu vor să știți despre asta.”, a povestit, pentru Observator, Angus Crawford, corespondent BBC.

Potrivit documentelor arătate de comisarii Gărzii de Mediu, deșeurile ar ajunge la groapa de la Ulmeni. Aici a fost următoarea destinație a jurnaliștilor BBC și Observator. Echipele de filmare au fost urmărite de 4 mașini neinscripționate de la intrarea în oraș și până la ieșire. Ajunși la groapa de gunoi, reporterii au fost întâmpinați de un manager, care a spus că nu e nimic ilegal la Ulmeni și că sub nicio formă nu sosesc aici deșeuri din afara României. O echipă Observator a revenit la Ulmeni după câteva săptămâni. Bianca Iacob, reporterul care a adunat poveștile campaniei „După noi, gunoiul” a fost urmărită în permanență. Imaginile apar în reportajul difuzat la Observator.

Bianca Iacob, senior reporter Observator – „Ne-au urmărit pentru că așa li s-a zis”

„Să nu ți se permită să filmezi, să primești refuzuri, telefoane sau să primești mesaje de avertizare e o tactită întâlnită mai ales când vorbim despre jurnalism de investigație. E un sistem care se asigură că totul este controlat. La Ulmeni, situația a fost diferită. Am mers de mai multe ori acolo, numărul mașinii a fost dat în consemn firmei de paza. Ne-au urmărit inclusiv în benzinărie. Și au recunoscut că ne-au urmărit pentru că așa li s-a zis. Mai mult, ne-au avertizat că, de fiecare dată când vom fi acolo, 5-6 mașini vor fi pe urmele noastre. Se întâmplă într-un județ din România. Se întâmplă pentru că vrei să afli răspunsuri.” - declară Bianca Iacob, senior reporter Observator.

Contrar declarațiilor oficiale, localnicii din Ulmeni spun că angajații din interior le povestesc despre produse venite din Marea Britanie. De altfel, există documente care dovedesc că produsele vin din Regat, dar și din alte țări Europene. De asemenea, ei spun că au găsit haine de firmă, dar și bani și aur ascuns în saltele aruncate la întâmplare, la groapa de gunoi.

Campania Observator „După noi, gunoiul”, cu Bianca Iacob, schimbă legile

Campania Observator „După noi, gunoiul” cu Bianca Iacob este prima care a abordat sistematic toate fațetele problemelor de mediu din România. În luna octombrie, după sute de ore de filmări și zeci de reportaje difuzate, ministrul Mediului a anunțat că a redactat o Hotărâre de Guvern prin care se reduc punctele de trecere a frontierei prin care intră deșeuri în România. Este o șansă reală ca țara noastră să nu rămână groapa de gunoi a Europei și nu numai. Ieri, după difuzarea reportajului Observator și BBC, ministrul a anunţat că, săptămâna viitoare, Hotărârea de Guvern va fi adoptată. Este o primă barieră în calea gunoaiele străine.

Exportul de gunoaie din Marea Britanie către România este doar un prim episod din colaborarea BBC – Observator. Până când nu vor exista legi clare, iar legislaţia nu va fi schimbată, problema deșeurilor rămâne greu de rezolvat și va avea mereu prioritate în agenda Observator. Despre oameni. Știrile așa cum trebuie să fie.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

observator bbc deseuri ilegale investigatie
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024