Barilul de petrol a coborât sub 35 de dolari pentru prima oară în 11 ani
Cotația petrolului Brent a coborât miercuri sub pragul de 35 de dolari per baril, pentru prima dată după luna iulie 2004, în condițiile în care tensiunile dintre Arabia Saudită și Iran reduc șansele ca principalii producători de petrol din cadrul OPEC să coopereze pentru a reduce producția pe o piață în care oferta este supra-aprovizionată
De Redactia Observator la 06.01.2016, 14:49Cotația petrolului Brent a coborât miercuri sub pragul de 35 de dolari per baril, pentru prima dată după luna iulie 2004, în condițiile în care tensiunile dintre Arabia Saudită și Iran reduc șansele ca principalii producători de petrol din cadrul OPEC să coopereze pentru a reduce producția pe o piață în care oferta este supra-aprovizionată
În jurul orei 10.30 GMT, la bursa Intercontinental Exchange (ICE) de la Londra, barilul de țiței Brent cu livrare în luna februarie se tranzacționa pentru 34,83 de dolari, cel mai scăzut nivel din ultimii 11 ani și jumătate.
'Dolarul american puternic și îngrijorările referitoare la cererea și oferta abundentă pun presiuni pe prețul petrolului', au explicat analiștii de la Commerzbank. Potrivit acestora, majoritatea actorilor de pe piață consideră că tensiunile dintre Arabia Saudită și Iran sunt negative pentru prețul petrolului pentru că reduc șansele ca Organizația Statelor Exportatoare de Petrol să ajungă la un acord care să permită o acțiune concertată destinată reducerii supraofertei de petrol.
Prețul barilului de petrol, care a scăzut cu peste 30% numai în anul 2015, a înregistrat un declin accelerat în luna decembrie după ce la ultima reuniune, OPEC, organizație responsabilă pentru o treime din petrolul mondial, a decis să mențină actualul nivel de producție în pofida prețurilor scăzute. Producția de petrol a statelor membre OPEC se situează undeva în jurul valorii de 32 de milioane de barili pe zi.
În ultimele zile, Arabia Saudită și mai mulți dintre aliați săi sunniți au rupt relațiile diplomatice cu Iranul, sau au redus nivelul acestora, decizii care agravează criza declanșată de executarea imamului șiit Nimr Baqer al-Nimr de către Riad și provoacă temeri privind escaladarea tensiunilor într-o regiune marcată deja de conflicte.
Arabia Saudită este cel mai mare producător mondial de petrol și cel mai influent membru al OPEC. La rândul său, Iranul este al doilea mare producător din cadrul OPEC iar autoritățile de la Teheran vor să majoreze producția de petrol odată cu ridicarea sancțiunilor internaționale.