Apicultorii români riscă să rămână cu tone de miere nevândute. Care sunt cauzele
Din cei mai căutaţi exportatori de miere din Europa, apicultorii români riscă să rămână anul acesta cu tone de miere nevândute. De vină e concurenţa pe care ne-o fac pe piaţa externă produsele din Ucraina, care sunt mult mai ieftine.
De Redactia Observator la 05.04.2019, 00:20Din cei mai căutaţi exportatori de miere din Europa, apicultorii români riscă să rămână anul acesta cu tone de miere nevândute. De vină e concurenţa pe care ne-o fac pe piaţa externă produsele din Ucraina, care sunt mult mai ieftine. Cum consumul intern este mic, apicultorii depind în mare măsură de export, ca să supravieţuiască. Ei spun că nici în ţară, mierea de calitate nu are loc pe rafturile magazinelor din cauza mărfurilor de o calitate îndoielnică, aduse din import.
Apicultorii români care produc miere de calitate au pierdut teren atât la export, cât şi pe piaţa internă. De trei luni nu vând mai nimic. Producătorii din Ucraina care aduc în Europa miere cu 20 la sută mai ieftină decât a românilor au reuşit să le ia faţa.
În plus, avem o problemă şi în ţară. Concurenţa neloială.
Victor Mateş, administratorul unei fabrici de miere din Blaj: Preturile mergand in jos, nu se mai incadreaza aproape nimeni la conditile de export.
Sub o etichetă de miere de salcâm, de exemplu, care ar trebui să conţină cel puţin 25% polen, unii vând în ţară miere polifloră ieftină, de o calitate îndoielnică, amestecată cu miere din import.
Daniel Moise, apicultor din Prahova: Importam o miere care are calitati indoielnice. Suntem pe o piata libera, dar controlul calitatii trebuie facut!
Apicultorii se plâng că supermarketurile sunt pline cu produse din import, ieftine, în timp ce mierea de calitate ajunge greu pe rafturi.
Corina Motoroiu, apicultor din Prahova: Chiar credeti ca lumea se bucura ca da cu un leu, doi mai putin si mananca ceva care nu e cum ar trebui sa fie? Eu ma indoiesc. Eu as vrea sa ajungem si noi producatorii sa avem raftul nostru intr-un supermarket.
RĂZVAN COMAN, directorul unui complex apicol: Loveste foarte puternic apicultorii ce produc miere. Nu este analizata toata mierea ce intra din tarile extra-comunitare.
Foarte multe produse conţin adaosuri de falsificare care foarte greu pot fi identificate la gust. Linguriţa de miere pe care unii o consumă ca medicament poate conţine glucoză industrială, amidon sau gelatină, periculoase în special pentru bolnavii de diabet. 25% din mierea adusă într-un an pentru verificări într-un laborator din Capitală a fost falsă.
TEODORA COLŢEA, şef de laborator: Aproximativ 20 la sută au fost falsificate cu glucoză indistrială şi în jur de 5 la sută cu sirop de zahar artificial.
PETRU APOSTOLESCU, apicultor: Mierea naturala are o finete, o delicatete pe care chimicul, oricat ar incerca nu poate sa o copieze.
România a exportat anul trecut peste 11 mii de tone de miere, la un preţ mediu de aproape 4 euro pe kilogram şi a importat 3 mii de tone, la un preţ mai mic. Cu alte cuvinte, exportăm miere scumpă şi importăm produse ieftine. Deşi avem în ţară peste 40 de mii de apicultori care pot aduce pe piaţă anual peste 20 de mii de tone de miere de calitate.