Amânarea plătirii ratelor ar putea fi o armă cu două tăișuri, conform specialiștilor
Este oficial! Ne vom putea amâna plata ratelor până la finalul anului. Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă care stabileşte criteriile în baza cărora băncile îşi vor păsui clienţii. Şi nu doar ratele la credite se pot suspenda nouă luni, ci şi contractele de leasing.
De Redactia Observator la 26.03.2020, 20:57- Amânarea plătirii ratelor ar putea fi o armă cu două tăișuri, conform specialiștilor
- Aceștia recomandă, celor care au lichidități, să-și achite datoriile
Este oficial! Ne vom putea amâna plata ratelor până la finalul anului. Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă care stabileşte criteriile în baza cărora băncile îşi vor păsui clienţii. Şi nu doar ratele la credite se pot suspenda nouă luni, ci şi contractele de leasing. Între timp, multe bănci nu au mai aşteptat actul normativ şi au aprobat deja cererile. Măsura este însă o sabie cu două tăişuri, atrag atenţia analiştii economici.
Ludovic Orban, premierul României: Este conform discuțiilor pe care le-am avut cu domnul președinte, vizează persoane fizice, juridice, PFA, întreprinderi individuale. Verificați dacă sunt prevăzute contractele de leasing, pentru că știm foarte clar că unul dintre sectoarele extrem de afectate este cel al transporturilor. Am inclus clienții instituțiilor financiar-nebancare, ceea ce înseamnă leasing.
Ordonanţa adoptată astăzi de Guvern le va permite românilor, atât persoanelor fizice, cât şi firmelor, să ceară amânarea ratelor pentru până la nouă luni. Măsura pare tentantă pentru mulţi, însă analiştii spun că dacă dobânzile nu vor fi subvenţionate de stat, după perioada de criză vom plăti rate mai mari chiar şi cu 50%.
Iancu Guda, analist economic: Măsura pentru perioada de grație de nouă luni este foarte necesară, dar nu ajută mediul de faceri și populația dacă dobânda din această perioadă acumulează în continuare și trebuie plătită la anul. Și nu facem decât să amânăm problema, nu să o rezolvăm. Cea mai bună soluție ar fi o subvenționare a acestor dobânzi pentru aceste nouă luni.
Dacă nu aţi rămas fără loc de muncă sau fără economii, analiştii vă recomandă să vă plătiţi, în continuare, datoriile. Mai ales că dobânzile sunt la un nivel scăzut după măsurile anunţate de Banca Naţională pentru a sprijini populaţia şi companiile.
Dan Suciu, purtător de cuvânt Banca Națională a României: În perioada imediat următoare dobânzile vor fi scăzute, vor beneficia de rate ceva mai mici și nu văd niciun sens să lungești rata cu 3-6-9 luni, cât va fi această amânare, ca să plătești după aia. Scopul creditului este să scapi de el cât mai repede.
Deja indicele Robor, cel care influenţează evoluţia ratelor pentru creditele în lei, a scăzut semnificativ în ultimele zile. De la 3,24 la 2,58%.
Sunt deja bănci care le oferă românilor posibilitatea de a-şi amâna plata ratelor.
Adrian Caciu, analist economic: Băncile care au putut să facă acest lucru sunt și cele care sunt bănci puternice. Pentru că noi avem un număr mare de bănci, dintre care numai 10 au și capital puternic. Oamenii ar trebui să aștepte actul normativ înainte să aplice pentru amânarea ratelor.
Criza provocată de coronavirus se va resimţi şi în tranzacţiile imobiliare, spun analiştii. De câştigat ar putea avea cei care şi-au propus să-şi cumpere o casă.
Iancu Guda, analist economic: Este foarte important să fim atenți la economii. Să nu cheltuim pe produse de care nu avem nevoie. În niciun caz achiziții importante cum sunt autovehicule sau locuințe. Pentru că acestea se vor ieftini semnificativ în perioada următoare, din cauza prăbușirii cererii. Pentru acei români care au nevoie să-și cumpere o locuință le recomand să mai aștepte pentru că până la sfârșitul anului ne așteptăm la ieftiniri de cel puțin 25-30 la sută.
Cât despre companii, spacialiştii spun că măsurile luate până în prezent de Guvern n-ar fi suficiente. Experţii se tem de abuzuri din partea angajatorilor care şi-ar putea trimite salariaţii în şomaj tehnic. O soluție ar fi, spun ei, posibilitatea de a trece în șomaj tehnic în funcţie de ritmul scăderii cifrei de afaceri.