ANAF nu va mai bloca toate conturile, ci va pune poprire doar pe sumele datorate
Veşti bune pentru cei cu datorii la Fisc. ANAF nu va mai bloca toate conturile românilor, ci va pune popriri doar pe sumele datorate. În plus, Ministrul Finanţelor a anunţat că firmele vor beneficia şi de ştergerea unor datorii dacă vin cu un plan pentru plata eşalonată.
De Redactia Observator la 25.06.2019, 22:11Veşti bune pentru cei cu datorii la Fisc. ANAF nu va mai bloca toate conturile românilor, ci va pune popriri doar pe sumele datorate. În plus, Ministrul Finanţelor a anunţat că firmele vor beneficia şi de ştergerea unor datorii dacă vin cu un plan pentru plata eşalonată.
Până la finalul lunii august, Ministerul Finanţelor vrea să facă mai multe modificări care îi vor viza direct pe românii cu datorii la stat.
Potrivit unui proiect, conturile nu vor mai fi complet blocate, cum se întâmplă acum. Fiscul va lua doar suma datorată, iar ridicarea popririi va fi făcută în timp real.
EUGEN TEODOROVICI, Ministrul de Finanțe: Această poprire electronică se lucrează la ea şi în perioada următoare va fi şi aplicată, astfel încât să nu mai avem această teamă că statul vine şi blochează conturile şi toţi banii existenţi, că nu putem debloca la timp o astfel de situaţie
Anul trecut, ANAF a obţinut din popriri 3,46 miliarde de lei. De anul acesta, Fiscul vrea să întocmească profilul fiecărui contribuabil. Iar cei care sunt buni platnici, să fie răsplătiţi.
MIRELA CĂLUGĂREANU, preşedinte ANAF: Să facem distinctia intre contribuabilii care nu pot, de cei care nu vor. Implementarea analizei de risc ne va ajuta sa detectam din timp cotribuabilii rau platinici si sa luam masuri in consecinta.
Cei care au datorii mai mici de un milion de lei ar putea beneficia de ştergerea penalităţilor acumulate dacă până la finalul lunii noiembrie vor plăti datoria principală. Peste 300.000 de persoane fizice sunt în acestă siuaţie. În cazul firmalor care au acumulat datorii de peste un milion de lei, Fiscul va şterge până la 50% din datoria principală, dar şi penalităţile dacă prezintă un plan concret de restructurare şi plăteasc restul eşalonat, în 7 ani. De pildă, Compania Naţională a Huilei avea anul trecut datorii la bugetul stat de peste 5 miliarde de lei.
GHEORGHE ZAMAN, directorul Institutului de Economie Naţională: Am ascultat propunerile, sunt promiţătoare, sunt binevenite, dar au şi neajunsul că în principal sunt măsuri pe termen scurt şi mediu.
DOREL GOIA, preşedintele Consiliul de Administraţie TeraPlast: Eu sunt în tabăra cealaltă, a celor care plătesc taxe şi impozite. Nu ne ajută, nu ne încurcă. Aş fi preferată să nu se propună aşa ceva, toată lumea să plătească taxele şi impozitele din care se construieşte bugetul.
În replică, ministrul Finanţelor spune că va căuta o variantă de recompensare pentru firmele care sunt cu plata la zi.
EUGEN TEODOROVICI, Ministrul de Finanțe: Poate, în data de 25 când este acordată obligaţia de plată pentru stat să fie acordată o reducere, un anumit procent, dar nu mai mare de o anumită sumă.
Setul de propuneri a fost prezentat în cadrul forumului Intact Media Group. Proiectul Ministerului de Finanţe este acum in dezbatere publică.