Antena LIVE

Curs valutar

Agricultura din România are un potenţial imens. Iată de ce ai nevoie pentru o afacere în acest domeniu

În ţara noastră, circa 40% din terenul arabil este lucrat de străini, care au achiziţionat pământ la preţuri mai reduse decât în ţările lor de provenienţă şi care au reuşit să pună pe picioare afaceri prospere. O situaţia asemănătoare se înregistrează şi în alte ţări din zona noastră – Bulgaria, Polonia, Slovacia.

De la 14.04.2016, 15:19
WhatsApp

 În ţara noastră, circa 40% din terenul arabil este lucrat de străini, care au achiziţionat pământ la preţuri mai reduse decât în ţările lor de provenienţă şi care au reuşit să pună pe picioare afaceri prospere. O situaţia asemănătoare se înregistrează şi în alte ţări din zona noastră – Bulgaria, Polonia, Slovacia.

Domeniul agricol are un potenţial imens, iar românii care doresc să pornească un business în agricultură nu au nevoie de sume foarte mari pentru început. În plus, Uniunea Europeană este dispusă să ofere sprijin antreprenorilor din agricultură, dacă există o idee bună şi un plan de afaceri bine întocmit.

Agricultura de succes are nevoie de utilaje specializate

În ultimii ani, tot mai mulţi români au început să fie conștienți de posibilităţile pe care le oferă agricultura, dacă este practicată la standarde moderne şi cu dedicare. Câteva echipamente de bază sunt suficiente pentru un business la început de drum: atomizoare, motocultoare, o freză, un cultivator şi o instalaţie de irigat prin picurare.

Fără utilizarea unui tratament care să ţină departe insectele care distrug plantele, culturile nu pot supravieţui, iar aceste atomizoare reprezintă metoda prin care se poate face împrăştierea eficientă a soluţiilor chimice împotriva dăunătorilor. Cu ajutorul acestor echipamente, viteza de lucru este mult mai mare, iar împrăştierea se face într-un mod uniform pentru orice tip de cultură.

Un motocultor este și el absolut necesar într-o astfel de afacere, fiind utilajul care sapă pământul. În același timp, istalația de irigat prin picurare este și ea necesară pentru o fermă modernă, care îi poate aduce proprietarului un profit îndestulător.

Ce culturi aduc cel mai mare profit

O livadă de fructe cu o producție de 10-20 de tone la hectar și pe o suprafață de 3 hectare are nevoie de o investiție de aproximativ 15.000 de euro și poate aduce venituri lunare de 4-5000 de euro, cu un profit de cel puțin 1.000 de euro pe lună.  Legumicultura are nevoie de cea mai mica investiție. Cu 3.000 de euro și o suprafață de 1,5 hectare se poate porni o afacere în cultivarea legumelor.

Cele mai profitabile arii din agricultură necesită investiții mai mari, însă vor aduce și profituri pe măsură. O cultură de lavandă, spre exemplu, poate aduce un profit intre 1.000 si 15.000 de euro la hectar. Principalii clienți ai unei ferme care cultiva lavandă sunt producătorii de uleiuri aromatice, săpunuri, odorizante de cameră sau companiile de cosmetice.

Cultivarea fructelor de pădure sau a cătinei reprezintă alte idei de afaceri profitabile în agricultură. În domeniul zootehniei, creșterea prepelițelor sau a curcanilor se numără printre afacerile care aduce cele mai mari venituri proprietarilor.

Agricultura ecologică beneficiază de fonduri europene de circa 200 de milioane de euro

O fermă cu legume ecologice este, de asemenea, extrem de profitabilă, însă presupune eforturi deosebite din partea cultivatorilor pentru a obține toate certificările necesare în acest sens. O astfel de fermă se poate extinde către producerea de conserve (murături, zacuscă) bio, la mare căutare în prezent atât pe piața națională, cât și pe cea internațională.

În anul 2015, agricultura ecologică a fost declarată proritatea numărul unu în UE, motiv pentru care s-au alocat fonduri europene nerambursabile în valoare de aproximativ 200 de milioane de euro. Cei care au o fermă ecologică primesc subvenții de 500 de euro/hectar pe an pentru cultivarea legumelor, 620 de euro/hectar pe an pentru livezi, 530 pentru vii și 365 pentru plante medicinale, prin Programul National de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020.

În ultimii ani, fermierii români au observat că agricultura ecologică este mai profitabilă, motiv pentru care și-au convertit fermele. Astfel, potrivit Antena3,  în 2013 România a fost desemnată "ţara anului" la cel mai important târg dedicat agriculturii ecologice, fiind înregistrați la momentul respectiv peste 26 de mii de producători.

Sursa foto: creativecommons.org

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

agricultura fermieri
Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025