Bucureștiul, sufocat în trafic chiar și la metrou
Aglomeraţia din Capitală s-a extins de pe şosele, sub pământ! Ambuteiajele de la metrou ţin milioane de pasageri captivi in subteran, în fiecare an. Sunt tot mai mulţi călătorii Metrorex şi tot mai puţine soluţii din partea autorităţilor.
De Francesca Simionescu la 10.02.2020, 00:10Aglomeraţia din Capitală s-a extins de pe şosele, sub pământ! Ambuteiajele de la metrou ţin milioane de pasageri captivi in subteran, în fiecare an. Sunt tot mai mulţi călătorii Metrorex şi tot mai puţine soluţii din partea autorităţilor. Luni, începe o nouă săptămână de muncă. Încă de la prima oră, blocajele de la metrou vor da peste cap programul a zeci de mii de angajaţi.
Ora 8:30, nordul Capitalei. Zeci de mii de angajaţi se îmbulzesc în drum spre birouri. Cinci zile din şapte, în cea mai aglomerată zonă din Bucureşti, blocate sunt şi trotuarele, şi străzile, şi peroanele. linkuri haos metrou În subteran, mulţimea se înghesuie pe scări şi la uşile vagoanelor.
”E crunt! Aglomeraţie extraordinară. Metroul vine foarte des dar e senzaţia asta că nu e spaţiu, nu e loc”, spune un călător.
”Super aglomerat. Plin. Cu staţionări, full, ca de obicei. Şi metrourile stau unul după altul să intre în staţie. Trenuri vin, noi suntem mulţi”, declară un alt tânăr.
În ultimii 6 ani, staţia de metrou Aurel Vlaicu a devenit cea mai tranzitată din toată Capitala. Din 2014 şi până în 2019, numărul călătorilor a crescut cu aproximativ 50%. Asta datorită faptului că zona s-a dezvoltat extrem de mult. Platforma are peste 100 mii de angajaţi. Iar majoritatea încep şi termină serviciul la aceeaşi oră.
Ritmul de dezvoltare a depăşit cu mult planificarea urbană a Capitalei. Cum infrastructura a rămas cu zeci de ani în urmă, tot companiile caută acum soluţii. Schimbarea programului de lucru ar fi cea mai rapidă variantă.
ADRIAN ILIE, expert în dezvoltare regională: Companiile care îşi desfăşoară activitatea în zonă să îşi facă propriile planuri de mobilitate, să cunoască nevoia de navetă zilnică a salariaţilor, date care ulterior să fie prelucrate de primărie într-un masterplan care să asigure o viziune de dezvoltare pe termen mediu şi lung.
Primăria Capitalei spune că lucrează la modernizarea zonei, iar cheia stă. în viitoarele linii de tramvai. Cu toate că aici există deja o linie modernă - şi abandonată. Transformată practic într-o parcare improvizată.
MARIUS COAJA, Primăria București: Ne-am dori să trateze o soluţie în care tramvaiul să nu mai meargă pe Dimitrie Pompeiu, să meargă pe Petricani şi înainte de linia CF să facă stânga să meargă spre spitalul metropolitan sau dacă va fi necesar, conform studiului de trafic, să rămână acolo, să modernizăm încât să evităm blocajele din zonă.
Pipera nu este însă singura zonă aglomerată. Pe aici au trecut în 2019 aproape 7 miloane de călători. Este a doua cea mai aglomerată staţie de metrou din capitală. Face parte, la fel ca primele 6 din top, din magistrala 2 care leagă Berceni de Pipera. Este magistrala care tranzitează cele mai importante zone ale Bucureştiului.
Metrorex confirmă datele. La orele de vârf, pe trei magistrale au fost suplimentate trenurile. Eforturile par, însă, în zadar.