Antena LIVE

Curs valutar

ANM: Deficitul de apă din sol se va menține în regiunile agricole din est, sud-est, sud și vest

Vremea caniculară prognozată pentru ultimele zile din luna iulie va continua să afecteze culturile agricole pe suprafețe extinse din țară, iar deficitul de apă din sol se va menține în regiunile agricole din estul, sud-estul, sudul și vestul țării, se arată în prognoza agrometeorologică valabilă pentru perioada 30 iulie - 5 august 2015, întocmită de Administrația Națională de Meteorologie /ANM/

De la 30.07.2015, 12:31
WhatsApp

Vremea caniculară prognozată pentru ultimele zile din luna iulie va continua să afecteze culturile agricole pe suprafețe extinse din țară, iar deficitul de apă din sol se va menține în regiunile agricole din estul, sud-estul, sudul și vestul țării, se arată în prognoza agrometeorologică valabilă pentru perioada 30 iulie - 5 august 2015, întocmită de Administrația Națională de Meteorologie /ANM/

"În intervalul 30 iulie — 5 august 2015, prognoza meteorologică estimează o vreme caniculară în data de 30 iulie în regiunile sudice și sud-estice, iar pe 31 iulie doar în extremitatea de sud, în timp ce în restul zonelor vor fi valori de temperatură apropiate de mediile perioadei. După ce ziua de 1 august va aduce o răcorire a vremii și în partea de sud a teritoriului, temperaturile vor începe să crească din nou, de la o zi la alta în toate zonele, astfel că în cele de câmpie din vest și sud va fi din nou caniculă. Averse cu caracter local se vor semnala în zilele de 30 și 31 iulie în centrul, estul și sudul țării, dar cu precădere în zonele de deal, apoi probabilitatea pentru ploi temporare va fi mai mare în regiunile intra-carpatice. Ca urmare, deficitul de apă din sol se va menține în regiunile agricole din estul, sud-estul, sudul și vestul țării, fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate (moderată, puternică și extremă) accentuându-se în cea mai mare parte a teritoriului agricol', explică Ion Sandu, directorul ANM, într-o informare privind intensitatea fenomenului de secetă în România, postată pe site-ul instituției.

Potrivit prognozei ANM, sub aspect termic, prima parte a intervalului se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obișnuit, după care se va produce o răcire treptată a vremii, aceasta devenind normală pe aproape întreg teritoriul agricol al țării. Temperatura medie diurnă a aerului va oscila între 20 și 31 grade Celsius, la începutul perioadei, abaterile termice pozitive fiind între un grad și 7 grade Celsius, și între 14 și 27 grade Celsius în restul zilelor, valori apropiate de mediile multianuale, în cea mai mare parte a teritoriului.

Din punct de vedere agrometeorologic, în cultura de porumb, pe profilul de sol 0-100 cm, se va semnala în continuare fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate (moderată, puternică și extremă), în majoritatea regiunilor de cultură, cu excepția unor areale din Transilvania și Maramureș unde aprovizionarea cu apă a solului se va situa la valori satisfăcătoare.

Regimul termic al aerului și solului mai ridicat decât în mod normal și persistența insolației în orele de amiază vor determina deprecierea aparatului foliar prin îngălbenire/uscare, boabe șiștave (nedezvoltate, seci — n. r.) și știuleți subdimensionați la porumb, capitule cu diametrul restrâns și semințe seci la floare-soarelui, îndeosebi pe arealele agricole unde se menține fenomenul de secetă pedologică.

De asemenea, la grâul de toamnă va fi posibilă finalizarea lucrărilor de recoltare, la nivelul întregii țări, iar cultura de floarea-soarelui se va afla în fazele de înflorire (80-100%) și maturitate ceară (20-100%), în cea mai mare parte a regiunilor agricole. În funcție de data semănatului, la porumb se vor semnala mătăsirea (60-100%), maturitatea în lapte (30-100%) și maturitatea ceară (10-70%).

Specialiștii ANM menționează că, în centrul țării, sfecla de zahăr va înregistra alungirea și îngroșarea axei hipocotile (30-100%), izolat fiind posibilă declanșarea acumulării zahărului în rădăcină (10-20%), în timp ce cartoful își va continua creșterea tuberculilor și uscarea vrejilor, local fiind posibilă declanșarea maturității tehnologice și recoltarea la soiurile de vară.

Totodată, în toate plantațiile, pomii fructiferi vor parcurge creșterea rodului, acumularea zahărului și coacerea fructelor, precum și recoltarea la soiurile aflate la maturitatea deplină. În același timp, în toate podgoriile, la vița-de-vie vor predomina fazele de creștere și dezvoltare a boabelor, iar local, la soiurile de masă se va putea înregistra acumularea zaharurilor și coacerea în 'pârgă'.

Pe ansamblu, lucrările agricole de sezon (recoltare, erbicidări, tratamente împotriva bolilor și dăunătorilor, eliberarea terenurilor de resturile vegetale) se vor desfășura în general în condiții bune, cu excepția zilelor cu precipitații.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

anm
Întrebarea zilei
V-aţi încuraja copiii să lucreze încă din facultate?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Trei zodii care se vor bucura de abundență financiară. Vor avea parte de noroc...
Fanatik.ro
Publicat 26.11.2024
Liiceanu: S-ar putea ca Iohannis, care și-a bătut joc de noi ani de zile, să ne...
spotmedia.ro
Publicat 26.11.2024
Fenomenul Georgescu. Mâna ieșită din pâclă care ne strânge de gât pe toți
spotmedia.ro
Publicat 25.11.2024
Ce mașină conduce Călin Georgescu, candidatul care a strâns peste două...
Gandul
Publicat 27.11.2024
Profesorul român decorat de Franța explică singura soluție pentru stoparea...
Adevărul
Publicat 27.11.2024
Fosta soție a lui CRBL, declarații total neașteptate după 6 luni de la...
A1
Publicat 27.11.2024
Horoscopul zilei de 28 noiembrie 2024. Leii fac o schimbare. Află ce se...
CaTine
Publicat 27.11.2024
Anunț important pentru tinerii care folosesc TikTok. Aplicația impune...
spynews.ro
Publicat 27.11.2024
„Plec din țară dacă va câștiga Lasconi”. O legendă a sportului din...
GSP
Publicat 27.11.2024
Spaima trăită de femeia care l-a găsit fără suflare pe actorul Andrei...
Click.ro
Publicat 27.11.2024
Samsung avertizează utilizatorii iPhone și Android. De ce le sunt în pericol...
Useit
Publicat 27.11.2024
Cine ar fi omul din spatele lui Călin Georgescu de pe Tik Tok. Bărbatul ar fi...
Redacţia.ro
Publicat 26.11.2024
Elena Lasconi, întrebată dacă va numi un premier de la PSD dacă ajunge...
libertatea.ro
Publicat 26.11.2024
Lana Del Rey a anunțat lansarea unui nou album, „The Right Person Will Stay”....
ZU
Publicat 27.11.2024
Pumpkin spice latte. Rețetă de băutură caldă cu dovleac
Hello taste
Publicat 27.11.2024
5 sfaturi pentru gestionarea ADHD la copii
Deparinti
Publicat 27.11.2024
Cum arată Ungaria după 14 ani de suveranism, cu Viktor Orbán. Izolare,...
ziare.com
Publicat 27.11.2024
Mesajul emoționant pe care Pelin Akil l-a lăsat în mediul online după plecarea...
Happy
Publicat 26.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Tipul de pâine pe care îl consumi poate cauza acnee. Cum influențează...
Medicool
Publicat 27.11.2024