Bursa de peşte din Tulcea a fost inaugurată, după 10 ani de așteptări
România are în sfârşit o bursă de peşte, după mai bine de un deceniu de aşteptare. Într-o hală din Tulcea, pescarii vor aduce capturile din Deltă, iar preţul va fi stabilit prin licitaţie, la fel ca la orice bursă din lume. Pescarii spun că ideea nu va salva industria pescuitului.
De Redactia Observator la 08.04.2019, 22:19România are în sfârşit o bursă de peşte, după mai bine de un deceniu de aşteptare. Într-o hală din Tulcea, pescarii vor aduce capturile din Deltă, iar preţul va fi stabilit prin licitaţie, la fel ca la orice bursă din lume. Pescarii s-au arătat mulţumiţi de idee, dar spun că e doar un mic pas , care nu va salva industria pescuitului. În lipsa unei infrastructuri, pe tot litoralul, pieţele de peşte sunt goale, în timp ce noi mâncăm hamsii şi caras importate din Grecia şi Ungaria.
La un deceniu de când a fost promisă, bursa din Tulcea a fost inaugurată în prezenţa premierului şi a ministrului Agriculturii.
Într-o hală, pescarii vor aduce peştele prins în Deltă, în timp ce cumpărătorii, reprezentanţi ai marilor magazine, vor urmări marfa pe monitoare şi vor licita pentru ea. Astfel va fi stabilit preţul.
Viorica Dăncilă, premierul României: Funcţionarea bursei înseamnă comercializarea peştelui şi a produselor din peşte la un preţ corect, calitatea confirmată a mărfii şi eliminarea speculei de pe piaţa neagră
S-a inaugurat Bursa de peşte de la Tulcea
Bursa, construită cu fonduri europene, a fost dată în folosinţă chiar înainte ca România să fie sancţionată cu cinci milioane de euro, pentru că a amânat proiectul ani în şir.
În tot acest timp, sătui să aştepte, pescarii din Deltă au apucat să ridice cu banii lor puncte de desfacere.
Dragoş Gavrilă, pescar: Ne bucurăm că avem încă un partener în plus. Sperăm să ne ajute în perioadele grele ale noastre, în perioadele în care avem marfă în exces şi nu avem ce să facem cu ea
Oamenii din industrie spun că bursa de peşte nu va rezolva problemele pescarilor, care cer mai multe subvenţii.
Cornel Ivanov, vicepreşedintele Patronatului Peştelui: În condiţiile în care preţul energiei electrice pentru care au fost proiectate aceste amenajări a crescut de la 20 de bani la 5-6 lei pe kilovat, nu poate decât un kamikaze să se apuce să facă o amenajare piscicolă
Bursa de peşte de la Năvodari, închisă de doi ani
Bursa de la Tulcea ar trebui să funcţioneze după exemplul altor burse de peşte celebre, din lume.
În Japonia, de exemplu, într-un astfel de loc se fac tranzacţii de milioane de euro pe zi. Peştele este cântărit, evaluat şi vândut celui care oferă cel mai bun preţ.
Dan Verbina, preşedintele Federaţiei Producătorilor de peşte din Delta Dunării: E greu pentru început ca să poţi să tranzacţionezi la fel cum e afară cantităţile de peşte, întrucât condiţiile sunt total diferite
Un proiect asemănător se află în Năvodari, dar piaţa de peşte de acolo, care a costat un milion şi jumătate de dolari, zace goală de doi ani, în lipsa furnizorilor.